2022 heeft op een aantal vlakken een onverwachte wending genomen. Naast Russische inval van Oekraïne, de terugkeer van de hoge inflatie en de eerste tekenen van een recessie, zijn nu ook de energieprijzen omhoog geschoten. Misschien ben jij een van de lucky few met energietarieven die nog voor een paar jaar vaststaan of zonnepanelen op je dak. Voor de rest van ons stervelingen, roepen deze ontwikkelingen de vraag op hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze energiekosten niet te snel stijgen. En ook als je goed in je geld zit, zorgt het er ook voor dat je je carbon footprint beperkt houdt.

Er zijn een aantal oplossingen die door de tijd hun waarde hebben bewezen. Je kunt een extra trui aantrekken, voorzetramen plaatsen of gewoon zuiniger aan gaan doen. We zouden echter geen tech blog zijn als we niet zouden denken hoe we technologie kunnen inzetten om ons energieverbruik op een innovatieve manier naar beneden kunnen brengen.

Beperk de plaats en de tijd dat je opwarmt

Een van de goude oude regels van energiebesparing is dat het goedkoper is om een kleine ruimte te verwarmen dan om een heel huis te verwarmen. En je kunt de tijd dat je opwarmt ook beperken: een verwarming die dag en nacht aanstaat verbruikt meer dan een verwarming die je maar een aantal uur per dag gebruikt. Door de ruimte en de tijdsspanne waarin je iets opwarmt te beperken, kun je je kosten dus al behoorlijk terugbrengen.

Woon je op jezelf of wonen jullie samen zonder kinderen, dan is een elektrisch kacheltje misschien een simpele en goede oplossing. Er zijn tegenwoordig een aantal elektrische kachels die je met een app vanaf je smartphone kunt bedienen. Ideaal als je lekker op de bank zit of al in bed ligt. Hetzelfde effect kan ook bereikt worden door een smart stekker tussen de stekker van de kachel en het stopcontact te plaatsen. Zo’n smart stekker kan dan met een app bediend kan worden: ideaal als je al een kacheltje hebt staan dat het prima doet. Daarbij is wel belangrijk dat de kachel een analoge aan- en uitknop heeft, waardoor de kachel automatisch aangaat als ie aan het stroomnetwerk gekoppeld wordt.

Als je met meerdere mensen een woning deelt, dan is een kacheltje echter al snel onvoldoende om iedereen warm te houden. Een oplossing hiervoor is door in iedere kamer een (smart) kachel neer te zetten. Als je een smart thermostaat hebt, dan kun je deze koppelen aan de smart kachels of smart stekkers.

Als een kachel dan nog te weinig opwarmt om iedereen echt warm te houden, dan kun je ook een airco laten installeren. Waar airco’s met name bekend staan om hun vermogen om te koelen, kunnen ze in de koudere maanden van het jaar ook helpen om de woning te verwarmen. Omdat elektriciteit goedkoper is dan het stoken met gas, kun je hier effectief geld mee besparen. Het laten plaatsen van een dergelijke airco kost al snel een paar duizend euro, dus het kan wellicht geen kwaad om voor jezelf een berekening te maken van wat je besparing zou zijn ten opzichte van het gebruik van losse kachels.

Vloerverwarming en isolatie van de vloer

Een andere manier om als gezin energie te besparen is door vloerverwarming te laten installeren. Vloerverwarming is in de regel elektrisch, dus daarmee bespaar je geld. Een ander voordeel van vloerverwarming is dat hier een stuk isolatie van uit kan gaan. Als de warmte namelijk weglekt, dan betaal je effectief een deel van de energierekening van je onderburen (als je die hebt). Concreet kun je bij het plaatsen van de vloerverwarming een dikke isolatielaag laten installeren, waarmee je veel warmte binnenhoudt. Hiervoor betaal je vaak wel een meerprijs, maar die verdient zichzelf vaak terug.

Als je besluit een vloerverwarming te laten installeren, dan is het belangrijk om te kijken naar het type vloer dat je erop laat plaatsen. Met sommige materialen gaat vloerverwarming namelijk goed samen, maar met andere type vloeren vraagt dit om problemen. Bij een pvc vloer gaat dit (afhankelijk van het exacte materiaal) bijvoorbeeld vaak prima, maar bij een houten vloer zal dit wat eerder problemen opleveren.

Bij het uitkiezen van een geschikte vloer is het belangrijk om naar de ​​R-waarde te kijken. De R-waarde van een vloer geeft aan hoe goed deze bestand is tegen warmtestroom. Een vloer met een hoge R-waarde betekent dat deze de warmte binnenhoudt en je energiekosten laag houdt. Een pvc vloer met een hoge R-waarde is dus een goede optie. Andere type vloeren zijn hierbij niet uitgesloten, maar laat je hierbij goed adviseren door een professionele partij als Martijn de Wit Vloeren.

Er is veel wat je kunt isoleren

Warmte lekt uiteraard niet alleen via de vloer weg. Naast je vloer doe je er dus goed aan om te zorgen dat ook je muren, ramen en je dak goed geïsoleerd zijn. Verder zijn deuren en ramen bekende plekken waar veel warmte via weglekt. Dan kun je dus wel een goed isolerende vloer hebben, maar als het via andere kanten weglekt dan heb je daar niet zoveel aan.

Gelukkig zijn er technologische manieren om dit op te vangen. Een handige manier om lekkage via de ramen te voorkomen is door gordijnen en luxaflex te kopen dat zichzelf openen en sluiten. Zo kun je ervoor zorgen dat je gordijnen pas open gaan als je thuis komt van werk. Ook kun je computers, je televisie en andere apparaten die veel stroom verbruiken pas aan het stroomnetwerk laten verbinden als je thuis komt. Veel van deze apparaten hebben ook instellingen waarmee je ze rond de tijd dat je naar bed gaat zichzelf uit kunnen zetten.

Naast het isoleren van je dak, kun je ook je plafond laten isoleren. In principe is dit een vergelijkbaar idee als het laten isoleren van je vloer, maar dan omgekeerd. Door een klimaatplafond te laten installeren, wordt er een extra isolerende laag onder je huidige plafond geplaatst. Hier kun je dan leidingen doorheen laten stromen. Net als bij het laten plaatsen van een vloer heeft het nog een aanvullend voordeel in dat het een geluidsabsorberend effect heeft.

De badkamer: vloerverwarming of infrarood element

Een ander veelvoorkomend punt van energieverspilling is de badkamer. Veel mensen laten hier dag en nacht de verwarming aan staan. Op die manier is het altijd warm op het moment dat je wil douchen. Het is handiger om deze ruimte op te warmen wanneer je ‘m gaat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale vloerverwarming voor de badkamer. Deze dient anders te zijn dan die van de woonkamer, omdat de vloer waterbestendig dient te zijn.

Een andere optie is om een verwarmingselement in de badkamer te laten plaatsen die in korte tijd de badkamer opwarmt. Vaak wordt hiervoor gekozen voor een infrarood verwarmingselement. Hiermee wordt de badkamer in een paar minuten opgewarmd. Het verbruik per minuut is daarmee weliswaar veel hoger dan dat van andere verwarmingselementen, maar doordat het het grootste deel van de tijd uitstaat bespaar je er toch heel veel energie mee.

Koppeling met smart home platform

Losstaande verwarmingselementen, vloerverwarming, een klimaatplafond, smart gordijnen en het infrarood element in je badkamer kun je ook koppelen aan een smart home platform (zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant of Samsung SmartThings). De zelflerende thermostaat van Google Nest kan je bijvoorbeeld helpen om energie te besparen. En een aantal concurrenten hebben inmiddels vergelijkbare apparaten op de markt gebracht.

Een van de mooie dingen van deze platforms is dat je veel apparaten hier ook aan kunt koppelen. Het makkelijkst is als je een verwarmingsproduct koopt dat compatible is met deze platforms. Maar ook als je een product hebt dat hier niet direct compatible mee is, dan hoeft dit niet te betekenen dat je geen gebruik kunt maken van de mogelijkheden die deze platforms bieden om energie te besparen.

Een makkelijke manier om niet-compatible apparaten te koppelen aan je smart home platform is door een slimme stekker te kopen. Zelfs een vloerverwarming kun je hiermee aan je smart home platform koppelen, want de verwarming die in de vloer zit is uiteindelijk gewoon een elektrische verwarmingsbron. Naast een vloerverwarming geldt dit natuurlijk ook voor een (infrarood) kachel of tv die anders aan zou blijven staan. Op deze manier kun je je hele huis smart maken. Als je er ook nog een camera aan koppelt, dan kan je het zo instellen dat de gordijnen open gaan vlak voor je binnenloopt en dat je vloer al warm is voor je je schoenen hebt gedaan.

Bronnen: Amazon, Apple, Google, ​​martijndewitvloeren.nl, Ministerie van Economische Zaken