In onze digitale wereld is het van groot belang dat je persoonlijke gegevens veilig zijn. Er zijn talloze manieren waarop hackers en cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot je gegevens en deze kunnen misbruiken. Om bewustzijn te creëren voor online beveiliging en privacy is daarom de ‘Dapper Your Data Day’ op 18 juli in het leven geroepen. 

Hieronder bespreken we de 5 beste tips om jezelf online te beschermen. 

1 — Maak een backup van je data

Welke maatregelen je ook neemt, er blijft altijd een risico dat je gegevens worden gecompromitteerd. Het is van belang dat je je gegevens niet alleen beveiligt met een wachtwoord, maar dat je ook regelmatig een backup maakt. Dit omdat een backup de meest betrouwbare, gemakkelijke en veilige manier is om verloren bestanden, apps en instellingen te herstellen na gegevensverlies. Een regelmatige backup kan zonder veel moeite tot 100% van de bestanden terughalen. 

Een backup is een kopie van data (alles of een gedeelte ervan) op een systeem. De meeste apparaten hebben de mogelijkheid om automatische backups te maken. Door een automatische backup in te stellen zorg je ervoor dat je altijd over de meest recente data beschikt. Als je vandaag nog de tijd neemt om een backup van je gegevens te maken, ben je veel beter voorbereid op dergelijke situaties, mochten die zich voordoen. 

2 — Zorg voor 2FA-authenticatie

2FA (ook bekend als tweestapsverificatie) is een extra beveiligingslaag die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alleen geverifieerde gebruikers toegang krijgen tot een online account. Zo voert een gebruiker in eerste instantie, zoals gewoonlijk, de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Om meteen toegang te krijgen, moet hij of zij vervolgens aanvullende informatie verstrekken. Deze tweede factor kan uit één van de volgende categorieën afkomstig zijn: 

  • Iets dat je bezit: een code van een Authenticator-app op je telefoon, een code die per SMS naar je telefoon wordt gestuurd, of een digitale sleutel (zoals Yubikey). 
  • Iets wat je bent: een biometrische indicator, zoals je vingerafdruk (Touch ID) of gezichtsherkenning (Face ID). 

Stel dat één van de factoren gestolen wordt, dan zal het account zelf niet direct aangetast worden. Dus zelfs als uw wachtwoord wordt ingenomen of uw telefoon zoekraakt, is de kans klein dat iemand anders toegang heeft tot beide factoren—en dus het account. 

3 — Gebruik een wachtwoordmanager

De meeste mensen gebruiken zeer zwakke wachtwoorden en hergebruiken ze daarnaast op verschillende websites. Aangezien veelal hetzelfde e-mailadres wordt gebruikt om op meerdere websites in te loggen, betekent dit dat een hacker eenvoudig toegang kan krijgen tot een groot aantal platformen. 

Hoe kun je sterke, unieke wachtwoorden kiezen voor de honderden websites en applicaties die je gebruikt? Een wachtwoordmanager biedt uitkomst. Deze slaat al je inloggegevens op en helpt je om automatisch in te loggen op websites en applicaties. De wachtwoorddatabase wordt versleuteld met een hoofdwachtwoord (het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden) in combinatie met 2FA-authenticatie. 

En een goede manier om je wachtwoorddatabase te beschermen is door een “passphrase” of wachtwoordzin te kiezen voor het hoofdwachtwoord. Een wachtwoordzin bestaat uit een aantal willekeurige woorden die niet herleidbaar zijn naar jou als persoon. Een voorbeeld zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: “logica terugslag showbizz antenne”. Een wachtwoordzin als deze is miljarden keren moeilijker te kraken dan eenvoudige wachtwoorden als “123456” en nét wat makkelijker te onthouden dan RG?mb#fHrYmf%ShF!3?H2. 

Onze aanrader: Bitwarden is een gratis, open-source wachtwoordmanager die speciaal is ontwikkeld voor gebruik op meerdere platforms. Je krijgt toegang tot een onbeperkt aantal veilige wachtwoorden, ondersteund door end-to-end AES-256 bit encryptie. Daarnaast kan het automatisch wachtwoorden en formulieren invullen op websites en applicaties. Bitwarden is beschikbaar als applicatie voor Windows, MacOS als Linux, Android, iOS. Ook is het beschikbaar als browserextensie voor en alle grote browsers. 

4 — Gebruik een adblocker

Een adblocker (advertentieblokker) biedt een hoop voordelen. Zo kun je veiliger browsen, kunnen bedrijven je minder goed volgen op het web, worden websites sneller geladen en word je minder afgeleid door paginavullende of knipperende advertenties. 

Advertentieservers worden soms gekocht of gehackt door aanvallers om deze te vullen met schadelijke advertenties die je apparaten en gegevens kunnen compromitteren. Daarnaast leveren advertentieservers niet alleen advertenties, ook ze verzamelen allerlei persoonlijke informatie over je surfgedrag die vervolgens verkocht wordt aan derden, of gebruikt om je nog meer gerichte reclame te sturen. 

Met een goede adblocker voorkom je dat advertenties worden weergegeven en verklein je de kans op malvertising-aanvallen en online gevolgd te worden. 

Let wel: sommige adblockers blokkeren niet alle advertenties—veel bedrijven betalen zelfs grof geld aan ontwikkelaars om hun advertenties op de “witte lijst” te krijgen (zoals bijvoorbeeld Adblock Plus). Installeer dus niet zomaar de eerste de beste adblocker. 

Onze aanrader: uBlock Origin is een gratis, open-source browserextensie die speciaal is ontwikkeld voor gebruik op meerdere platforms. De extensie maakt gebruik van uitgebreide blokkeerlijsten tegen o.a. advertentieservers, spyware-servers en trackingservers. uBlock Origin is beschikbaar als browser-extensie voor de meest gebruikte browsers, waaronder: Chrome, Chromium, Edge, Opera, Firefox en alle Safari releases tot en met 13. 

5 — Houd je software up-to-date

Software-updates bieden tal van voordelen. Een update brengt wijzigingen aan in de software om deze bij te werken, te repareren of te verbeteren. Wijzigingen aan de beveiliging van software zullen ofwel bugs oplossen, beveiligingslekken verhelpen, nieuwe functies bieden of de prestaties en bruikbaarheid verbeteren. Op de meeste apparaten, zoals een mobiele telefoon en computer, kunnen updates automatisch worden geïnstalleerd. 

Vanuit beveiligingsoogpunt hebben software-updates belangrijke implicaties. Wanneer een update een oplossing voor beveiligingslekken bevat, is elk apparaat met een verouderde versie van de software bijzonder kwetsbaar. Hierdoor kunnen kwaadwillenden bekende kwetsbaarheden op een systeem misbruiken. Het gebruik van een verouderde versie van Android (zoals versie 4) betekent bijvoorbeeld dat alle beveiligingslekken die in volgende versies zijn ontdekt en verholpen, nog steeds bestaan op elk toestel dat de oudere versie gebruikt. 

Zorg er dus voor dat je beveiligingsupdates altijd installeert. Het beste is om updates automatisch te laten installeren. Zo is je systeem altijd voorzien van de laatste beveiligingsoplossingen tegen kwetsbaarheden. 

Conclusie

Neem daarom vandaag nog de tijd om deze 5 beveiligingsmaatregelen te nemen en jezelf beter te beschermen tegen mogelijke risico’s. Uiteindelijk is geen enkele oplossing honderd procent veilig, maar elke stap kan een flink verschil maken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in