Viomi Air Purifier Review

Luchtreinigers, je hoort er steeds vaker verhalen over van vrienden en bekenden. In de eerste instantie zou je kunnen denken dat dergelijke apparaten overbodige luxe zijn. En misschien is het dat ook, maar wie zegt er nu ‘nee’ tegen schone lucht? Voor ons in ieder geval voldoende reden om eens te kijken naar deze tak van tech sport. We kwamen al googelend terecht op de site van Viomi 5G IoT. En hier vonden we de Air Purifier UV. In deze review onze eerlijke bevindingen van de Air Purifier UV (VXKJ03). 

Waarom een luchtreiniger?

Maar eerst even antwoord op de vraag; ‘waarom een luchtreiniger’. Nou, eigenlijk best simpel en logisch. In een huis hangt er van alles in de lucht. Denk aan huisstof of pollen. Maar ook fijnstof en andere allergene stoffen. En voor huishoudens waar gerookt wordt heb je ook sigarettenrook door de lucht dwarrelen. Juist om al deze vieze (en soms ook schadelijke) stoffen eruit te filteren, kan een luchtreiniger uitkomst bieden. En hierdoor krijg je een hoge(re) luchtkwaliteit in je huis. 

De Viomi luchtreiniger: unboxing

De luchtreiniger (ook wel: air purifier) komt netjes in een kartonnen doos geleverd en bij het openmaken heb je in principe alleen het apparaat inclusief een aantal ‘standaard’ boekjes. Maar eigenlijk verwacht je ook niet meer. Je hebt hier geen koopbeleving nodig. Het apparaat moet gewoon goed en makkelijk werken. Er zijn ook merken op de merkt die wel focus op design leggen. Maar als je het ons vraagt gaat kwaliteit in dit geval boven een mooi uiterlijk. In onderstaande video een unboxing die wat ons betreft waarheidsgetrouw is. 


Het apparaat zelf ziet er goed en minimalistisch uit. Geen hoogstaand design, simpel mat wit, en verder gewoon functioneel. Aan de achterkant zit een aan/uit schuif. Deze oogt best goedkoop, maar hij werkt wel. Onder de aan/uit knop zit een raster dat open kan. Hierin vind je de filter. Ook het UV-licht, waar we later op terugkomen, is hier bevestigd. Aan de voorzijde vind je een glimmende zwarte cirkel. Dit is de indicatielamp. Hierop kun je alles uitlezen wat betreft de kwaliteit van de lucht en de stand/modus van het apparaat. Aan de zijkanten van deze cirkel bevinden zich een aantal knoppen, voor handbediening. Deze kun je gebruiken om het apparaat te koppelen aan een wi-fi netwerk, te veranderen van modus of om een hogere/lagere stand te kiezen. Aan de bovenzijde van het apparaat tref je ook een raster. Hierdoor wordt lucht geblazen, die vervolgens door het raster aan de achterzijde terug wordt gezogen.

We sloten we het apparaat aan en we gingen direct handmatig (zonder app) aan de slag.

Functionaliteit van de Viomi Air Purifier UV

Het apparaat biedt best veel inzichten en (natuurlijk) hulp op gebied van luchtreiniging. Zo kun je zien hoe de luchtkwaliteit gekwalificeerd wordt (aan de hand van waarden en kleuren). Ook heb je verschillende modi om het apparaat te laten draaien. Hij is tamelijk stil en ook relatief laag in energieverbruik. Daarnaast krijg je ook echt het gevoel dat de lucht schoner wordt (of misschien is dit het placebo-effect). 

Vaarwel muggen

Een van de unieke kenmerken van de Viomi Air Purifier UV, is het UV licht. Hiermee kun je, zoals de fabrikant zelf belooft, muggen killen. Dit is, zeker in de zomer, een handige feature van het product. En het lijkt nog te werken ook! Wij hebben, tijdens een test van twee weken in hartje zomer, geen muggen gespot. En dat terwijl het raam gewoon open stond. 

De Mi Home App

Hier komt toch wel een minpuntje in onze review: we hebben het apparaat niet gekoppeld gekregen aan de app. Hier hebben we verschillende dingen voor geprobeerd en de handleiding gevolgd, maar zonder succesvol resultaat. Het is lastig te zeggen waarom het niet is gelukt. En eerlijkheid gebied ons ook te melden dat we de support service niet hebben geraadpleegd. Maar ondanks dit zou je wel moeten (kunnen) verwachten dat je het zelf aan de praat moet krijgen. Zeker omdat dit voor 99 van de 100 SMART-apparaten die we hebben getest, gewoon het geval was. Dit was dus die ene van de 100 waar het (nog) niet is gelukt. En zonder de app ben je toegewezen om de knoppen op het apparaat zelf. Minder praktisch, maar wel functioneel, dat dan weer wel.

Conclusie

Overweeg je een luchtreiniger, dan is de Viomi Air Purifier UV zeker een goede optie. Wat ons betreft voldoet het apparaat aan wat je ervan mag verwachten. Het design is niet superstrak, maar wel minimalistisch en redelijk modern. De werking lijkt prima en gevoelsmatig is er sprake van een enorme boost, ook dit is iets waard. De prijs is ook te overzien. Via Viomi-Shop.com koop je deze luchtreiniger voor nog geen 275,- euro, inclusief BTW en verzending. En hij is ook nog eens snel in huis (bij ons binnen 3 werkdagen). Al met al een dikke voldoende en een goede prijs-kwaliteit-verhouding. Het zou nog mooier zijn als je ‘m werkend krijgt aan de app. Dan haal je er nog meer uit en kun je alles simpel vanuit je telefoon regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in