Heb jij een koolmonoxidemelder in huis? Grote kans dat je deze vraag met nee beantwoordt. Er zijn namelijk nog veel te veel mensen die niet over zo’n melder beschikken. Maar waarom is dat eigenlijk? Een koolmonoxidemelder kan namelijk levens redden.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide kun je niet zien, proeven of ruiken. Het is een giftig gas waarvan je koolmonoxidevergiftiging kunt oplopen als je er teveel van inademt. Een koolmonoxidemelder kan jou hier op tijd voor waarschuwen. Maar hoe detecteert hij dit precies? 

De melder beschikt over een sensor waar een gel in zit. Hierin zit elektrolyt en zwavelzuur verwerkt. Er ontstaat een chemische reactie als de melder aan een hogere concentratie koolmonoxide dan normaal wordt blootgesteld. Hierdoor gaat de melder af. Een koolmonoxidemelder kan jouw leven redden, want bij een hoge concentratie koolmonoxide heb je in het ergste geval de kans om te overlijden. 

De manier waarop je spullen uitkiest voor jouw huis

We weten dus eigenlijk dat een koolmonoxidemelder belangrijk is om te hebben, maar toch heeft nog lang niet iedereen er eentje. Het is gewoon niet het eerste waar je aan denkt en het lijkt waarschijnlijk een ‘ver van mijn bed show’. We denken wel aan schakelmateriaal, want dat zijn dingen die we echt direct nodig hebben. Een dimmer bijvoorbeeld gebruik je waarschijnlijk elke dag (let op, voor led lampen heb je een speciale dimmer nodig). En ook een rookmelder is in veel huizen wel te vinden. Zet in het vervolg dus ook een koolmonoxidemelder op je lijstje. Bij een specialist als Elektramat kun je al deze materialen voor jouw huis in één keer bestellen. 

Heb ik nog een rookmelder nodig?

Als ik een koolmonoxidemelder in huis heb, heb ik dan nog wel een rookmelder nodig? Jazeker, want deze werkt weer op een hele andere manier. Een koolmonoxidemelder reageert niet op hitte of rook. Je kunt deze dan ook niet gebruiken in de plaats van een rookmelder. Het beste plaats je ze beide in je huis. Voor de beste werking zoek je goed uit wat de beste plekken zijn voor de melders in jouw huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in