Een afbeelding zegt meer dan… Inmiddels is deze zin zo cliché dat we ‘m niet eens af hoeven te maken. Maar het principe geldt nog steeds. Het is daarom niet zonder reden dat veel mensen graag aan de slag gaan met een infographic. Hiermee kun je immers een verhaal vertellen in een oogopslag, waarmee je tegelijkertijd iets kunt presenteren wat er ook nog eens gaaf uitziet. Tools zijn er genoeg. Helaas is het merendeel pas leuk bij betaalde varianten. Maar er zijn ook gratis tools om een infographic te maken. In dit artikel 5 gratis infographic tips van de redactie van Dutch-Tech Magazine!

1. Designcap.com (+WIN)

Designcap is een online softwaretooltje waarmee je grafische designs kunt maken. Onder deze designs vallen ook heel veel templates voor infographics. Het mooie is dat je met de gratis variant best veel kanten op kunt. Daarom staat deze tool in onze top vijf op de eerste plek. De tool werkt -net als vele andere tools- op drag-en-drop basis. De werking is prima. Kortom; een fijne tool waar je als beginner, zonder veel ervaring, makkelijk mee aan de slag kunt. Als we dan een nadeel moeten noemen is het de database van ‘gratis iconen’. Deze is in onze ogen (nog) een beetje beperkt.

Opties:

 • Gratis plan
 • Een basic plan van 4,99 dollar per maand
 • Een plus plan van 5,99 dollar per maand

Nog iets moois: wij mogen namens Designcap licenties verloten, maarliefst 2!

 • 1 x plus plan voor 1 jaar lang!
 • 2 x een basic plan voor 1 jaar lang!

Wil jij een licentie van Designcap winnen? Like de facebookpagina van Dutch-Tech Magazine en die van Designcap, en laat in een reactie of mail weten waarom jij een licentie wil scoren!

Winnaars worden 20 augustus bekend gemaakt onder deze post!

2. Pictochart

Pictochart is een soort allround visualisatietooltje. Net als Designcap is Pictochart handig te gebruiken voor iedereen met weinig design ervaring. Voor infographics zijn er tientallen mooie templates die eenvoudig aangepast kunnen worden. Hoewel het tooltje zelf goed werkt, zijn er wel beperkingen aan de gratis versie. Zo kun je maar 5 (actieve) visuals maken, is de output voorzien van een watermerk en is de qualiteit niet op en top. Dit maakt dat Pictochart als infographic software niet onze topfavoriet is. Bovendien zijn de betaalde varianten van Pictochart relatief duur.

Opties:

 • Gratis plan
 • Een pro plan van 24,17 dollar per maand

Een pro teamplan van 82,50 dollar per maand

3. Canva

Canva is een bekende speler in de markt van gratis designtools. Ook voor infographics is Canva geschikte software. Met de gratis variant van Canva heb je toegang tot in toaal zo’n 8000 gratis templates, waaronder ook veel templates voor infographics. Bovendien is de database van foto’s, graphics en iconen (die overigens gratis te gebruiken is) ook best uitgebreid. Net als bij Pictochart zitten er echter beperkingen aan de gratis variant. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de exports, maar ook weer aan de export zelf. Zo biedt de gratis variant geen mogelijkheid om ontwerpen met een transparante achtergrond te downloaden.

Opties:

 • Gratis plan
 • Een pro plan van 8,99 euro per maand
 • Een ondernemingsplan van 27 dollar per maand

4. Venngage

Design-technisch misschien niet het meest hoogstaande tooltje, maar Venngage is met recht een functionele tool om infographics mee te maken. Op de een of andere manier ogen de templates van Venngage iets speelser en oubolliger, maar het is een goede manier om een verhaal te vertellen aan de hand van iets visueels. De tool werkt eenvoudig met een drag-en-drop systeem, en net als bij de andere tools zijn er veel designs om uit te kiezen. Ook hier geldt dat de gratis variant beperkingen biedt die niet super relaxed zijn. Zo kun je, net als bij Pictochart, slechts 5 actieve designs maken, staat er een watermerk in de export en kun je bijvoorbeeld geen grafieken en iconen gebruiken.

Opties:

 • Gratis plan
 • Een business plan van 49 dollar per maand
 • Een premium plan van 19 dollar per maand

5. Infogr.am

Infogram is een visualisatietool om eenvoudig en snel visuele content te creëren. Het is tevens een tool die door veel media worden gebruikt. Je kunt er namelijk makkelijk data mee verwerken. Denk aan grafieken, tabellen, pie charts en dergelijke. Maar ook voor infographics is de tool wel geschikt. Verwacht zeker niet de mooiste visualisaties, maar wel functionele. De gratis variant heeft beperkingen, maar op zich vallen ze mee. We raden je aan (als je deze tool gratis wilt gebruiken) om goed te kijken naar de verschillen tussen de verschillende soorten account. Infogr.am biedt namelijk vijf verschillende soorten plans.

Opties:

 • Gratis plan
 • Een pro plan van 19 dollar per maand
 • Een business plan van 67 dollar per maand
 • Een team olan van 149 dollar per maand
 • Een enterprise plan, prijs op aanvraag

Voila, je hebt nog 5 gratis tools getipt gekregen waarmee jij zelf aan de slag kunt met het maken van mooie infographics. Wat is jouw favoriet? En wil je meedoen met de actie voor een gratis licentie van Designcap.com, laat hieronder (na het liken van de Facebookpagina’s) dan weten waarom jij een licentie verdient. Succes!

3 REACTIES

  • Dank voor je inzending! Heb je de FB pagina’s van Dutch-Tech Magazine en SoftwareSuite geliked? Dan doe je vanaf nu mee en maak je dit jaar iedere maand kans op een licentie 🙂 De winnaars worden in de laatste week van de maand bekend gemaakt in een update onder het artikel!! Succes!

 1. Wauw, handig deze lijst. Ik werk altijd veel met Canva maar Designcap ziet er ook goed uit. Ik ga er eens me aan de slag, maar kom ook graag in aanmerking voor de winactie 😉 Beide pagina’s zijn geliked!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here