pc vpn

Er is geen gemakkelijke manier om zelf de beste VPN te vinden. De zoekresultaten van Google worden overspoeld met advertenties en de gevonden VPN-providers lijken stuk voor stuk anonimiteit en veiligheid te beloven. Een kijkje in Google Play geeft al snel een hele reeks aan dubieuze gratis VPN’s. Hoe kom je erachter welke VPN echt werkt? En hoe weet je of je een VPN-provider kunt vertrouwen?

Je moet altijd voorzichtig zijn als je beveiligingsproducten gaat kopen. Als je iemand inhuurt om je huis te beveiligen, wil je er zeker van zijn dat ze betrouwbaar zijn en niet precies doen wat je wilt dat ze voorkomen: je eigendommen stelen. Dit geldt ook wanneer je je gegevens overhandigt aan een VPN-provider.

Hoe weet je of je VPN-provider betrouwbaar is?
Het is altijd het beste om een betaalde dienst van een goed bekend bedrijf te gebruiken. VPN-servers kosten nu eenmaal geld en VPN-providers zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar moeten ook geld verdienen.
Als je niet (of bijna niets) betaalt, ben je dan ook vaak zelf het product. Dit betekent dat gratis VPN’s geld verdienen door je gegevens op te slaan en te verkopen. Daarbij moeten bekende VPN-providers hun reputatie beschermen. Ze verdienen op lange termijn veel meer door een goede service te bieden dan door je gegevens te verkopen.

Dit betekent echter niet automatisch dat minder bekende VPN-services niet geweldig kunnen zijn. Ze zouden de volgende grote service kunnen worden. Maar je moet veel aandacht aan onderzoek besteden voordat je hun service koopt. De grap is niet voor niets dat als je (of de overheid) iedereen zou willen bespioneren, je het beste een VPN-bedrijf kunt starten.

Waar moet je op letten bij nieuwe of onbekende VPN-providers?
Natuurlijk lees je de informatie op de website, en natuurlijk wordt hier beweerd dat het bedrijf de snelste, goedkoopste en meest betrouwbare service is met de meeste servers. Maar lees de kleine lettertjes!
Als in de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid duidelijk staat dat je met tracking instemt en dat je gegevens worden verkocht, kun je de provider direct afschrijven. Sommige slechte diensten zijn nog net eerlijk genoeg om dit op hun website te zetten. Echte oplichters zullen dit echter niet doen.
Om meer te weten te komen over een VPN-provider, probeer deze stappen:

  • Check Who.is: Wie het domein van de website heeft geregistreerd en wanneer dit is gebeurd, kan je aardig wat vertellen. Als de VPN-dienst beweert al een aantal jaren diensten te verlenen, maar het domein is dit jaar pas geregistreerd, is er misschien iets vreemds aan de hand.
  • WaybackMachine kan je laten zien hoe de website er vroeger uitzag. Oplichters hergebruiken hun domeinen vaak voor verschillende scams en doen niet de moeite om veel te verbergen.
  • Google Play of AppStore geeft je details over de apps, inclusief wie de ontwikkelaar is. Dit kan je veel vertellen over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de app.
  • Google alle nieuwe details die je tegenkomt in de vorige stappen, zoals e-mailadressen, de naam van de ontwikkelaar etc.
  • Blijf ten slotte reviews en onafhankelijke testen lezen. Als je niet veel informatie kunt vinden over de VPN, kun je altijd onafhankelijke VPN-testers vragen om naar de nieuwe VPN-dienst te kijken. Ze zijn misschien blij met de tip en proberen het voor je uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in