Zoomen, Skypen, het zijn populaire werkwoorden geworden tijdens de lockdownperiode, waarbij het converseren steeds vaker wordt uitgebreid. Bijvoorbeeld met onderwijs geven, werknemers instrueren of gezellig en op afstand het glas heffen. Zo is men vaker ‘samen’ op een coronaproof manier. Ook samen spelletjes doen is mogelijk, en wie er een beetje bedreven in is stelt zelfs complete quizzen samen.

Het wereldwijde web

Natuurlijk kent het internet veel nadelen – cybercriminaliteit, de keerzijde van sociale media en nieuwe soorten van stress – maar toen het coronavirus ongevraagd aan een wereldreis begon, heeft men vooral geprofiteerd van de voordelen van het wereldwijde web. Live entertainment was lange tijd weg, waardoor we meer data gingen verbruiken. Ook op onze smartphones. Maar zo nu en dan de sim only vergelijken biedt weer mogelijkheden om op internetkosten te besparen. En zo is er onbeperkt toegang tot livestream-concerten, films, muziek, series en natuurlijk livebeelden van vrienden en familie via Skype, Zoom of WhatsApp.

Heuse quizmaster

Onder de verzamelnaam videobellen wordt er wat afgekletst en naar elkaar gezwaaid maar, zo denken creatieve geesten, als we elkaar toch spreken kunnen we net zo goed een spelletje doen. Wanneer het spelen van zoiets als een pub- of popquiz in een café of poppodium even niet mogelijk is, worden er op gezette tijden online quizzen georganiseerd. Wie liever zelf tijd, onderwerpen en aantallen deelnemers wil bepalen, klapt zijn laptop open, stelt een quiz samen, prikt een datum met wat bevriende stellen en waant zich dan een heuse quizmaster als Matthijs van Nieuwkerk (Popquiz a GoGo) of Linda de Mol (Ik hou van Holland).

Herkenning, verhalen en gezelligheid

Niet zelden zijn gezamenlijke interesses en muzieksmaak van een vriendengroep datgene wat hen bindt, waardoor een zelfgemaakte quiz meer herkenning, verhalen en gezelligheid oplevert. Het is heel goed mogelijk om zo’n evenement via Skype met drie of vier huishoudens op te zetten. Meer kan natuurlijk ook, maar het moet wel overzichtelijk blijven. Het is een kwestie van op het ene apparaat muziekfragmenten afspelen terwijl de videoverbinding via een ander apparaat gaat. Met name bij Skype is de geluidskwaliteit dusdanig goed dat hier geen technische trucs aan te pas hoeven te komen.

Andere quizonderdelen

Om de quizzen niet uit louter geluidsfragmenten te laten bestaan, kan de maker denken aan andere, afwisselende onderdelen zoals het tonen van onherkenbaar gemaakte klassieke albums, jeugdfoto’s van beroemdheden, rebussen van filmtitels of trivia-vragen: wie was de bassist van deze band, waar is deze iconische foto gemaakt of in welke stad gaf deze politicus zijn beroemde speech. De mogelijkheden zijn ongekend, en anders is er online genoeg inspiratie op te doen: nogmaals hoera voor deze eeuw!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in