We zijn gewend dat een munteenheid actief is in een bepaald land. Of in een groep van landen, zoals bij de Euro het geval is. Zo werkt het doorgaans met de munteenheden die wij kennen, de munten die we gebruiken in ons dagelijkse betalingsverkeer. Er zijn echter ook munten die zich niet op een land, maar op een specifieke groep gebruikers richten. Het gaat hier om cryptovaluta, een monetair systeem dat zich decentraal en voornamelijk online afspeelt. Opvallend: er komt geen bank aan te pas.
Iedereen kan een munt oprichten
Wil je een eigen munteenheid oprichten? Dan gaat dat niet of nauwelijks, in het reguliere betalingsverkeer althans. Je gebruikt nu eenmaal de munteenheid die van toepassing is op het land waar je woont. In deze eenheid krijg je je salaris betaalt, voldoe je je rekeningen en betaal je je dagelijkse boodschappen. Een andere munt oprichten kun je doen als sociaal experiment binnen een bepaalde groep, maar een wettelijk betaalmiddel zal het niet snel worden.
Online ligt dit anders. Hier zijn het de cryptovaluta die in opkomst zijn. Misschien zegt de term cryptovaluta je niets, maar heb je al wel eens van de Bitcoin gehoord. Dit is de bekendste in zijn soort. Een cryptomunt wordt opgericht door particulieren, die hierbij volledig anoniem kunnen blijven. De munteenheid is niet gebonden aan een land, maar aan een groep gebruikers die besluiten de betreffende munt aan te schaffen. Dat zorgt voor een heel ander monetair systeem dan we gewend zijn, iets dat nog eens wordt versterkt door de afwezigheid van banken in dit geheel. Cryptomunten worden decentraal gerund, zonder overkoepelende organisatie als een bank. Een heel andere manier van kijken naar geld!
Munten met een eigen filosofie
Het leuke aan cryptovaluta is, dat er vaak een duidelijke filosofie achter zit. Er zijn er pakweg 2000 in de wereld, lang niet allemaal even groot of succesvol, maar doorgaans wel met een bepaald idee. Zo richt de Verge zich extra op privacy. Toch al een groot goed in cryptoland, waar je geld kunt verhandelen en uitgeven zonder je identiteit te hoeven prijsgeven. Dankzij extra versleuteling van de gegevens is de Verge hier nog eens extra op gericht.
Of kijk eens naar de Tron. Dit netwerk werd opgericht om te dienen als betaalmiddel specifiek voor entertainment- en contentplatformen. Niet zo vreemd dat het met name de mensen zijn die hierop veel actief zijn, die voor deze munt kiezen. De voorbeelden zoals deze zijn talloos, waardoor er altijd wel een cryptomunt is die bij jou past, of aansluit bij jouw idealen.