iOt beveiliging

Het Internet of Things, of kortweg IoT, is in korte tijd enorm populair geworden bij vrijwel alle huishoudens. Waar er in 2017 nog een omzet werd gedraaid van 100 biljoen dollar, verwacht met een explosieve stijging in de komende jaren. Naar verwacht gaat dit in 2025 maar liefst 1600 biljoen dollar bedragen. Hoewel de stijging aan IoT devices natuurlijk ook zorgt voor technologische ontwikkelingen, liggen er ook gevaren op de loer. In dit artikel gaan we kijken hoe je deze gevaren kunt beperken.

De producent van het apparaat

Te beginnen met de producent waar je het apparaat koopt. Doordat het een product is dat bij consumenten steeds populairder wordt, zijn er ook steeds meer producenten die deze producten aan proberen te bieden om winst te kunnen maken. Dit begint met steeds kleinere bedrijven, die weinig kaas gegeten hebben van de beveiliging van apparaten.

Grote bedrijven als Google, Amazon, Philips en Apple besteden jaarlijks miljoenen euro’s aan het veilig krijgen én houden van de apparaten die zij op de markt brengen. Bij deze producenten is de kans op een veiligheidslek een stuk kleiner. De kleinere bedrijven hechten hier vaak veel minder waarde aan, simpelweg omdat het budget hiervoor niet beschikbaar is.

Om te voorkomen dat jouw IoT apparaten gehackt worden, raden we dus altijd aan om te kiezen voor producten van een erkende producent en ontwikkelaar. Zo weet je zeker dat er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen zijn.

Aanschaffen van een VPN

Daarnaast raden we aan om een VPN te installeren op je router. De NordVPN ervaringen die wij de laatste jaren hebben opgedaan zijn zeer positief. Door dit te installeren op je router worden alle apparaten die in verbinding staan met je router beveiligd. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat jouw apparaten gehackt worden of dat een hacker toegang krijgt tot jouw persoonlijke documenten.

Maak je namelijk gebruik van een VPN, dan wordt jouw IP-adres en fysieke locatie verbonden. Bij het activeren van een VPN wordt namelijk verbinding gemaakt met een van de servers van jouw VPN aanbieder, waardoor jouw persoonlijke IP-adres verborgen wordt. Hierdoor weten hackers niet waar jij je bevindt en wordt alle data die je uitwisselt met de server van een encryptie voorzien.

Updaten van devices

Het updaten van al je apparaten is daarnaast zeer belangrijk. Met het updaten van je devices weet je zeker dat deze de meest recente veiligheidsmaatregelen hebben. Vergeet je een apparaat te updaten en komt er een veiligheidsupdate, dan kunnen hackers gebruik maken van het zogenaamde ‘reversed engineering’.

In dat geval bekijken zij de veiligheidsupdate die is doorgevoerd en proberen ze bij de vorige versie het veiligheidslek te gebruiken om toegang te krijgen tot je apparaten. Vergeet je dus te updaten, dan kan het veiligheidslek op jouw apparaat gebruikt worden.

Leren over de gevaren van IoT

En tot slot is het nog belangrijk om up-to-date te blijven over de gevaren van IoT en de apparaten die je aanschaft. Dit doe je bijvoorbeeld door online te kijken naar de nieuwste gevaren, maar door bijvoorbeeld ook je kinderen alvast kennis te laten maken met de gevaren van het web. Met een aantal kleine tips kunnen ook zij een groot deel van de gevaren voorkomen. Denk daarbij aan:

–                Beveiligen van apparaten met een wachtwoord;

–                Geen foto’s of documenten delen met onbekenden;

–                Niet op links klikken in e-mails of berichten die je niet kent;

–                Een device afsluiten als deze niet gebruikt wordt.

Kortom, er zijn meer dan genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om de veiligheid van je apparaten te verhogen. Kies voor een VPN op je router als je al je aangesloten devices in één keer van een verhoogde veiligheid wilt voorzien. Blijf daarnaast op de hoogte van de meest recente gevaren, update je apparaten en koop alleen producten bij erkende aanbieders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in