In het eerste kwartaal van 2022 werden in Nederland 3242 meldingen gedaan van cybercriminaliteit zoals phishing of whatsapp-fraude. Het aantal meldingen van cybercrime is in de afgelopen jaren flink gegroeid: dit jaar kampt ruim één op de vijf Nederlandse gemeenten zelfs met meer cybercrime dan inbraken. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van data van meest recente politiecijfers.

In de eerste drie maanden van het jaar waren er in 74 Nederlandse gemeenten meer geregistreerde cybercrimes dan inbraken. In de gemeente Het Hogeland waren zelfs 362,5% meer meldingen van internetfraude dan van een inbraak. Ook in Alkmaar (+100%) en in Tilburg (+36,5%) is dit verschil groot. 

Slechts 16 cybercrime-vrije gemeenten 
In slechts 16 Nederlandse gemeenten is in het eerste kwartaal van 2022 geen enkel slachtoffer gevallen van cybercrime. In 2019 waren dit nog 116 gemeenten. 

In Amsterdam werden dit jaar juist de meeste aangiftes gedaan van digitale misdrijven: 233 tot nu toe. De hoofdstad laat hiermee andere gemeenten ver achter zich. Na Amsterdam was in Tilburg (98) en Rotterdam (84) de meeste cybercriminaliteit.

Iets minder cybercrimes door versoepelingen 
Sinds het versoepelen van de coronamaatregelen is het aantal cybercrimes iets afgenomen. De sterkste daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was dit jaar te zien in Limburg (-40,7%) en Drenthe (-34,3%).

Toch nam niet overal in Nederland het aantal gevallen van cybercriminaliteit af. Zo steeg in Zeeland het aantal aangiftes van cybercrime juist met 53,1%. Ook in Flevoland (+40,1%), Utrecht (+14,3%) en Groningen (+5,6%) was een toename van de cybercrime-cijfers. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in