Is beleggen in cryptovaluta hetzelfde als beleggen in aandelen? Kort antwoord: Nee. Lang antwoord: Nee, om verschillende redenen. In dit artikel lichten we toe wat de grootste verschillen zijn tussen ‘traditioneel beleggen’ en beleggen in cryptocurrency. Dit artikel is dan ook informatief van aard. Wij van Dutch-Tech geven überhaupt nooit advies als het aankomt op financiële zaken. Anyways, veel leesplezier!

Traditionele beleggingen versus beleggingen in crypto

Handel je in aandelen, dan handel je in feite in ‘stukjes’ van een bedrijf. Ieder aandeel vertegenwoordigt een percentage; ofwel een financieel stukje van een bedrijf. De prijs van een aandeel staat dus voor de waarde die het bedrijf op dat moment weerspiegelt. Deze waarde is weliswaar gebaseerd op vraag en aanbod, maar vooral ook op bedrijfseconomische prestaties.

Koop je cryptovaluta, dan koop je niet een percentage van het bedrijf. Je koopt een hoeveelheid valuta die niet zozeer getaxeerd worden op basis van bedrijfseconomische prestaties, maar vooral op vraag en aanbod. En ook op het vertrouwen in de technologie achter de valuta.

Wereld van verschil dus. 

Grootste verschillen tussen normale aandelen en cryptovaluta

Binnen de wereld van beleggen zijn er veel regels en richtlijnen. Kijk je naar aandelen en effectenmarkten zoals de AEX of Nasdaq, dan zijn er organisaties (vanuit de overheid) die toezicht houden op die markten. Hierdoor weet iedereen wat er wel of niet gebeurt, wat kan en niet kan en wat mag en niet mag. Transparant dus. Dit staat haaks op de markt van cryptovaluta. Deze markt is immers niet gereguleerd. Vertrouw je de overheid niet, dan zul je blij zijn dat de cryptocurrency markt niet gereguleerd is. Maar hecht je waarde aan integriteit en transparantie; dan kun je vraagtekens zetten bij de wijze waarop de crypto markt in elkaar zit. 

Een ander punt is de mate van volatiliteit. Dit is de manier waarop een koers zich beweegt. Gaat een koers constant op en neer, dan is er hoge volatiliteit. Maar gaat een koers langzaam – in een vloeiende lijn – omhoog, dan is de koers minder volatiel. Hoewel zowel aandelen als crypto beide volatiel kunnen zijn, laat de praktijk zien dat een doorsnee crypto valuta koers, ten opzichte van een doorsnee ‘normaal’ aandeel, een stuk volatieler is. Immers (nogmaals); de normale aandelenmarkt is gereguleerd. Bedrijven moeten constant over hun financiële prestaties rapporteren. Ook is er veel meer zicht op wat ‘reguliere’ bedrijven doen. Als belegger is het daardoor beter in te schatten wat een bedrijf gaat doen. Als voorbeeld: grote kans dat PostNL het goed gaat doen in tijden van corona. Mensen zitten namelijk steeds vaker thuis, komen minder de deur uit en zullen online lekker gaan shoppen. Grote kans dat PostNL die pakjes moet bezorgen (en daardoor meer omzet en winst kan maken). Bij crypto is het sommetje lastiger te maken. Maar dit is tegelijkertijd waarom mensen er zo fan van zijn. Ja, je kunt heel snel heel veel verliezen. Maar je kunt ook heel snel heel rijk worden. 

Het derde grote verschil zit ‘m in de handelsuren. Normale aandelenmarkten en beurzen zoals de AEX zijn geopend tijdens kantoortijden doordeweeks. Op feestdagen en tijdens weekenden wordt er niet gehandeld. Bij cryptocurrency zijn er geen handelstijden, in die zin. De markt can crypto is non-stop geopend. 

Conclusie

Wil je een kort antwoord, dan is beleggen in crypto absoluut niet hetzelfde als beleggen in normale aandelen. Er zijn grote fundamentele verschillen, zoals de manier waarop de waarde van een aandeel wordt bepaald, de mate van regulering, de volatiliteit en de tijdstippen waarop verhandeld wordt. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillen. Zoek het maar eens op. En wil je gaan handelen in crypto of in reguliere aandelen, laat je dan altijd goed adviseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in