De laatste jaren hebben technologische trends zich snel ontwikkeld. Ondanks de coronacrisis ging de ontwikkeling van nieuwe trends in 2020 onvermindert door. Maar wat kunnen we verwachten in 2021? In dit artikel nemen we de nieuwste technologische trends onder de loep.


Thuiswerken
Thuiswerken is in 2020 een integraal onderdeel geworden van ons dagelijkse werk. Voor veel mensen is het een dagelijkse routine geworden om thuis te werken. Eind 2020 waren de meeste mensen aan deze manier van werken gewend, ondanks de nodige aanpassingen in het gezin. In 2021 zal thuiswerken een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De kantoorruimte is creatiever geworden, maar omdat het coronavirus en zijn mutaties in Nederland nog volop aanwezig zijn, zullen we de komende maanden ook vanuit huis moeten blijven werken.

Met videoconferenties en online cloudopslag wordt het steeds gemakkelijker om vanuit huis te werken. In 2020 was het aantal startende bedrijven dat vanuit huis werkt aanzienlijk toegenomen. Daarom verwachten we dat thuiswerken ook in 2021 een belangrijk onderdeel zal zijn van ons dagelijkse werk.

Beveiligen van platformdata

Met thuiswerken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van samenwerkingsplatforms zoals Microsoft Teams, Google Meet, Whatsapp en Slack. Naast het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid zal er in 2021 meer aandacht zijn voor de beveiliging van dergelijke systemen. Microsoft, Slack en anderen nemen uiteraard de nodige maatregelen om hun gebruikers en systemen te beschermen, maar veel maatregelen kunnen ook zelf worden genomen.

Beveilig je online data met een VPN

VPN (Virtual Private Network) kan ervoor zorgen dat uw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server in een ander land. Op deze manier hebt u anoniem toegang tot internet en is uw IP-adres (en locatie) ook geheim. Net als bij surfen op een privénetwerk zijn ook uw gegevens onzichtbaar. Het gebruik van een VPN-verbinding kan het internet gemakkelijker en veiliger maken. VPN fungeert als tussenpersoon tussen de smartphone, tablet of laptop en de server.

Cybercrime

In vergelijking met de afgelopen jaren besteden bedrijven en consumenten steeds meer aandacht aan cybercriminaliteit. VPN-verbindingen en tweefactor authenticatie komen steeds vaker voor, wat essentieel is voor veilig werken en een veilige  gegevensoverdracht. Hackers en cybercriminelen worden slimmer en werken geavanceerder. Het vergroten van het bewustzijn van cybercriminaliteit in 2021 zal een belangrijke trend worden.

Virtual Reality

Nu we het grootste deel van onze tijd thuis doorbrengen, zullen virtual reality (VR) en augmented reality (AR) blijven groeien. Met behulp van VR en AR kunnen we ons in verschillende omgevingen door het huis bewegen. Behalve dat het interessant is, is het ook erg handig voor bijvoorbeeld hulp op afstand. Met VR en AR kun je je verplaatsen in verschillende omgevingen. Dat zorgt voor afwisseling en enthousiasme in creatief denken, wat in onze tijd zeker een mooie aanvulling is.

Digitalisering
Door de pandemie werken we niet alleen meer dan ooit thuis, maar ook digitaal. Neem bijvoorbeeld een winkel in een dorp of stad. Omdat de winkel gedeeltelijk gesloten is, worden er meer bestellingen online geplaatst. Verzend- en bezorgdiensten draaien overuren en veel winkels zijn overgestapt op digitale verkoop. In 2021 wordt geen verandering verwacht. Wanneer het ‘normale leven’ weer begint, heeft digitale verandering ook voordelen. Online en offline communicatie kan beter worden gecoördineerd en slimmer en efficiënter worden ingezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here