Internet als medium leent zich natuurlijk bij uitstek voor leuke video’s, maar hoe maak je een die opvalt tussen de miljoenen andere filmpjes op YouTube? Laten we er niet omheen draaien, het overgrote deel van die filmpjes zijn absoluut niet leuk om naar te kijken. Te lang, slecht gefilmd, dof geluid, slordige edit of ronduit saai. Natuurlijk wil jij een video maken die zich onderscheidt van de rest. Spannend, interessant, flitsend, begrijpelijk en absoluut uniek zijn de superlatieven die jij voor ogen hebt. Heel goed, maar hoe maak je eigenlijk een video die mensen graag nog een keer bekijken en misschien wel gedeeld wordt en viraal gaat? Als je een beetje rekening houdt met je storyline, let op de manier van filmen en de juiste tools gebruikt voor filmpjes bewerken kom je een heel eind. In deze blog geven we je een paar slimme tips en tricks om een video te maken die boven het grootste deel van de andere filmpjes die voorbij komen uitstijgt. 

Bedenk en schrijf een strakke storyline

In alle leuke filmpjes zit een verhaaltje met een begin, midden en eind. Hoe klein ook. Kat loopt de kamer in, kat staat stil en kijkt nieuwsgierig naar robotstofzuiger, kat springt op robotstofzuiger, samen rollen ze het beeld uit. Einde verhaal. Voordat je een video gaat maken is het dus een goed idee om een verhaaltje (storyline) te bedenken en per scène op te schrijven. Maak er tekeningetjes bij en pen neer hoe je de scene voor je ziet. Inclusief eventuele gesproken tekst, tekst in beeld, achtergrond, attributen die nodig zijn en muziek. Zorg dat het een logisch verhaalt is, onsamenhangende filmpjes met onverstaanbare acteurs en onprofessioneel gedrag zijn bijzonder irritant. 

Focus op wat belangrijk is

Zorg dat je verhaal goed overkomt en dat de kijker niet te veel afgeleid wordt. Dit bereik je onder andere door je hoofdrolspelers redelijk neutrale kleding te laten dragen. Vermijd drukke prints en hele felle kleuren. Ook zwart is geen goed idee omdat er dan een ‘zwart gat’ ontstaat waar je ogen naartoe trekken. Let er ook op dat mensen in de video geen streepjes dragen want dat gaat dansen op film. Ook is het belangrijk om je te realiseren voor welke achtergrond de verschillende scenes zich afspelen. Te druk is niet goed, maar te saai ook niet. Er mag best wat ‘tekening’ in de achtergrond zitten zolang het maar niet spiegelt anders komt de filmer ook ongewild in beeld. Soms kun je een gekke of drukke achtergrond in je voordeel gebruiken. Als iemand heel hard valt op de achtergrond terwijl je een verzekering probeert te verkopen is dat best grappig. En als je dynamiek wilt uitstralen is het juist goed als er veel mensen in de achtergrond langslopen. Denk daar dus over na. 

Stabiel versus schokkerig

Een video met schokkerig beeld is erg vermoeiend voor de kijker. Zorg daarom dat je de camera of smartphone stilhoudt en zet de stabilisatiefunctie aan als die op het apparaat zit. Je kunt ook een statief gebruiken als je filmt vanuit een vast standpunt. Soms is een schokkerig beeld juist gewenst, bijvoorbeeld bij een heftige achtervolging. 

Geluid net zo belangrijk als beeld

Beeld en geluid versterken elkaar. Zorg daarom dat de mensen die iets in je video zeggen ook goed verstaanbaar zijn. Een holle lege ruimte is niet bevorderlijk voor de verstaanbaarheid. Net als een lawaaierige omgeving trouwens. Een microfoon die je kunt richten op degene die praat of zingt zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Als je het echt goed wilt doen kun je een microfoontje bij iemand opspelden. Kijk en luister tijdens het filmen regelmatig de opgenomen scènes terug en doe het nog een keer als het beeld of geluid tegenvalt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in