Het is bevestigd: op woensdag 7 september 2022 kondigt Apple de nieuwe iPhone 14-serie aan. De pre-order mogelijkheid is nog niet bevestigd, maar traditie getrouw zijn de nieuwe iPhones de vrijdag na het launch event te bestellen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de pre-order op vrijdag 9 september van start gaat. Vanaf 16 september ligt de nieuwe serie in de winkel.

De veranderingen zijn vooral bij de iPhone 14 Pro groot. Wij lezen over een nieuw ontwerp, een Always On scherm, een 48 megapixel camera en meer. Met de pre-order van de 14 serie om de hoek zijn wij toch wel benieuwd: ga jij voor de nieuwste toevoeging aan de iPhone familie of laat je deze aan je voorbij gaan? Of misschien ben je er nog niet helemaal uit. Speciaal voor jou hebben wij een vergelijking gemaakt van de afgelopen iPhone series waarbij we de iPhone 12 en 13 naast de verwachte specs van de 14 leggen.

To notch or not to notch

Apple is vanaf de iPhone 12 een nieuwe designrichting ingeslagen. De hoekige behuizing, het platte scherm en de opvallende aluminium band rondom de telefoon geven de iPhone 12 en 13 een robuust uiterlijk. De behuizing van de iPhone 14 is gemaakt van titanium waardoor deze lichter is dan de stalen versies. Titanium geeft de telefoon ook een hogere krasbestendigheid. Maar qua design lijkt er niet veel te veranderen bij de iPhone 14.

Er gingen hardnekkige geruchten dat de iPhone 14 modellen een punch-hole display zouden krijgen in plaats van de inkeping. Trendwatchers durfden het hardop te vragen: zou dit het einde van de beruchte notch betekenen? Nu er meer duidelijk is moet Apple de klanten helaas teleurstellen, want het blijkt dat de iPhone 14 niet veel zal veranderen qua design. De notch lijkt here to stay. Lichtpuntje: bij de iPhone 14 Pro en de Pro Max is er wel nog steeds sprake van een punch-hole display in plaats van een inkeping in het scherm.

Zwart, wit, blauw. En?

Waar de iPhone 12 groen en rood als extra optie hadden kwam de iPhone 13 met nog een uitgesproken kleur. De roze variant was een gloednieuwe toevoeging aan het kleurenpalet van de Iphone. Zowel de 12 als 13 zijn beschikbaar in het zwart, wit en blauw. Deze 3 kleuren verwachten we ook weer terug te zien in de iPhone 14 series, samen met de trendy kleur paars. Voor het basis iPhone 14 model horen we ook rood voorbij komen en de iPhone 14 Pro is er ook in het paars, als we de geruchten mogen geloven.

Screentime

Wanneer we de iPhone 13 en 12 vergelijken op het gebied van beeldscherm zien we dat de schermformaten hetzelfde zijn. Hoe zit dit bij de iPhone 14? Ook hier lijkt geen verschil in te komen. Het 6,1 inch scherm is dus nog steeds aan de orde. Wat wel verandert in de 14 series is dat er hoogstwaarschijnlijk geen Mini model komt. Dit maakt het 6,1 inch scherm dus de kleinste variant van de iPhone 14. In plaats van de Mini zijn er wel geruchten over een iPhone 14 Max. Deze zou een 6,7 inch scherm krijgen. Ook krijgt de iPhone 14 vernieuwde luidspreker- en microfoon roosters. Een welkome verandering.

Lights, camera, action

De camera opties van de iPhone series zijn altijd in ontwikkeling. Je ziet de groei in de verschillende modellen. De camera’s van de iPhone 12 ten opzichte van de 11 was een grote. De groothoeklens kreeg een verbeterd diafragma waarmee meer licht wordt doorgelaten en je betere foto’s kunt maken. De iPhone 13 heeft weliswaar dezelfde camera’s als de 12, maar heeft een sensor upgrade gekregen. Bij weinig licht scherpere foto’s maken was daar het grootste verschil.

De iPhone 12 en 13 werken met een 12MP main sensor. Er wordt gespeculeerd dat dat op iPhone 14 Pro geupgrade wordt naar 49MP. Bij de iPhone 14 zien we dat de selfie camera autofocus krijgt en weer een groter diafragma. Dit zorgt ervoor dat het scherpte diepte effect nog sterker wordt.

En de prijs?

Laten we maar gelijk met deur in huis vallen. Er wordt een hogere prijs verwacht voor de iPhone 14 serie in vergelijking met de iPhone 13 serie. Dit geldt voor alle modellen. Ook Apple heeft last van de stijgende inflatie. Er wordt gesproken over een gemiddelde prijsstijging van 15% voor een iPhone 14 toestel. Vooral de Pro en de Pro Max zal de stijging ondervinden, al is het nog onduidelijk met hoeveel opslag je ‘m kunt configureren. Verwacht wordt een minimale opslag van 256 GB. Dat is een verschil met de iPhone 13 Pro. Bij dit model begon de opslag bij 128 GB.

Klaar voor de upgrade?

Natuurlijk moeten we de launch van de iPhone 14 serie afwachten, daarna kunnen we onze vergelijking nog gedetailleerder krijgen. Zitten jullie klaar voor 7 september? Naast de iPhone 14 serie worden er ook 3 nieuwe Apple Watch modellen verwacht plus de nieuwste iPad. Wij kunnen niet wachten.