In februari is het eindelijk zover. Dan worden de nieuwste Samsung Galaxy S22 serie smartphones tijdens een Galaxy Unpacked Event gepresenteerd. Naar verluidt kunnen we drie nieuwe modellen verwachten: de S22, de S22 Plus en de S22 Ultra. In dit artikel vertellen we je alles wat je over Samsungs nieuwste vlaggenschepen moet weten.

Snapdragon 8 Gen 1 chipset voor alle regio’s

De geruchtenmolen draait inmiddels op volle toeren; ook over de chipsets van de nieuwe telefoons. Het is nog allerminst zeker of Samsung bij de Europese versie  – traditiegetrouw – voor haar eigen chipset kiest: de nieuwe Exynos 2200. Een wereldwijd chiptekort en productieproblemen zouden dit verhinderen.

Samsung lijkt wereldwijd te kiezen voor de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset. Geen slecht nieuws voor Europese en Koreaanse Samsung fans, want de Snapdragon chipsets zijn sneller en energiezuiniger en blijven koeler dan de Exynos chipsets. Qualcomm maakt over het algemeen eigenlijk gewoon betere chips dan Samsung.

‘Helderste beeldschermen tot nu toe’

Qua ontwerp lijken het standaardmodel en de S22 Plus veel op hun voorgangers. Alleen de schermen zijn kleiner, waardoor de telefoons compacter zijn en beter te bedienen met één hand. De schermen zouden ‘de helderste tot nu toe worden’ met maar liefst 1600 nits. Dat is een stuk meer dan de 1200 nits die we tot nu toe zagen bij smartphones.

De S22 en het Plus model krijgen een Amoled beeldscherm. Het instapmodel krijgt een scherm met een resolutie van 2340×1080 pixels en de S22 Plus één met 2400×1080 pixels. Het Ultra model krijgt zoals verwacht het beste beeldscherm, namelijk een QHD+ beeldscherm met een resolutie van 3200×1440 pixels. De beeldschermen van Samsung behoren daarmee tot de absolute top.

Camera-eiland aan de achterkant

Het camera-ontwerp van de S22 en de S22 Plus is vergelijkbaar. De mobiele telefoons krijgen een camera-eiland op de achterkant dat doorloopt tot de rand van de behuizing.

Ook de Ultra wordt voorzien van een camera-eiland aan de achterkant. Bij dit model steekt het camera-gedeelte alleen niet meer uit, zoals bij de S21 Ultra, maar worden de cameralenzen in de achterkant verwerkt. De ultragroothoeklens, telefotolens en selfiecamera keren ook terug.

Hoofdcamera van 10 naar 50 megapixel

De 108-megapixel hoofdcamera blijft bij het Ultra model behouden. Bij de S22 en S22 Plus gaat deze van 10 naar 50 megapixel. Hierdoor worden foto’s veel scherper. De Ultra krijgt zelfs twee telefotolenzen: één met 3x optische zoom en één met 10x optische zoom. De selfiecamera op dit luxe model krijgt een resolutie van 40 megapixel. Met dit model kan je dus optimaal onderwerpen op afstand fotograferen en de mooiste selfies maken.

Speciale opbergplek voor de S pen bij de S22 Ultra

Het vlaggenschip-model krijgt een speciale opbergplek voor de S pen, zodat je hem in de behuizing van de telefoon kunt opbergen. De speciale Ultra stylus zou een reactietijd van slechts 2,8 milliseconden krijgen en daarmee drie keer sneller zijn dan zijn voorganger. Bij het standaard- en Plus-model wordt de S pen meegeleverd in de doos en bewaar je de stylus los van de telefoon.

1TB opslagcapaciteit

Als we de geruchten mogen geloven, krijgt de S22 Ultra een opslagcapaciteit van maar liefst 1TB. Dat is goed nieuws voor de foto- en videofanaten onder ons. Zeker omdat de S22-serie video’s in 8K opneemt. Hoge kwaliteit, maar het neemt ook behoorlijk wat ruimte in beslag.

In de nieuwe smartphones kun je geen MicroSD kaart kwijt om het geheugen uit te breiden. De 1TB aan opslag zal dus voor velen zeer welkom zijn.

Naast de grote opslagruimte krijgt de Ultra een flink werkgeheugen van 16GB. Er komen mogelijk ook Ultra-versies met een werkgeheugen van 8 en 12GB en een opslagcapaciteit van 128, 256 en 512GB. Bij de kleine broertjes zien we ook een werkgeheugen van 8 en 12GB en een opslagcapaciteit van 128, 256 en 512GB.

Kleinere batterij bij de S22 en de S22 Plus

Het basismodel krijgt waarschijnlijk een kleinere batterij: 3590 mAh in plaats van de 3880 mAh zoals bij de S21. Bij de S22 lijkt dit 3700 mAh te worden (4000 mAh bij de S21 Plus). Bij de S22 Ultra blijft de grootte van de batterij met 5000 mAh gelijk aan die van het voorgaande model. Dit betekent dus dat de batterijen van de S22 en de S22 Plus sneller leeglopen.

Sneller opladen met 45 Watt

Hoewel er weinig verbetering in de accu’s zit, worden de telefoons wel uitgerust met 45 Watt snelladen. Bij de Galaxy S21 en de S21 Plus was dit nog 25 Watt. Dankzij de 45 Watt zijn de toestellen in 30 minuten al tot 70% opgeladen.

Bij de S22-serie wordt geen oplaadadapter meegeleverd. Samsung doet dit om het milieu te sparen. Je doet er dus goed aan om je oude oplaadadapter te bewaren als je de nieuwe modellen wilt kopen.

Adviesprijs

De prijs van Samsungs nieuwste paradepaardjes is niet mals. Het instapmodel wordt € 849,-, het Plus model € 1.049,- en de Ultra € 1.300,-. In combinatie met een abonnement zijn de toestellen waarschijnlijk goedkoper. Maar als je al een sim only abonnement hebt, kun je ze natuurlijk ook los kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in