Internet in Nederland is een stuk duurder in vergelijking met andere Europese landen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook in België betalen consumenten relatief veel. De oorzaken daarvan zijn divers. Zo zijn de netwerken in Nederland in handen van relatief weinig partijen, waardoor er soms sprake is van een monopoliepositie.

Gemiddeld 41 euro voor internetabonnement

Voor het onderzoek zijn de prijzen vergeleken van internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps in acht Europese landen. Het gaat om abonnementen met een looptijd van minimaal twee jaar. In Nederland kost zo’n abonnement gemiddeld 41 euro per maand. Onze zuiderburen zijn met gemiddeld 48 euro nog duurder uit. De prijzen liggen in Nederland en België dus een stuk hoger in vergelijking met andere Europese landen. In Frankrijk en Spanje zijn consumenten respectievelijk 27 euro en 25 euro per maand kwijt voor een vergelijkbaar internetabonnement.

Prijsverschillen tussen providers

De onderzoekers hebben ook de prijzen van internet-only abonnementen van 20 Nederlandse providers met elkaar vergeleken, rekening houdend met eventuele kortingen en eenmalige en vaste kosten. Hieronder vallen kosten zoals aansluitkosten of maandelijkse bijdragen voor apparatuur. Al deze factoren zijn meegenomen in de vergelijking. Kortingen zijn vaak tijdelijk en verschillen per provider. Als een korting een bepaalde provider het ene jaar gunstig doet uitkomen, kan dat het volgende jaar zomaar heel anders zijn. Mede daarom wordt internet vergelijken steeds populairder. Daarmee ziet de consument namelijk de actuele prijzen van diverse aanbieders, inclusief met de weging van kortingen en andere tijdelijke voordelen.

Weinig concurrentie in Nederland

Volgens de onderzoekers zijn de relatief hoge prijzen onder andere te wijten aan een gebrek aan concurrentie. Grote providers zoals KPN en VodafoneZiggo hebben de internet-infrastructuur grotendeels in handen, waardoor zij zo’n beetje de hele markt beheersen. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor de consument. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken of providers nu gedwongen kunnen worden om concurrenten toegang te geven tot hun vaste netwerk. Deze maatregel zou de concurrentie bevorderen. ACM komt later dit jaar met een ontwerpbesluit. Providers mogen daarna met een reactie komen.

Besparen op internetabonnement

Ondanks de hoge prijzen zijn er wel degelijk manieren om te besparen op een internetabonnement. Besparen begint vooral bij het kiezen van het juiste abonnement. Zo betaal je meer voor een hogere internetsnelheid. Een hogere snelheid klinkt aantrekkelijk, maar is eigenlijk alleen handig voor mensen die vaak grote downloads binnenhalen of data streamen met gamen. Naast een afgestemd abonnement op het gebruik, is het mogelijk om een internetabonnement te combineren met energie- en/of een mobiel abonnement. Sommige aanbieders geven extra korting bij afname van meerdere abonnementen. Om de juiste en voordeligste keuze te maken is het aan te raden om gebruik te maken van vergelijkingssites.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in