Telefoon opladers

EU-landen en -wetgevers zullen op 7 juni overeenstemming proberen te bereiken over een uniforme oplaadpoort (USB-C) voor mobiele telefoons, tablets en koptelefoons, wanneer ze elkaar ontmoeten om een ​​voorstel te bespreken dat overigens fel is bekritiseerd door Apple. Dit melden bronnen die bekend zijn met de zaak.

Het voorstel voor één enkele en uniforme mobiele oplaadpoort werd meer dan tien jaar geleden door de Europese Commissie geopperd nadat iPhone- en Android-gebruikers klaagden dat ze verschillende opladers voor hun telefoons moesten gebruiken.

De eerste (Apple producten) wordt opgeladen via een Lightning-kabel, terwijl Android-apparaten worden gevoed via USB-C-connectoren.

De bespreking voor deze deal -aanstaande dinsdag- zal de tweede en waarschijnlijk de laatste zijn tussen EU-landen en EU-wetgevers over dit onderwerp, een indicatie van een sterke druk om een ​​deal rond te krijgen, zeggen de betrokken bronnen.

Openstaande problemen zijn onder meer de uitbreiding van het ’toepassingsgebied van het voorstel’ tot laptops, een belangrijke eis van EU-wetgevers die waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor Samsung en Huawei en andere apparaatmakers, zo wordt gemeld.

EU-wetgevers willen in de deal ook draadloze oplaadsystemen opnemen die tegen 2025 geharmoniseerd moeten zijn, terwijl EU-landen en de Commissie om technische redenen een langere aanloopperiode willen.

Apple was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het heeft eerder gezegd dat het ongepaste gebruik van gedateerde internationale normen innovatie verstikt en dat het dwingen van gebruikers om over te stappen op nieuwe opladers een berg elektronisch afval zou kunnen veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in