Sport en technologie: de perfecte combinatie

Volgens verschillende onderzoeken van TNO, heeft technologie een negatieve impact op ons lichaam. We zitten veel meer achter onze computer of voor de televisie dan vroeger. Toch is er ook een positieve keerzijde verbonden aan de opkomst van technologie als het op onze gezondheid aankomt. Dankzij verschillende gadgets kunnen wij bijvoorbeeld nagaan hoeveel stappen we zetten, hoeveel calorieën we verbrand hebben tijdens een stevige workout en hoeveel dichter we bij ons einddoel zijn. Sport en technologie gaan dus wel degelijk hand in hand. Daarom zijn hier enkele hebbedingetjes die dat bewijzen.

Apple Watch
“An Apple a day keeps the doctor away”. Dat is inderdaad het geval en op meer manieren dan dat je denkt. Een heerlijk stuk fruit past altijd in een gezonde levensstijl maar ook Apple van voormalig oprichter Steve Jobs kan bijdragen tot een positieve lichamelijke vooruitgang. Dankzij de Apple Watch, waarvan de eerste versie gelanceerd werd in 2014, kan je op verschillende manieren jouw sportieve ontwikkelingen tracken. Zo gebruik je de Apple Watch als sporthorloge en activiteitentracker en je ontvangt ook notificaties in verband met jouw training. Dankzij de hartslagmeter kan je een trainingsschema opmaken dat volledig op jouw lijf geschreven is. En met de activiteitenringen in de hand (of beter gezegd ‘rond de pols’) kan je snel zien of je bijvoorbeeld voldoende hebt gesport en genoeg calorieën hebt verbrand. Last but not least, je kunt jouw resultaten ook delen met vrienden en familie, want sporten is en blijft steeds nog wel een klein beetje een competitie.

Unsplash

Runkeeper
Runkeeper is ideaal als je wilt gaan fietsen of joggen. Je hoeft zeker geen doorgewinterde loper of fietser te zijn om deze app te kunnen gebruiken. Deze applicatie is perfect voor beginnende sporters aangezien je uit diverse training kan kiezen. Van wandelen tot hardlopen en van heftige intervaltraining tot tien kilometer fietsen. Na jouw activiteit zie je niet alleen de afgelegde afstand maar ook hoelang je er over gedaan hebt, de route, de hoogteverschillen en ook het aantal verbruikte calorieën. Lopen of fietsen is altijd aangenamer als er wat muziek opstaat. Ook daarvoor is Runkeeper een handige tool. Je koppelt dit namelijk aan jouw Spotify account waardoor je de hele tijd geniet van jouw favoriete muziek. Je kan jouw sportprestaties via Runkeeper vergelijken met jouw voorbije prestaties, maar ook met die van familie en vrienden aangezien je die eenvoudig kan delen via sociale media. Gemakkelijk in gebruik en zeer doeltreffend! Het is volledig te begrijpen waarom Runkeeper een van de meest gedownloade sportapplicaties ter wereld is.

Samsung Galaxy Watch Active 2
Net zoals Apple, is ook Samsung de voorbije jaren enorm bezig geweest op vlak van smartwatches en de fitnesstracking die er aan verbonden is. Zo brachten ze vorig jaar de Galaxy Watch Active 2 op de markt. Als je een echte fanatieke sporter bent, dan kun je deze toch beter links liggen, de Galaxy Watch Active 2 is een all-rounder en dus geen hardcore sporthorloge. Toch heeft deze smartwatch vele voordelen te bieden. Zo is de horloge uitgerust met onder andere een GPS, slaap-tracking systeem, een versnellingsmeter en acht sensoren waardoor jouw metingen en resultaten nog accurater zullen zijn. Iets waar elke sporter echt wel baat bij heeft. Als je dacht dat Galaxy Watch Active 2 alleen voor de lopers is, think again. Je kan deze smartwatch namelijk ook gebruiken als een zwem-tracker aangezien het waterbestendig is. Er is nog een leuk extraatje verbonden aan Galaxy Watch Active 2. Je krijgt jouw resultaten niet alleen te zien maar ook te horen. Er is niets zo motiverender dan iemand te horen zeggen dat je vooruitgang boekt, zelfs als is het maar een automatic voice.

Yukik
Deze smartwatch zal waarschijnlijk een minder bekende zijn, maar mag toch zeker niet onderdoen voor de concurrentie. De Yukik is de eerste smartwatch die volledig gericht is op voetbal. Als speler kan je deze smartwatch niet alleen om jouw pols dragen maar ook om jouw kuiten. Dankzij Yukik streef je niet alleen naar het hoogste voetbalniveau maar kan je ook haalbare doelen instellen en zien waarin je uitblinkt en wat nog verbetert kan worden. Je kan niet alleen jouw eigen statistieken bijhouden, maar je kan ook de nieuwste voetbalstatistieken volgen en controleren welke speler lichamelijk het sterkste is en welke de meest tactische is. Nu de belangrijkste competities weer beginnen, is Yukik zeer handig voor het bestuderen van de nieuwste competitietrends zoals de Champions League voorspellingen of de belangrijkste Europese competities zoals de Bundesliga, La Liga, de Premier League en de FA Cup. Ja, de smartwatch van Yukik is de perfecte gadget voor voetballiefhebbers!

TennisKeeper
Ook voor tennisspelers bestaan er verschillende belangrijke applicaties, één daarvan is de TennisKeeper. Hoewel de TennisKeeper op zich geen smartwatch is, is het wel zeer gemakkelijk aan te sluiten op jouw smartwatch. Als je een tennisspeler bent, is het enorm aan te raden om deze applicatie te gebruiken. Het is namelijk zeer vergelijkbaar met de Yukik smartwatch. Je kan de Tenniskeeper namelijk niet alleen gebruiken tijdens training maar ook tijdens wedstrijden. Daardoor is deze tool buitengewoon handig om jouw verbeterpunten maar ook de zwaktes en sterktes van jouw oponent in kaart te kunnen brengen. Dit kan je helpen om de stijl van jouw tegenstander te kunnen bepalen. Je kan zowel verschillende sessies maar ook verschillende spelers toevoegen aan jouw statistieken. De TennisKeeper bevat ook de sociale functies waarmee je jouw resultaten kan delen. Ook kun je deze TennisKeeper gebruiken voor gelijkwaardige sporten zoals squash, racquetball, pickleball, badminton en tafeltennis.

Terug in vorm dankzij technologie
De opkomst van technologie, smartwatches en applicaties zijn niet alleen een vloek maar zeker ook een zegen voor de gezondheid. Je kan namelijk tot betere resultaten komen op jouw eigen tempo en die nog eens met de wereld delen waardoor jouw motivatie alleen maar zal stijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here