Zo breng je meer flexibiliteit en snelheid in je bedrijfsprocessen

Sinds 2020 heeft het thuiswerken een grote vlucht genomen. Voor sommige mensen was het al dagelijkse praktijk, maar voor veel anderen een noviteit. Werken op afstand biedt de werknemers een groot voordeel: ze zijn geen tijd meer kwijt aan het reizen naar en van het werk. Parallel aan het werken op afstand zien ook steeds meer ondernemers het nut van werken in de cloud. Door alle administratieve bedrijfsprocessen te verplaatsen van een fysieke dataserver in het eigen bedrijfspand naar een externe locatie bij een serviceprovider, hebben alle medewerkers – waar ook ter wereld – altijd een snelle en veilige toegang tot de benodigde gegevens.

Hybride werken

Er zijn situaties waarin werken op afstand de norm is. Wanneer werknemers echter de vrije keuze hebben, kiezen ze tegenwoordig vaak voor hybride werken. Dat wil zeggen dat je soms vanuit je eigen huis werkt en soms naar kantoor komt. Zo heb je het beste van twee werelden. Je kunt vanaf elke denkbare locatie inloggen op je werk, maar ook elkaar fysiek ontmoeten wanneer dat gewenst is. Om de teamspirit hoog te houden, is het van belang om elkaar af en toe even te zien en ook tussen het werk door even met elkaar te kunnen praten. Voor mensen die hybride werken is werken in de cloud een uitstekende optie. Niet alleen thuis, maar ook op de zaak log je in op hetzelfde extern geconfigureerde systeem. Je maakt als bedrijf bovendien een eigen serverbeheerder overbodig.

Voordelen

Veel mensen werken al jaren in de cloud zonder dat ze erbij stilstaan. Google biedt al geruime tijd een bepaalde hoeveelheid gratis opslagruimte aan elke gebruiker met een account. Je hebt dan tevens toegang tot een online tekstverwerker en een online spreadsheet, om maar eens wat te noemen. Precies dat is eigenlijk ook het werken in de cloud voor een bedrijf. Het enige verschil is dat een bedrijf doorgaans gebruik maakt van een specifiek op maat ingerichte cloudomgeving met applicaties die zich richten op de eigen bedrijfsprocessen. Een groot voordeel van deze manier van werken is dat je altijd allemaal vanuit dezelfde applicaties werkt. Conversieproblemen en versieverschillen zijn er dus niet. Een ander voordeel is de uitstekende back-upfaciliteiten bij cloudsystemen. Waar je met een eigen dataserver nog wel eens te maken kunt krijgen met dataverlies, is die kans in de cloud een stuk kleiner.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Om gebruik te kunnen maken van de cloud zul je altijd de beschikking moeten hebben over een stabiele internetverbinding. In geval van een internetstoring kun je niet inloggen en dus ook je werk niet doen. Gelukkig komen dergelijke storingen niet vaak voor. Ook als je werkt met zeer grote bestanden, kan het lastig zijn om in de cloud te moeten werken. Die bestanden moeten immers telkens door de internetlijn worden gepompt en dat levert heel wat dataverkeer op. Een ander puntje van aandacht is dat je jezelf als bedrijf afhankelijk maakt van een derde, waarop je goed moet kunnen vertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in