Hoe vraag je een voorlopige aanslag aan?

Wanneer je in loondienst bent, houdt je werkgever standaard een bedrag in op jouw salaris voor de inkomstenbelasting. Als je zzp’er bent, is er geen werkgever die dit voor je regelt. Maar dat betekent niet dat je als zzp’er geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Om te zorgen dat je niet ineens onverwacht een flink bedrag moet betalen aan het einde van het jaar, heeft de Belastingdienst de Belastingdienst iets bedacht: de voorlopige aanslag.

De voorlopige aanslag

Met de voorlopige aanslag smeer je de inkomstenbelasting over het hele jaar uit. Het is een schatting van het bedrag aan inkomstenbelasting dat je als zzp’er in een kalenderjaar moet betalen. Deze schatting wordt door de Belastingdienst gemaakt op basis van de aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande kalenderjaar. Oftewel hoeveel je het jaar ervoor hebt verdiend. Je voorlopige aanslag voor 2021 is dus gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting van 2020.

Wijzigingen doorvoeren

Verwacht je dat dit jaar er anders uit gaat zien. Misschien heb je een minder jaar gedraaid, een financiële meevaller gekregen of omdat er iets veranderd is in je persoonlijke situatie, dan raden wij aan om je voorlopige aanslag aan te passen.  Dit kan je op elk moment in het jaar doen. Zo zorg je dat je niet maandelijks te veel betaald of dat er aan het einde van het jaar nog een groot bedrag open staat bij de Belastingdienst.

Ben je net begonnen als zzp’er? Dan ontvang je niet direct een voorlopige aanslag. Je hebt ten slotte nog geen inkomstenbelasting gedaan. Om hier toch gebruik van te kunnen maken, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Hier kan je ook berekenen hoeveel per maand moet gaan betalen of hoeveel je juist terugkrijgt. Je bent trouwens niet verplicht om een voorlopige aanslag aan te vragen. Je kunt ook aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting in één keer betalen. We raden je wel aan om 25 tot 45% van je bruto-inkomen hiervoor te reserveren en je te laten adviseren door je boekhouder.

Definitieve aanslag

Je ontvangt van de Belastingdienst een definitieve aanslag, zodra je de aangifte inkomstenbelasting hebt afgerond. Zoals hierboven uitgelegd gaat het bij een voorlopige aanslag om een schattig. Het kan dus zijn dat de definitieve aanslag hoger of lager uitvalt, omdat je wellicht meer of minder hebt verdiend dat je eerder had verwacht.

Advies van je boekhouder

Vraag je boekhouder om advies wanneer je de voorlopige aanslag hebt ontvangen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zorg dat je boekhouder inzicht heeft in je cijfers, zo kan hij met je meedenken of je eventueel helpen bij het wijzigen van je voorlopige aanslag.

Hij of zij kan je bijvoorbeeld helpen of meedenken bij het eventueel wijzigen van je voorlopige aanslag. Wil je slim samenwerken met je boekhouder? Ontdek de mogelijkheden van Exact Go.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in