beste gratis e-mail programma's

In 2019 keken we al even naar de beste gratis e-mail programma’s van toen. Maar hoe staat dat in 2022/2023? Is er wat veranderd en zijn er e-mail programma’s bijgekomen? Of zijn de e-mail programma’s die we in 2019 noemden nog steeds de beste? Kortom, ook dit jaar kijken we naar de vraag: ‘Wat zijn de 5 beste gratis e-mail programma’s in 2022/2023?’

1. Gmail (desktop en app)

Onze persoonlijke gratis e-maildienst blijft toch (nog steeds) wel Gmail. Gmail heeft in grote lijnen dezelfde look en feel van Google, waardoor het relatief makkelijk te gebruiken is. Door de zoekbalk kun je eenvoudig in je mailboxen zoeken en resultaten filteren en sorteren.

Je kunt alles wat je ziet (de interface) ook eenvoudig personaliseren, zodat je het naar eigen smaak kunt aanpassen. Daarnaast heeft Gmail ook best veel opties en instellingen, zodat de software aan jouw gebruikerswensen kan voldoen. Denk hierbij aan opties om je e-mails te ordenen, sorteren en op te ruimen. Maar ook aan opties in de manier waarop teksten worden opgemaakt. 

Zoals we eerder ook al zeiden; heeft Gmail heeft een ingebouwde spamfilter waardoor mails worden onderverdeeld in primair, reclame en sociaal. Dat maakt de inbox overzichtelijk. In tegenstelling tot andere programma’s waar je mails in subfolders kunt slepen, maakt Google gebruik van labels.

Aan een e-mail kunnen verschillende labels gehangen worden, waardoor je ze dus in verschillende subfolders kunt archiveren. Dat maakt het erg simpel om mails terug te vinden. E-mails inplannen zou ook een mogelijkheid worden met dit mailprogramma.

Ga je aan de slag met de gratis variant van Gmail? Dan krijg je 15 gigabyte aan opslag. Dit is de capaciteit die je hebt voor e-mails, maar ook voor bestanden in je Google Drive account en Google foto’s. Let hier wel op. Bereik je het limiet aan capaciteit, dan kun je niet meer verder met de gratis variant van Gmail.

Gmail is tot slot relatief veilig. Je kunt bijvoorbeeld 2-staps verificatie instellen om je Gmail-account extra goed te beveiligen.

2. Mozilla Thunderbird

In dit geupdate artikel over gratis e-mail programma’s hebben we Thunderbird een plekje hoger gezet. De meest recente versie, (91.1. 0), is iets verbeterd ten opzichte van eerdere versies. 

Thunderbird is het e-mailprogramma van Mozilla. Deze e-mail dienst is niet zo zeer gericht op een mooie interface, maar vooral op functionaliteit, openheid en veiligheid. Daar is het mailprogramma dan ook op ingericht.

Binnen het programma heb je een redelijk platte interface, zonder al teveel toeters en bellen. Wil je wel wat ‘saus’ over de interface? Dan kun je Thunderbird wel personaliseren met add-ons, die vanuit het programma te vinden zijn. 

Kijkend naar functionaliteiten; kun je makkelijk e-mail accounts aanmaken/toevoegen en ook het gebruik is kinderlijk eenvoudig. Je kunt makkelijk mails versturen en ontvangen, en Thunderbird biedt daarbij ook extra opties, zoals een agenda en to-do lijst.  Thunderbird maakt het overigens ook makkelijk om te linken met andere diensten. Wil je eenvoudig kunnen schakelen tussen mail, agenda en chat, dan is dit programma ideaal. 

3. Yahoo!

De maildienst Yahoo! bestaat al een tijdje, ruim 25 jaar. Het is een stabiele gratis maildienst die een moderne en minimalistische interface heeft. Voordeel hiervan is wel dat je goed overzicht hebt. Ook instellingen zijn makkelijk aan te passen naar je persoonlijke wensen als gebruiker. Je kunt e-mails makkelijk categoriseren/sorteren in een aantal groepen, zoals ‘sociaal’, ‘financiën’ en ‘reizen’. 

Verder is de zoekfunctie van Yahoo! aanzienlijk verbeterd. Je kunt makkelijker door en in je berichten zoeken, waarbij de zoekfunctie ook toegepast wordt op bijvoorbeeld titels van bijlagen. 

Een ander voordeel van de e-mail software van Yahoo! is de enorme opslagcapaciteit van maar liefst 1TB, hoewel dat waarschijnlijk lastig vol te krijgen is met mail. Wellicht wel door de koppeling te maken met Dropbox en Flickr (beide programma’s matchen goed met Yahoo). Yahoomail is ook beschikbaar als app.

4. Outlook.com

Ook Outlook gaat in dit artikel een plekje omhoog ten opzichte van de vorige editie. Outlook is het e-mailprogramma van Windows. Ben je bekend met dit besturingsprogramma (Windows), dan is de navigatie in het mailprogramma logisch en gebruiksvriendelijk. 

In dit artikel plaatsen we wel een kanttekening bij de zoekfunctie in combinatie met het sorteren en filteren van zoekresultaten. Heb je eenmaal een zoekopdracht uitgevoerd binnen de e-maildienst, dan is het relatief lastig om de resultaten te sorteren, bijvoorbeeld op datum. Er is weliswaar een filterknop (handig), maar een makkelijke manier om te sorteren ontbreekt binnen de webapplicatie.

Outlook heeft verder wel een strakke en overzichtelijke vormgeving. Het is eenvoudig afzonderlijke postvakken te maken voor verschillende e-mailadressen. Zoek je een overzichtelijk programma, dan is Outlook de beste keuze. De opslagcapaciteit is 15GB. En het programma is beschikbaar als app.

5. Protonmail

Protonmail is een van de meest veilige keuzes als het aankomt op de keuze voor een gratis e-mailprogramma. ProtonMail is door wetenschappers ontwikkeld in Zwitserland en valt onder de strenge privacywetten van dat land. Je kunt de beveiliging zelfs nog extra opschroeven in de instellingen; bijvoorbeeld met SSL Secured Connections, End-to-End Encryptie en Zero Access to User Data. 

Een groot nadeel van Protonmail is dat de opslagcapaciteit slechts 500 MB is en er er een limiet zit op het aantal berichten dat je per dag kunt versturen (dit zijn er echter wel 150 per dag – kleine kans dat je zoveel mails verstuurt). Ook kun je in de gratis variant van ProtonMail maar 3 folders/labels gebruiken om je mails te ordenen. 

Er zijn (natuurlijk) ook betaalde varianten van ProtonMail, varierend van 5 euro per maand tot 30 euro per maand, waarbij je -bij de 5 euro variant- al opslag hebt van 5GB, met een mogelijkheid tot 200 labels/folders en een mail limiet van 1000 berichten per dag. De layout van de interface van ProtonMail is strak en zakelijk. Het programma is ook beschikbaar als app.

Zo, dat waren ze weer! Welke is jouw favoriet? Of is er een gratis e-mail programma dat absoluut in dit rijtje hoort, of eraan toegevoegd moet worden? Laat het ons weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in