Thuiswerken is -door corona- het nieuwe normaal geworden. En onderzoek toont aan dat we hierdoor ook vaker overwerken. We gaan vaak langer door en nu de wintertijd weer van kracht is wordt het ook vroeger donker. Een donkere werkplek is natuurlijk niet ideaal, en daardoor is de vraag naar functionele verlichting gestegen. BenQ, een bekend merk (onder andere van monitoren), heeft een nieuw stukje slimme tech op de markt gebracht; de BenQ ScreenBar Plus. Hiermee zou je werkplek precies op de juiste manier verlicht worden. In dit review artikel onze ervaring met de ScreenBar Plus van BenQ.

Slim thuiswerken
Verlichting bij en rondom je werkplek klinkt misschien als iets waar niet teveel aandacht heen hoeft. Maar niets is minder waar. We besteden dagelijks gemiddeld 11 uur aan schermtijd op telefoons, televisies, game consoles, computers en monitoren. Het lijkt ‘de normale gang van zaken’, maar deze schermtijd kan leiden tot ernstige (medische) situaties, zoals bijziendheid en oogvermoeidheid. Juist daarom is goede verlichting super belangrijk. 

De slimme thuiswerk verlichting van BenQ gaat verder dan traditionele (nacht)lampen. Traditionele lampen zijn namelijk bedoeld voor het lezen van boeken of andere lectuur. Maar de ScreenBar van BenQ is juist bedoeld voor goede en slimme verlichting voor de thuiswerkplek van nu.

Unboxing van de BenQ ScreenBar Plus
Bij aankomst van de ScreenBar waren we aangenaam verrast. Een mooie en strakke verpakking waarbij je direct het idee krijgt dat je iets speciaals in huis krijgt. Een beetje a la Apple en Arlo dus, wat altijd goed is! In de doos zelf draait het eigenlijk (en logisch ook) alleen om de BenQ ScreenBar lamp. Verder is de doos voorzien van een gepatenteerde montageklem met contragewicht, een multifunctionele schakelaar voor afstandsbediening en een voedingskabel (USB-C naar USB-A). Ook een handleiding is meegeleverd, hoewel deze niet per se nodig is. Het product is eenvoudig te assembleren.

Installatie en gebruik
De ScreenBar Plus is gemakkelijk in elkaar te zetten. Het is slechts een kwestie van de montageklem aan de lamp vastmaken en de lamp voorzien van de voedingskabel (en afstandsbediening). Daarna kan de lamp geplaatst worden op ieder soort scherm of monitor.

In ons geval hebben we ‘m geplaatst op een van onze iMac’s. Daarna kon de lamp direct gebruikt worden. Wat wel meteen opviel is de ruimte die de ScreenBar van BenQ inneemt; deze is minimaal – door het design en de plaatsing. Je hebt eigenlijk niet eens door dat er een led-licht-bar op je scherm zit.

Verder is opvallend dat je geen totaal last hebt van lichtreflectie op of vanaf je scherm. De techniek van BenQ zorgt ervoor dat de lichtstralen direct naar beneden gaan én van het scherm af. Het scherm kan dus niets qua licht afketsen. Tot slot heb je niet eens door dat je een lamp aan hebt staan. En dit terwijl je wél kunt genieten van de voordelen voor je ogen en werkplezier.

Lichtsensor
Waar ‘normale’ lampen stoppen gaat BenQ toch een stapje verder. Ze hebben namelijk een lichtsensor in de ScreenBar verwerkt. Deze meet de lichtintensiteit, om het licht hier vervolgens op aan te passen. Dit maakt het apparaat wel echt Smart. Aanbevolen wordt om overdag zo’n 500 Lux aan helderheid te hebben bij schermgebruik. De ScreenBar probeert dus constant te ‘levelen’ aan deze norm. In het donker zijn er weer andere normen. Ook hier past de e-reading lamp dus de helderheid aan.

Specificaties van de BenQ ScreenBar Plus
Voor een volledig overzicht van de specificaties verwijzen wij je door naar de productpagina van de ScreenBar Plus, op de site van BenQ zelf. Wat voor ons belangrijk is om te melden; is de mogelijkheid tot personalisering. Je hebt niet te maken met één soort licht. Je kunt, via de Desktop Dial (de afstandsbediening), zelf instellen hoe warm of koud (zie foto’s hieronder) je de verlichting wilt hebben. Zo kun je praktisch wit licht instellen, maar dus ook geel licht. BenQ heeft dus meerdere LED’s verwerkt in de ScreenBar. De normen waarin de LED’s zich bewegen variëren van 2700K (voor warm wit licht) en 6500k (voor helder wit licht). Daartussen kun je, middels de Desktop Dial, dus zelf kiezen wat je instelt. 

BenQ ScreenBar Plus, kopen of niet?
Als je het ons vraagt is de ScreenBar Plus zeker het overwegen waard. Er hangt weliswaar een prijskaartje aan (129 euro), maar je krijgt er dan ook wat voor terug. Je krijgt effectieve en efficiënte verlichting die jouw werkplek net wat prettiger maakt, vooral in de avonduren. Maar ook tijdens guur weer in ochtenden en middagen kan de lamp toch waarde toevoegen. We hebben de ScreenBar Plus nu zo’n 3 weken in gebruik en je merkt toch wel positieve verschillen ten opzichte van ‘normale kamerverlichting’; géén weerkaatsingen, géén onnodig licht én wel gezondheidsvoordelen (vooral voor je ogen). Kopen dus wat ons betreft! Succes! 

Winnen?!
Namens BenQ mag Dutch-Tech Magazine 2 keer een ScreenBar Plus verloten onder onze trouwe lezers. Wil jij er ook 1 winnen? Laat dan in de reacties weten waarom jij graag een BenQ ScreenBar Plus wilt. Of stuur een mail naar info@dutch-tech.nl o.v.v. ‘BenQ’. Winnaars worden in december persoonlijk op de hoogte gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in