Repareren in plaats van weggooien – dit geldt ook voor de computer!

Het is tegenwoordig gebruikelijk dat we kapotte technologie steeds vaker weggooien wanneer deze kapot gaat. Nieuwe kopen is eenvoudig en reparatie, wachten op reparateurs e.d. is lastig. Bovendien kan het oude spul weer stuk gaan en met een nieuwe computer heb je garantie. Natuurlijk, het is makkelijk om op die manier te denken – maar niet bepaald milieuvriendelijk. Neem bijvoorbeeld je auto, als die stuk gaat gooi je hem niet weg, maar repareer je hem. In dit artikel gaan we in op de vraag waarom je deze mentaliteit ook zou moeten hebben als het op computers aankomt!

Computers repareren

Door op zoek te gaan naar HP spareparts, kun je repareren wat kapot is in het oude toestel. In veel gevallen is het niet zo moeilijk om de fout te vinden en dan kan je computer nog jaren mee. Waarom iets weggooien dat echt werkt? Zoals ik al zei, je brengt je auto toch ook niet naar de sloop omdat je een lekke band hebt of een stuk in de lak. Waarom moeten computers en andere technologie worden weggegooid zodra er iets kleins kapot gaat? Daar Is geen reden voor. Kies in plaats daarvan voor reparatie. Trouwens, het gaat niet alleen om reparatie. Het kan ook gaan om het upgraden van je huidige toestel, zodat die meer aankan. 

Bespaar geld en het milieu

Je ontkomt er niet aan dat de aanschaf van nieuw witgoed geld kost. In plaats daarvan kun je een fractie van de kosten besparen door reserveonderdelen te zoeken voor witgoed dat je al hebt. Er zijn ook nieuw geproduceerde onderdelen die op zelfs oudere laptops en desktops passen. Omdat je geen nieuwe computer hoefde te kopen, hoef je er ook minder te maken en hergebruik je misschien zelfs een onderdeel dat anders zou worden weggegooid. Als je ervoor zorgt dat je profiteert van de onderdelen en artikelen die al gefabriceerd zijn, zul je al snel merken dat er veel te besparen valt. Het is vooral goed wanneer de economie een beetje krap is of wanneer het milieu echt zijn tol begint te eisen.

Mindset

Het motto “repair if you care” betekent dat je dingen moet repareren als je erom geeft. Waar het op aankomt is je inzet voor het milieu. Als je echt om het milieu geeft, zorg er dan voor dat je je spullen gebruikt en repareert als ze stuk zijn, in plaats van ze gewoon weg te gooien en nieuwe te kopen. Natuurlijk, als er geen onderdelen zijn of als het ding niet kan worden gerepareerd, kan het gerechtvaardigd zijn om een nieuwe computer te kopen als dat nodig is. Het heeft geen zin om rond te lopen met je oude Windows XP computer uit 2007.

Maar het beste is om de oude computer te recyclen. Je doet het milieu een groot plezier. Een gloednieuwe laptop of desktop kopen terwijl er goed functionerende exemplaren zijn die misschien al vele jaren niet meer worden gebruikt, is totaal onnodig. Milieuvriendelijk zijn betekent namelijk ook dat je spullen gebruikt die anderen hebben weggedaan of niet meer nodig hebben.

Niet zo leuke feiten

De hoeveelheid elektronisch afval is de afgelopen vijf jaar wereldwijd sterk toegenomen, met 21 procent, zo blijkt uit een nieuw VN-rapport. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan producten met batterijen of snoeren weggegooid, wat wereldwijd neerkomt op 7,3 kilo per persoon. De toename van elektronisch afval is vooral te wijten aan de toegenomen consumptie, de korte levensduur van producten en het feit dat maar weinig mensen weten hoe ze hun technologie moeten repareren, aldus het rapport. De grootste stijging doet zich voor in de categorie van de temperatuurregelingsapparaten, hetgeen de stijgende levensstandaard in sommige lage-inkomenslanden weerspiegelt. Zelf leren hoe je onderdelen van je computer vervangt, is dus een goede investering voor het milieu. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in