Al die oude monitoren, printers, scanners, laptops en randapparatuur kun je in de afvalbak gooien. Dat is zonde van alle grondstoffen die erin zitten en die vaak prima geschikt zijn voor hergebruik. Daarnaast wil je niet dat je persoonlijke- of bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Hoogste tijd voor een duurzame oplossing voor je elektronisch afval!

Verouderde hardware werkt niet optimaal, daarom ontkom je er niet aan om elke paar jaar de bezem door jouw IT-inventaris te halen. Helaas verdwijnen er enorm veel muizen, harde schijven en zelfs hele computers en monitoren in de gewone afvalcontainer. Dat is misschien wel makkelijk, maar bepaald niet de beste keuze.

Het groeiende probleem van e-waste

E-waste, oftewel elektronisch afval, is een groeiend probleem. In 1995 gooiden Nederlanders per jaar 10 kilo aan elektronica weg. In 2019 groeide dit zelfs naar 23,8 kilo per inwoner. Hoeveel oude computers, laptops en telefoons heb jij momenteel thuis en op de zaak? Vaak staan ze in de weg of wachten tot ze ooit ingezet kunnen worden als reservecomputer. Tijd voor een grote schoonmaak, maar dan wel bewust én duurzaam.

Data veilig vernietigen

Wie is de volgende eigenaar van jouw computer als je deze naar de milieustraat brengt? Dat is natuurlijk niet geheel duidelijk. Wellicht pakt iemand jouw oude harde schijf en vindt daar allerlei interessante zaken op die je liever voor jezelf hield. Dat wil je natuurlijk vermijden. Breng daarom altijd datadragers naar een gecertificeerd datavernietigingsbedrijf. Dat geldt natuurlijk voor computers, laptops, mobiele telefoons, maar ook printers.

Beter voor het milieu
Oude hardware zit vol schadelijke stoffen én waardevolle metalen. Van brandvertragende stoffen tot lood en cadmium, kwik, goud, koper, zilver en nog veel meer. Het is beter voor het milieu als deze stoffen door professionals worden gescheiden.

Grondstoffen terugwinnen

Kies je bewust voor recycling van jouw hardware? Dan is het goed om te weten dat gespecialiseerde bedrijven wettelijk verplicht zijn te werken met WEEELABEX-gecertificeerde bedrijven. Normeringen garanderen dat jouw oude hardware optimaal wordt gerecycled. Bij een gespecialiseerd bedrijf inleveren levert dus meer op dan alleen een goed gevoel.

Geld verdienen aan je oude hardware

Omdat recycling ook voor verwerkers loont, halen gespecialiseerde bedrijven vaak jouw afval gratis op. Moet je over op een nieuwe Windows-versie en je computers zijn net niet modern genoeg? Recyclingbedrijven betalen graag voor niet al te oude appraten. ICT recycling zorgt voor de juiste verwerking, maximale herbruikbaarheid en wellicht een mooie vergoeding.