Nu, tijdens de tijden van covid, is luchtkwaliteit belangrijker dan ooit. Het advies vanuit de overheid is ook om je huis dagelijks een kwartiertje te luchten. Maar experts vinden dit ventilatie beleid onvoldoende. Wanneer doe je het dan wel goed? Meten is weten, right? Rovary, een merk in meetapparatuur, heeft een handige oplossing; de Rovary CO2-meter, een apparaat waarmee je de luchtkwaliteit kunt meten. In dit artikel meer over CO2-meters en onze ervaring met de koolstofdioxide meter van Rovary.

Wat is een CO2-meter?

Goede luchtkwaliteit is belangrijk voor onze gezondheid. Adem je ‘slechte’ lucht in, dan kan dat namelijk leiden tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid, verminderde concentratie et cetera. Daarnaast wil je natuurlijk überhaupt schone lucht inademen, ook om virussen -die via de lucht worden verspreid- te vermijden. Wil je weten hoe goed de luchtkwaliteit is, dan vormt de concentratie van CO2 een belangrijke factor. Daarom worden CO2-meters ingezet. Ze monitoren de luchtkwaliteit in binnenruimtes, door de kijken naar de verhouding CO2 in de lucht (in ppm, parts per million). Aan de hand hiervan kun je nagaan of een ruimte extra gelucht en/of geventileerd moet worden.

In de buitenlucht kun je uitgaan van 400 ppm CO2. In binnenruimten zou je dit niveau het liefst ook willen hebben, maar dat is doorgaans lastiger (of je moet constant alle ramen en deuren open hebben en een ijskonijn zijn in de winter). Binnen is alles tussen 400 ppm en 800 ppm goed. Alles tussen 800 ppm en 1200 ppm is nog steeds acceptabel, maar komt het CO2-niveau boven de 1200 ppm, dan heb je een slechte luchtkwaliteit en dien je te ventileren.

Koolstofdioxide meters van Rovary

Er zijn veel CO2-meters op de markt, van merkloze apparaten uit het lage segment tot premium meters in het hogere segment. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we tot voor kort nog geen CO2-meters hadden getest of überhaupt hadden gebruikt. Maar door de aandacht die er voor lucht is; zowel schone lucht als vervuilde lucht, kwamen we in aanraking met een premium-ogend merk: Rovary. Dit merk biedt op moment van schrijven drie modellen CO2 meters aan. Het gaat om de modellen Rovary RV2000P, Rovary RV40B en Rovary RV40W. 

Hoewel deze apparaten in essentie allemaal hetzelfde doen (namelijk: CO2 meten, data loggen, de temperatuur en het vochtgehalte meten en alarmeren bij grensoverschrijdingen), zijn er visueel en prijstechnisch wel verschillen. De RV2000P oogt veel simplistischer en is tevens zo’n 80 euro voordeliger dan de RV40B. De RV40B (en RV40W) zien er daarentegen veel mooier, moderner en compacter uit.

Onze ervaring met de Rovary RV2000P

Inmiddels hebben wij de Rovary RV2000P een goede week in gebruik. Het product komt in een degelijke verpakking met uitgebreide uitleg aan de buitenzijde van de verpakking;

In de verpakking tref je -rechttoe rechtaan- dan ook drie items; de CO2 meter zelf, de oplader (heel fijn, scheelt gedoe met batterijen en is gewoon veel praktischer!) en de handleiding. 

Daarnaast is het in principe plug-en-play. Je laadt de Rovary RV2000P op, zet ‘m aan middels de powerbutton aan de achterkant, en je plaatst de meter op een plek waar je de luchtkwaliteit wilt meten. Het apparaat start in 30 seconden op en begint vervolgens met monitoren. Meer hoef je niet te doen. Je kunt zo nu en dan kijken voor de luchtvochtigheid (‘RH’ in %, die het liefst onder de 60% blijft) en temperatuur, maar verder is het een kwestie van af en toe naar de lampjes gluren. Aan de zijkant van de RV2000P zitten 4 indicatorlampjes; 1 voor een indicatie dat er stroom is, en 3 als soort van stoplicht (rood, oranje en groen), zodat je kunt aflezen of je goed zit of niet. Er staan ook smileys naast. 

Is er sprake van ernstige vervuiling, dan schiet het rode lampje met de verdrietige smiley aan en begint het apparaat te piepen (de alarmfunctie). Dit gebeurt op het moment dat het ppm-niveau CO2 de 1200 passeert. Alles daaronder is dus acceptabel of goed, dus je zult hier geen piepjes of andere geluiden horen.

Conclusie, kopen?

Is het handig om een CO2-meter in huis te hebben? Ja, als je het ons vraagt wel. Daarbij plaatsen wij wel een kanttekening, want je hebt verschillende mogelijkheden qua merk, functionaliteiten en (dus) ook qua prijs. Momenteel is het model dat wij hebben getest; de Rovary RV2000P, verkrijgbaar voor 169,- euro (na een korting van 20 euro). Als je snel via zoekmachines zoekt naar een CO2-meter heb je echter ook snel goedkopere alternatieven in je scherm. Duurdere zijn er natuurlijk ook. Of deze alternatieven hetzelfde doen weten we natuurlijk niet, maar onze ervaring met Rovary is in ieder geval prima.

Bron: Rovary.com

De voordelen van de Rovary RV2000P op een rijtje

Het apparaat is makkelijk te bedienen. En je krijgt een uitgebreid en overzichtelijk beeld van alle waarden die gemeten worden. Omdat de Rovary RV2000P compact is, kun je ‘m makkelijk verplaatsen. Dit is ideaal als je in verschillende ruimtes wilt meten. Doordat de CO2-meter CE goedgekeurd en ISO gecertificeerd is (EN5503; EN55035); heb je ook betrouwbare data in handen. En deze data (waarden die gemeten worden), kun je tot 7 dagen terugkijken door de datalog functie in het apparaat. Ook goed om te weten: het apparaat kalibreert automatisch (iedere 30 minuten). Alle voorgaande voordelen maken de Rovary RV2000P een betrouwbaar, makkelijk te gebruiken en waardevol apparaat.

RECENSIES OVERZICHT
Betrouwbaarheid
Design
Functionaliteiten
Prijs
Gebruiksvriendelijkheid
Vorig artikelBinnenkort geen fysieke simkaart meer?
Volgend artikelMaak kennis met de nieuwe Samsung Galaxy S22-serie
review-de-rovary-co2-meter-luchtkwaliteitsmeterVoordelen: ✅ CE gecertificeerd & ISO gekeurd ✅ Nauwkeurige NDIR-sensor ✅ Sensor levensduur van 15 jaar ✅ Automatische datalog-functie ✅ Automatische kalibratie in 30minuten ✅ Voldoet aan de eisen van het bouwbesluit Rovary RV2000P is de ideale CO2-meter voor: - Thuisgebruik en kantoren - Horeca, theaters en bioscopen - Sportscholen en verenigingen - Kapperszaken en beautysalons - Scholen en kinderdagverblijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in