Het stroomverbruik tijdens de productie van menig smartphone is torenhoog, terwijl het gebruik van het apparaat door de consument ook de nodige energie kost. Op dit en andere vlakken biedt de Fairphone uitkomst: de productie geschiedt zo groen mogelijk en het welzijn van arbeiders wordt, in tegenstelling tot bij veel andere producenten, hoog in het vaandel gehouden.

Smartphones: energievreters

Uiteraard ligt het aan je eigen smartphonegebruik hoe vaak je het ding moet opladen en hoeveel energie je datagebruik de wifi-hotspots, zendmasten en computerservers kost. Maar over het algemeen is men het er wel over eens dat smartphones regelrechte energievreters zijn, ook na de productie. Op de Fairphone kun je dat dataverbruik terugschroeven. Verder is het aan je eigen voorkeuren hoe intensief je hem gebruikt en oplaadt. Al kan een blik op een energievergelijker en eventueel overstappen het nodige aan elektriciteitskosten schelen, de duurzaamheidsgedachte speelt ook een rol.

Wat kost zo’n duurzame Fairphone?

Op haar website vertelt Fairphone vrijwel alles, van de productie met gerecyclede materialen tot de vijf jaar updategarantie. Kort uitgelegd verkoopt Fairphone een eerlijke smartphone en houdt het bedrijf rekening met de planeet, de werknemers die het apparaat vervaardigen en degenen die een Fairphone aanschaffen. Zelfs de verpakking wordt zo veel mogelijk vervaardigd van gerecyclede materialen, hetgeen in 2018 een Packaging Innovations Award opleverde. Gebruiksvriendelijkheid krijgt een apart hoofdstuk in het hele verhaal. Het derde model is inmiddels op de markt en kost € 450,-. Op Ecologisch Genieten is de Fairphone gewogen en goed bevonden en zegt men over de prijs: “Zelf geef ik ook meer geld uit aan kleding omdat ik dan zeker ben dat het biologisch en sociaal geproduceerd wordt, of aan biovoeding”.

Prioriteiten

Zoals bovenstaande quote duidelijk maakt, zijn Fairphone-gebruikers bereid te beknibbelen op andere zaken om duurzame (maar kostbare) gewoontes in stand te houden. Wat dat betreft kan de Fairphone worden vergeleken met biologisch vlees: het geslachte dier heeft een goed leven gehad en steeds meer consumenten zijn bereid daarvoor te betalen. Zeker jongeren verleggen hun prioriteiten: onder hen bestond in 2019 bijvoorbeeld meer vliegschaamte, zo ondervond Brandpunt in samenwerking met 3vraagt na een onderzoek waarin 59 procent van jongeren voor een vliegtaks was.

Zege van Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace prijst Fairphone om haar duurzaamheid in de groene elektronicagids. Daarin staat vermeld dat geen enkele smartphone het A-label verdient. Fairphone zit daar met het B-label direct onder. En het moet gezegd: Fairphone heeft geen geheimen voor de kritische consument. Op de website kunnen bezoekers helemaal terug in de tijdlijn gaan, tot de fabrieksmedewerkers (“Meet the makers!”) en al dan niet gerecyclede grondstoffen aan toe. De transparantie van Fairphone wordt dan ook geroemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here