Blockchain is ingewikkeld, duur en vaak alleen toegankelijk voor grote bedrijven. Zonde, vindt het Amsterdamse blockchainbedrijf THX Network dat. Ze ontwikkelden blockchainsoftware waarmee gebruikers, zonder kennis van Blockchain, hun eigen tokens kunnen creëren – en zo compleet nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen. Bij THX Network gebruiken ze die tokens zelf ook op een innovatieve manier: ‘token holders’ kunnen bij het bedrijf bijvoorbeeld meestemmen over de technische ontwikkeling van de software. “De potentie is enorm.”

THX Network (spreek uit als ‘thanks’) is enkele jaren geleden opgericht door de Amsterdamse ondernemers Peter Polman en Mieszko Czyzyk. Hun doel: het gebruik van tokens en collectibles toegankelijk maken voor het gewone MKB, zodat ook die bedrijven hun klanten kunnen activeren met loyaltyprogramma’s en digitale bedankjes.

Het gebruiksvriendelijk embedden van tokens op een website of app is vrij technisch en ingewikkeld, vertelt mede-oprichter en CEO Czyzyk. “Je hebt programmeurs nodig. Die zijn schaars, en blockchainprogrammeurs al helemaal. En het ontwikkelen duurt weken, zo niet maanden.”

Online betalingen

THX Network ontwikkelde daarom blockchainsoftware die het ondernemers makkelijk maakt om online transacties te regelen. Met de software kan je geld in digitale potjes stoppen om van daaruit je online community te belonen. Makers zoals artiesten en sporters kunnen de tokens bijvoorbeeld in laten ruilen voor digitale content zoals collectibles en NFTs of juist voor fysieke merchandise.

De software van THX Network brengt de tijd om dit te integreren in je app of site terug naar dagen. Bovendien is het in toegankelijke programmeertaal geschreven en voor basisintegraties is helemaal geen code nodig. De mogelijkheden met de software zijn eindeloos, legt Czyzyk uit. “Je kan met tokens een community bouwen en binnen die community engagement genereren, of zelfs verder gaan en je eigen currency oprichten waarmee je betaald kan worden. Zo kan je als ondernemer verder groeien”, vertelt hij enthousiast. “Hierdoor zijn volledig nieuwe businessmodellen mogelijk.”

Samenwerking met Verenigde Naties

De software van THX Network is niet alleen voorbehouden aan bedrijven. Zo gebruikt het United Nations Development Programma (UNDP) het THX Network om engagement van werknemers op hun online platform voor medewerkers te belonen en te classificeren. Op die manier wordt intern inzichtelijk gemaakt welke medewerkers een bijdrage leveren op thema’s die voor de VN belangrijk zijn.

THX Network zit al jaren in Nederland en is niet anoniem, zoals veel andere blockchainbedrijven, maar juist heel zichtbaar aanwezig in de markt. Het bedrijf heeft financiering gekregen van de Europese Unie en werkt samen met de Verenigde Naties, waarvoor THX Network helemaal is doorgelicht en hun code een audit heeft ondergaan.

Lancering eigen token

De top van de techmarkt omarmt de mogelijkheden van blockchain al en THX Network wil gewone bedrijven die kansen ook bieden. Want er zijn zoveel meer mogelijkheden met blockchain mogelijk dan alleen het creëren van cryptomunten als de Bitcoin, zegt Czyzyk.

En THX Network walks the walk: het bedrijf lanceert nu een eigen governance token, de $THX. Mensen die de coin bezitten, kunnen meestemmen over de verdere ontwikkeling van de onderliggende open source technologie. Daarnaast kunnen de zogenoemde ’token holders’ in de toekomst transactievergoedingen (voor gebruik van het netwerk) ontvangen, maar slechts nadat daar collectief door houders van $THX over is gestemd.  “We zoeken daarvoor geen gelukszoekers, maar mensen die echt geloven in het THX Network, en de oplossing die de software aan organisaties en makers biedt”, zegt Czyzyk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in