De technologische sector heeft het voorbije jaar een enorme transformatie ondergaan. Als gevolg van remote working, waren heel wat bedrijven genoodzaakt zich digitaal te vernieuwen. Ook dit jaar en volgend jaar zullen de technologische ontwikkelingen elkaar blijven opvolgen. Hieronder hebben we enkel van de grootste voor je verzameld.

Artificial Intelligence en Machine Learning

Steeds meer bedrijven maken gebruik van gesofisticeerde Machine Learning software om anomalieën en patronen op te merken, voorspellingen te maken, beslissingen te nemen en inzichten te genereren. Dit betekent dat bedrijven m.b.v. deze software hun organisatorische prestaties kunnen verhogen.

Momenteel beschikken al heel wat bedrijven over deze software. Denk bijvoorbeeld aan Apple, Amazon en Google die Machine Learning gebruiken voor hun voice assistants. Ook online kansspelaanbieders hebben Machine Learning met open armen verwelkomd. Deze software maakt het namelijk mogelijk om probleemgedrag onder spelers op te merken. Zo voorkomt een top online casino bijvoorbeeld dat spelers het slachtoffer worden van een gokverslaving. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe Machine Learning in de praktijk wordt toegepast. Er wordt verwacht dat steeds meer bedrijven de komende jaren zullen gebruikmaken van deze software.

5G

5G, we hebben er het voorbije jaar veel over gehoord. Deze nieuwe technologie kent zowel voorstanders als tegenstanders, maar werd vorig jaar voor het eerst uitgerold in Nederland. Momenteel beschikken slechts een aantal toestellen over 5G, maar vanaf dit jaar zullen steeds meer 5G-toestellen op de markt worden gebracht. Hoogstwaarschijnlijk zullen we pas volgend jaar van 5G-snelheden kunnen genieten, aangezien de juiste frequenties hiervoor nog niet beschikbaar zijn. Wie nu echter al een 5G-toestel aanschaft, is meteen voorbereid als het volgend jaar eindelijk zover is.

LiFi


Iedereen kent WiFi, maar heb je al van LiFi gehoord? De kans is groot dat deze term je niet bekend in de oren klinkt. Toch werd deze techniek al in 2011 gepresenteerd. LiFi belooft draadloos internet, zowel thuis als op het werk, dat niet alleen even snel is als het licht, maar ook werkt op basis van licht.

LiFi kent verschillende voordelen. Zo zouden gebruikers kunnen genieten van ultrasnelle snelheden en kan het signaal beter worden afgeschermd van hackers omdat lichtsignalen niet door muren gaan. Alle informatie blijft dus in dezelfde kamer. Toch is dit tegelijkertijd ook een nadeel: er zijn namelijk meer zenders nodig. Ook is het systeem eenzijdig en niet interactief.

Momenteel wordt LiFi nog niet veel gebruikt, maar hier kan in de toekomst verandering in komen. Vooral in het bedrijfsleven kan LiFi erg interessant zijn. Met name de gezondheidssector en de luchtvaartindustrie tonen hun interesse in deze techniek. Daarnaast kan LiFi worden gebruikt voor Augmented en Virtual Reality.

Zero Trust


Dit concept wint al enkele jaren aan populariteit binnen de cybersecurity. Zeker nu een groot deel van de criminaliteit zich online afspeelt, is Zero Trust erg relevant. Dit concept gaat ervan uit dat toestellen in een netwerk niet veilig zijn, zelfs als ze verbonden zijn met een beheerd bedrijfsnetwerk of als ze vooraf geverifieerd zijn.

Zero Trust pleit voor een wederzijdse authenticatie. Dit houdt in dat de identiteit en integriteit van toestellen wordt gecontroleerd, ongeacht de locatie. Ook wordt toegang tot applicaties niet zomaar verleend. Pas nadat de identiteit en gezondheid van het toestel en de identiteit van de gebruiker werden gecontroleerd, zal toegang worden verleend. Daarnaast zorgt Zero Trust ervoor dat cybercriminelen buiten spel worden gezet.

Cloud-gebaseerde diensten

Momenteel wordt al veel gebruikgemaakt van de cloud, maar er wordt verwacht dat we in de toekomst nog meer cloud based diensten en platforms gaan zien. Zowel in het bedrijfsleven, als in onze vrije tijd, zal zo goed als alles in de cloud worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan games of films die steeds meer worden gestreamd i.p.v. fysiek gekocht. Ook hosting vindt plaats in de cloud en bedrijfsapplicaties zullen worden gestreamd vanuit de cloud. Het enige wat je dan nodig hebt om toegang te krijgen, is een toetsenbord, muis en een stabiele internetverbinding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in