Ben je op zoek naar een freelance ICT’er, maar weet je niet hoe de verschillende rollen binnen dit vakgebied worden ingevuld? Welke verschillende soorten ICT’ers zijn er? Wat valt binnen het takenpakket van een front-ender, back-ender, engineer en andere specialisten? En wat is het verschil tussen ICT en IT? Wij helpen je met een uitgebreide functieomschrijving en inside info.
ICT’er gezocht!
Een ICT’er is een professional binnen de IT, die zich bezighoudt met ‘Informatie en Communicatie Technologie’, oftewel: software. Om dit te kunnen worden heb je gerichte kennis en ervaring nodig en een opleiding binnen dit vakgebied. Er zijn verschillende soorten ICT’ers, qua specialisatie en opleidingsniveau. Wij helpen je om de juiste freelance ICT’er te vinden.
Wat is een ICT’er?
ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie. Als je iemand inhuurt die in deze branche actief is, houdt hij/zij zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Taken waaraan je dan kunt denken zijn het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites, het up to date houden van computers en programma’s en het schrijven van software. Allemaal digitale diensten die gericht zijn op communicatie.
Rollen binnen de ICT
Er zijn verschillende soorten ICT’ers. Software developers bijvoorbeeld. front-enders, systeembeheerders, informatie analisten en ICT engineers. Om je een beeld te geven van welke ICT’er je inhuurt voor welke taken, hebben we een overzicht gemaakt van de 6 meest gevraagde rollen binnen dit vakgebied.
Software developer
Software developers houden zich bezig met het ontwikkelen van software in Java, PHP, .NET en/of C++. Software developers worden ook wel front-end developers genoemd. Qua kennis en expertise moet je als software developer wiskundig onderlegd zijn, wat betreft het lezen en vertalen van codes en formules, maar je moet met een grafische blik naar de website of applicatie kunnen kijken.
Front-end developer
Front-enders programmeren de voorkant van websites en applicaties, zodat de lay-out er goed uit ziet. Front-enders gebruiken ook een mix van coderen en grafisch inzicht, de focus ligt meer op het laatste.
Full-stack developer
Een full-stack developer is een alleskunner. Hij/zij kan zowel de voor- als achterkant van websites en applicaties coderen. Een full-stacker is geen specialist binnen een bepaalde subcategorie in de ICT, maar beheerst binnen elk thema de basis. Huur je als bedrijf een full-stack programmeur in? Dan is deze professional breed inzetbaar, in zowel front-end als back-end projecten. Meer weten? Dit is het verschil tussen front-end, back-end en full-stack.
Systeembeheerder
Systeembeheerders dragen de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de complete ICT-omgeving binnen een bedrijf. Een systeembeheerder is jouw vraagbaak voor allround ICT-vragen. Zijn er problemen met de website of programma’s die binnen het bedrijf worden gebruikt? Dan schakelt de systeembeheerder bij.
Informatie analist
Een informatie analist analyseert het bedrijfsproces en informatiestromen binnen een organisatie. Hij/zij brengt hierin veranderingen aan die het bedrijf helpt om efficiënter te werken. Analisten zijn altijd op zoek naar middelen en manieren om het werkproces met behulp van ICT te upgraden. Ze spotten kansen en denken mee over de uitwerking. Eenmaal in kaart, gaan de developers aan de slag met de uitwerking.
ICT engineer
Een ICT engineer ontwerpt, ontwikkelt, test en beheert het ICT-systeem binnen een organisatie. Iemand in deze rol is van begin tot eind betrokken bij ICT-projecten, een onmisbare schakel. Hij/zij is goed in het toepassen van wetenschappelijke, wiskundige, economische, sociale en/of praktische kennis.
Waar moeten ICT’ers aan voldoen?
Om ICT’er te kunnen worden moet je een opleiding en/of cursussen volgen die je opleiden tot specialist. ICT-opleidingen zijn er op verschillende niveaus: mbo, hbo en universitair. En tegenwoordig kun je jezelf ook goed opleiden door eigen ervaring op te doen binnen projecten en online trainingen.
ICT opleidingen
Onderstaande opleidingen worden het meest gevolgd om ICT’er te worden.
Mbo
- Medewerker ICT support
- Allround medewerker IT systems and devices
- Expert IT systems and devices
- Software developer
Hbo
- ICT
- Informatica
- Business IT & Management
- Software Engineering en Development
- Informatiemanagement
- Cybersecurity
Universiteit
- Informatica
ICT cursussen
Naast vol- en deeltijdopleidingen, is er ook cursusaanbod voor aspirant ICT’ers. Dit loopt uiteen van een cursus development en business IT tot trainingen voor security & privacy en specifieke Office en Adobe-certificaten. Het aanbod is erg breed en kan bij opleiders als de LOI en NCOI worden gevolgd, maar ook bij particuliere aanbieders. Er zijn ook tal van online trainingen, waarmee je certificaten behaalt voor om- of bijscholing in de ICT. Ook dit loopt uiteen van trainingen van officiële aanbieders tot losse modules van privé-aanbieders.
Wat is het verschil tussen ICT en IT?
Veel mensen weten niet dat er een verschil is tussen ICT en IT. We kunnen ons voorstellen dat dit het voor jou als opdrachtgever ook lastiger maakt om precies te vinden wie je zoekt. Je gebruikt de termen wellicht door elkaar en krijgt hele andere reacties binnen op je opdracht dan verwacht. Dit maakt de voorselectie een stuk intensiever en misschien haken de professionals die je écht zoekt zelfs af na het lezen van de omschrijving.
IT staat voor Informatie Technologie, ICT voor Informatie en Communicatie Technologie. IT is de overkoepelende term voor het vakgebied. ICT is een onderdeel van IT, net zoals online marketing een onderdeel is van marketing en boekhouding een onderdeel van administratie. Een ICT’er vervult een specifiek onderdeel binnen de IT, namelijk taken gericht op digitale apparatuur of diensten die gericht zijn op communicatie. Andere IT professionals kunnen ook taken uitvoeren die te maken hebben met hardware, randapparatuur en netwerken.
Een freelance ICT’er inhuren
Een freelance ICT’er inhuren begint met het in kaart brengen van de taken die je wilt uitbesteden. Als je weet wat je wilt uitbesteden, ga je vervolgens op zoek naar de rol die hier het best op aansluit. Dit kan ook een combinatie van rollen zijn, bijvoorbeeld een systeembeheerder die ook analyseert of een engineer die ook de basics van front-end development kent. Zorg voor een goede functieomschrijving en benoem hierin de werkzaamheden die je wilt uitbesteden. Bij de selectieprocedure kun je de opleiding en het opleidingsniveau als leidraad gebruiken.
Bron artikel: Freelance.nl