Er is een goede reden waarom zoveel mensen tape over hun computerwebcams plakken of een speciale webcamafdekking gebruiken om ze af te sluiten: webcams kunnen worden gehackt, wat betekent dat hackers ze kunnen inschakelen en opnemen wanneer ze willen, meestal met een hulpprogramma voor extern beheer dat in het geheim is geüpload. Natuurlijk wil je liever niet dat je webcam met microfoon gehackt wordt. Daarom is het verstandig om je hiertegen te wapenen, maar helaas is het soms al te laat. Hieronder kun je lezen hoe je een gehackte webcam kunt herkennen.

Indicatielampje

Je computerwebcam moet een klein indicatielampje ernaast hebben. Je kunt zien dat het wordt ingeschakeld wanneer de webcam wordt geactiveerd voor zoiets als een videoconferentie. Als je echter merkt dat dit indicatielampje op vreemde tijden gaat branden, vooral wanneer je de webcam niet gebruikt, is dit een veelbetekenende aanwijzing dat iemand je webcam op afstand heeft bestuurd en deze gebruikt om een ​​kijkje te nemen. Als je merkt dat dit gebeurt, moet je snel je actieve apps controleren, inclusief apps die momenteel op de achtergrond actief zijn. Kijk of actieve apps je webcam zelf inschakelen. In de meeste gevallen, zou geen app ooit je webcam aanzetten zonder je uitdrukkelijke toestemming, dus dit is al een goede reden om apps te verwijderen die dit doen of op zijn minst een aantal ernstige aanpassingen aan hun instellingen en toegang. Maar in sommige gevallen kan het een probleem zijn met app-instellingen die de webcam activeren wanneer de app wordt ingeschakeld, en het is belangrijk om dit uit te sluiten als je ziet of je bent gehackt.

Opgenomen video’s Laten we zeggen dat een hacker erin slaagt om je webcam op afstand te bedienen, aan te zetten en ermee op te nemen. Wat gebeurt er dan? Welnu, malware kan in sommige opzichten zeer geavanceerd zijn, maar in andere zeer beperkt, en dat betekent dat die opgenomen video’s nog steeds op je harde schijf worden opgeslagen, zelfs als een hacker ze probeert te verzamelen. Dit betekent dat een van de gemakkelijkste manieren om te controleren of je bent gehackt, is om de mappen op je harde schijf te openen en te controleren op vreemde webcamvideobestanden die je niet hebt opgeslagen. Het zou je verbazen hoeveel mensen nooit merken dat deze bestanden bestaan ​​of hoe gemakkelijk ze kunnen verdwalen in rommelige bestandssystemen. De videobestanden kunnen willekeurige namen of tags hebben, dus bekijk eventuele vreemde videobestanden en kijk of het lijkt alsof sommige met kwaadaardige bedoelingen zijn gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here