Het is bijna zo ver: de veelbesproken nieuwe variant van Apple’s iPhone. De nieuwe iPhone 14-reeks wordt aangekondigd op 7 september. Apple weet tot nu toe erg veel geheim te houden over haar jongste model, maar gelukkig draait de geruchtenmolen op volle toeren. Wat kunnen we verwachten van de release, en wat zijn de iPhone 14 specificaties? We bespreken de laatste geruchten van Apple’s nieuwste vlaggenschip.

Vier modellen, maar geen mini

Net als bij de iPhone 13-reeks lijkt Apple ervoor te gaan kiezen om vier verschillende iPhone-modellen op de markt te gaan brengen. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen beide reeksen: Apple neemt namelijk afscheid van haar iPhone mini-variant. Ondanks dat Apple geen uitspraken doet over de verkoopcijfers van individuele modellen, gaat het gerucht al langer dat de iPhone mini het minder goed doet dan haar grotere broers.

Geen iPhone 14 mini dus; toch komen er vier iPhone 14-modellen. Dit omdat er gekozen is voor precies het tegenovergestelde: de iPhone 14 max. De iPhone 14 max is een toestel met vergelijkbare specificaties als de ‘reguliere’ iPhone 14, alleen dan met een groter scherm. Waar de iPhone 14 en 14 Pro een scherm van 6,1 inch lijken te krijgen, worden de iPhone Max en iPhone Pro Max 0,6 inch groter: een scherm van 6,7 inch dus.

Een nog krachtigere batterij

Waarschijnlijk wordt de iPhone 14 iets dikker dan haar voorganger. En met een goede reden: er gaat namelijk een grotere batterij in. Tevens heeft Apple gekozen voor een kleinere en energiezuinigere 5G-chip, waardoor de batterij minder energie verbruikt. De accuduur wordt hierdoor verbeterd, wat voor iedere gebruiker een voordeel is.

Er waren geruchten dat de nieuwste iPhone geen oplaadpoort meer zou hebben, en dus louter draadloos opgeladen kon worden. Deze ontwikkeling laat echter waarschijnlijk nog even op zich wachten. Ook de iPhone 14 wordt opgeladen via de bekende Lightening-aansluiting. Mogelijk komt er wel een snellere laadmogelijkheid: de iPhone 14 gaat waarschijnlijk ondersteuning bieden voor snelladen met een vermogen van 30W, waar de iPhone 13 op ‘slechts’ 20W vermogen opgeladen wordt.

Verbeterde camerakwaliteit

Als je waarde hecht aan het schieten van foto’s en video’s in hoge kwaliteit zit je bij alle iPhone 14-modellen goed, maar de 14 Pro en Pro Max steken wat betreft camerakwaliteit wel met kop en schouders boven de rest uit. Die laatste twee krijgen namelijk een 48 megapixel hoofdcamera, waar de iPhone 13-modellen het met 12 megapixel moeten doen. De iPhone 14 en 14 Max blijven op 12 megapixel.

Daarnaast krijgen de 14 Pro en Pro Max een zoomlens; ook deze ontbreekt op de andere twee modellen. Wel hebben alle modellen uit de iPhone 14-reeks een groothoeklens en hoge kwaliteit frontcamera.

Ook niet onbelangrijk: nieuwe kleuren!

Apple heeft er een handje van om iedere release modellen met een nieuwe kleur uit te brengen. Dit gaat op 7 september niet anders zijn: waar Apple vorig jaar nog furore maakte met een groene iPhone 13, kun je de nieuwste iPhone-modellen in het paars krijgen. De roze variant verdwijnt in de nieuwe reeks; verder blijven de kleuren van de iPhone 14 redelijk vergelijkbaar met die van haar voorganger.

De iPhone 14 en iPhone 14 Max komen hoogstwaarschijnlijk beschikbaar in het groen, paars, blauw, zwart, wit en rood. Is jouw smaak in kleuren chiquer? Dan is de iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max misschien meer iets voor jou. Die wordt namelijk verkrijgbaar in het goud, zilver, grafiet, groen en paars.

Eindelijk afscheid van de notch?

Het moment waar Apple-fans al jaren op wachten is waarschijnlijk aanstaande: het verdwijnen van de ‘notch’. De notch is de inkeping bovenin het scherm van de iPhone, om de selfiecamera heen. Hoe de notch precies vervangen gaat worden, zijn verschillende geruchten over.

Aanvankelijk werd gedacht dat de iPhone 14-modellen een punch-hole design zou krijgen: een klein gaatje in het scherm waar de selfiecamera zit. Volgens de laatste rumours is dit echter niet het geval: de inkeping zou vervangen worden door een klein balkje waar de camera in geplaatst is. Tevens geeft het balkje ruimte voor 2 kleine lampjes, die gaan branden op het moment dat de camera of microfoon in gebruik is. Echter zijn ook dit slechts geruchten: op het precieze design van de nieuwe iPhone moeten we wachten tot 7 september.

Prijs

Ook niet onbelangrijk: de prijs van de nieuwste iPhones. De laatste releases hadden de nieuwste iPhone-modellen steevast dezelfde prijs als haar voorgangers bij hun release hadden. De verwachting was dat dat nu weer zou gelden: echter is dit door de stijgende grondstofprijzen en inflatie niet meer zeker. De meeste experts verwachten daarom dat je iPhone 14 wat duurder uit gaat vallen dan haar voorgangers. Maar ook hier geldt: op 7 september weten we meer!