Mensen die veel gebruikmaken van hun Mac en veel programma’s of documenten opslaan hebben de melding ‘Opstartschijf vol Mac’ vast wel eens voorbij zien komen. Als je die melding ziet weet je meteen dat de functionaliteit en snelheid van je Mac ernstig in het geding is. Gelukkig is er een oplossing als je opstartschijf vol Mac is.

De oplossing voor je Mac probleem
Het is dan ook zaak om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen zodat je weer naar hartenlust kunt internetten of werken. Het oplossen van dit probleem is eigenlijk heel simpel, maak ruimte vrij. Dit kun je doen door het verwijderen van bestanden van je computer, documenten te verplaatsen naar de iCloud of externe harde schijf, of door een extra harde schijf te installeren op je computer.

Verwijder bestanden van je Mac
De meest eenvoudige manier om van de melding ‘opstartschijf vol Mac’ af te komen is om documenten te verwijderen maar we kunnen ons goed voorstellen dat je sommige dingen toch wil bewaren. De goedkoopste manier is om je documenten te verplaatsen naar de iCloud of externe harde schijf. Als het voor jou noodzakelijk is om altijd bij je documenten te kunnen dan kun je ervoor kiezen om een extra harde schijf te installeren. Dit is een optie die vooral nuttig is voor mensen die de Mac professioneel gebruiken.

Verantwoord ruimte vrij maken
Ook als je graag veel documenten bewaart zijn er bestanden die je niet meer nodig hebt. We raden aan om die eens grondig op te ruimen om meer ruimte vrij te maken. We merken regelmatig dat mensen hier nogal terughoudend in zijn omdat men bang is om belangrijke bestanden weg te gooien. Hierbij delen we een paar tips die je zullen helpen bij het schoonmaken van je Mac, en je zult zien dat het opruimen heel eenvoudig is.

  1. Cachebestanden
Als je websites bezoekt laten veel van die websites sporen achter op je computer. De reden dat ze dit doen is om jouw bezoek gemakkelijker te maken. Zo kunnen die sporen bijvoorbeeld bestaan uit jouw zoekgeschiedenis op die website of de taal die je gebruikt. Uiteraard is het inderdaad fijn voor het gebruikersgemak, maar heel veel van die sporen heb je helemaal niet nodig en zorgen er alleen voor dat je Mac trager wordt. Gelukkig kun je de cache bestanden zelf verwijderen. Zoek op je Mac naar ‘caches’ in de bibliotheek en verwijder de bestanden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets weggooit wat je nog nodig hebt want de websites zullen vanzelf opnieuw caches aanmaken.

  2. Taal
De meeste programma’s kun je instellen op meerdere talen. Vanzelfsprekend heb je alleen de taal nodig die je zelf spreekt en heb je niets aan een Chinese variant als je die taal helemaal niet spreekt. Je kunt de talen die je niet gebruikt bij sommige apps verwijderen zodat de programma’s minder ruimte in nemen. Je kunt dit doen onder het kopje ‘pakketinhoud’ bij het ‘Apps’ menu in je Finder.

  3. Duplicaten
Je zult ervan verstelt staan hoeveel dubbele documenten zich in de loop van de tijd verzamelen op je Mac. De belangrijkste reden hiervoor is dat je zelf  meerdere keren een document, video, muziek of foto download. Je hebt misschien het idee dat dit niet zo vaak voorkomt maar als je jouw Mac regelmatig gebruikt dan zul je zien dat er heel wat dubbele documenten zijn. Je kunt die documenten handmatig verwijderen door de documenten op naam te sorteren waardoor je de dubbelingen ziet. Het zal even wat tijd kosten om al je documenten door te lopen maar probeer alvast voor ogen te zien hoe blij je zal zijn met ene opgeruimde computer.
 
4. Back-ups
Back-ups zijn bedacht om jouw gebruikersgemak te vergroten door je te beschermen voor bepaalde fouten of problemen met het systeem. Eigenlijk wil je dus wel een back-up hebben van je bestanden. We willen ook zeker niet zeggen dat je de laatste back-up moet verwijderen maar oude back-ups heb je waarschijnlijk niet meer nodig. Als je een nieuwe back-up maakt wordt de oude namelijk niet vervangen maar toegevoegd. De oude back-ups kun je daarom zonder problemen verwijderen.

We hopen dat je met deze aanpak aan de slag kan om de harde schijf van jouw mac op te schonen. Als het goed is kun je dan binnen no-time weer lekker aan de slag en zie je niet meer de melding ‘opstartschijf vol Mac’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here