Het gebruik van een VPN wordt steeds populairder. In een digitale wereld waar veel van jouw privacy gevoelige informatie online wordt gedeeld speelt veiligheid een grote rol. Dus wat is dat nu eigenlijk, een VPN? En waarom is het nodig voor jou?

VPN staat voor Virtual Private Network of in het Nederlands: een Virtueel Particulier Netwerk. Wat houdt dit precies in? Wanneer jij online bent wisselt jouw computer of telefoon continu informatie uit met andere partijen op het internet. Een VPN versleutelt de verbinding tussen jouw apparaat en de rest van het web. Dit betekent dat de VPN jouw online dataverkeer via deze verbinding eerst naar een externe server stuurt: de VPN server. Vanuit deze server wordt jouw dataverkeer doorgestuurd op het internet. Je kunt het zien als een veilige tunnel voor jouw dataverkeer waarin jouw IP adres wordt beschermd.

Voordelen van een VPN

Gebruik maken van een VPN server biedt verschillende voordelen voor jou als internetgebruiker. Doordat je je dataverkeer als het ware omleidt, verbergt een VPN jouw online identiteit. Je blijft dus anoniemer voor de online wereld. Door de sterke encryptie is jouw dataverkeer extra goed beveiligd. En je bent vrijer op het internet. Dit betekent onder andere dat je in landen met een hoge mate van censuur nog steeds bewegingsvrijheid hebt online. Een VPN gebruiken is dus een goede manier om je online veiligheid, vrijheid en privacy te versterken.

Nu je weet wat een VPN is en wat deze server voor jou kan betekenen is de beste optie uitzoeken de volgende stap. Dit kan overwhelming zijn als je nieuw bent in de wereld van VPN. Om het zoekproces te vereenvoudigen hebben wij de Surfshark VPN voor jou getest. Onze bevindingen vind je in dit artikel. En natuurlijk het antwoord op de grote vraag van iedere review: raden wij dit product aan?

De specs

Surfshark VPN is, als een we een online rondgang mogen geloven, een bekroonde en geliefde VPN service. Maar wat maakt Surfshark VPN anders dan andere VPN services? Kort samengevat: met de Surfshark VPN service bescherm je je privacy, beveilig je je online identiteit en voorkom je tracering. Je blijft dus anoniem online.

Surfshark VPN werkt met een strikt beleid van geen logboeken. Surfshark werkt 100% schijfloos. Jouw data wordt dus niet opgeslagen. Dit draagt sterk bij aan het voorkomen van tracering. Surfshark VPN werkt met de snelste en veiligste protocollen, waarover later meer. Nog zo’n fijne feature: Killswitch. Wanneer de verbinding met de VPN server verloren gaat ben jij nog steeds anoniem en ontraceerbaar door de Killswitch. Surfshark VPN heeft een NoBorders Mode voor het geval dat je in een land terecht komt met strikte censuur. Ook biedt deze VPN service een Camouflage Mode aan. Hierdoor kan zelfs jouw internetprovider niet zien dat je een VPN gebruikt. Anonimiteit op en top.

Ook de IP-rotator is een feature die wij waarderen. Deze rotator wijzigt je IP adres zonder de verbinding met de VPN server te verbreken. De versleuteling is krachtig en werkt met twee staps verificatie. Ook heeft Surfshark VPN een persoonlijke DNS en bescherming tegen het lekken van gegevens. Plus de prijs…die is laag (zie hieronder de promo die ze momenteel hebben).

Tijdelijke promo Surfshark

De VPN protocollen

Laten we een verdiepende slag maken! Een VPN en een VPN protocol zijn niet hetzelfde. Met een VPN duiden we de aanbieder aan, in dit geval Surfshark. Een VPN protocol is een reeks specifieke regels die bepalen hoe apparaten met elkaar communiceren. Verschillende VPN protocollen worden aangeboden door verschillende aanbieders.

Surfshark VPN werkt met WireGuard, IKEv2/IPsec en OpenVPN UDP/TCP protocollen. De protocollen bepalen onder andere de snelheid en veiligheid van de VPN server.

Het snelste protocol is WireGuard. Dit betekent dat dit protocol de snelste verbinding heeft plus het snelst opnieuw verbindt wanneer de veilige verbinding wegvalt. WireGuard is nog een relatief nieuw protocol. Wij zijn dan ook heel benieuwd naar verdere ontwikkelingen van WireGuard. Het tweede protocol wat bekend staat om snelheid is KEv2/IPsec. Ook is dit protocol stabiel. Het biedt jou een sterke verbinding en de optie om van netwerk te schakelen.

OpenVPN wordt gezien als het veiligste protocol. OpenVPN is de gouden standaard als het aankomt op privacy bescherming en online veiligheid. Surfshark VPN heeft dus een mooie protocollen focus met oog op veiligheid en snelheid.

De VPN snelheid

Maar hoe snel is Surfshark VPN nu echt? Snelheid is belangrijk. Als jij een film aan het kijken bent, iets wilt downloaden of als je midden in een bloedstollende game zit wil je snelheid en vooral geen onderbrekingen. Met Surfshark VPN hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Bij dagelijks gebruikt hebben wij geen onderbrekingen of haperingen meegemaakt. We waren zelfs onder indruk door de snelheid van downloaden en online gaming.

Buiten de snelheid biedt Surfshark VPN jou toegang to buitenlandse Netflix bibliotheken. Dit betekent het dubbele aantal films en series voor jou. Ook helpt het je andere streaming services te deblokkeren. Op deze manier kan je ook via andere services, waar je zonder VPN geen toegang tot zou hebben, films en videos streamen. Ook kun je gemakkelijk torrents downloaden met Surfshark VPN.

De gebruiksvriendelijkheid

In de digitale wereld van gebruiksvriendelijke VPN servers is Surfshark VPN één van de koplopers. Het ontwerp van de digitale omgeving is overzichtelijk, clean en makkelijk te gebruiken. Bij de opties en instellingen staat duidelijk uitgelegd waarvoor ze dienen zonder te verdwalen in lastige vakjargon. De navigatie is duidelijk en de opties overzichtelijk.

Ook het aanmaken van een account en het installeren van de Surfshark VPN is a walk in the park. Je ziet dat Surfshark aan de eindgebruiker heeft gedacht met het opmaken van zowel de app als de desktop versie. Download gemakkelijk de app of installeer Surfshark VPN in de browser. Er is een rondleiding in de online omgeving beschikbaar, maar het systeem wijst zichzelf. Ook mooi: je kunt de software installeren op een onbeperkt aantal apparaten. Fijn voor de mensen om je heen dus.

Het enige minpuntje dat wij kunnen aanhalen is dat de software niet beschikbaar is in het Nederlands. Mocht je er niet uitkomen is de klantenservice erg vriendelijk en makkelijk te bereiken. Ook niet onbelangrijk: de klantenservice van Surfshark bestaat uit echte mensen. Geen robots hier te vinden.

De prijs

We hebben het al eerder vermeld in dit artikel: de prijs van de Surfshark VPN is fijn. Vanaf €2,30 per maand ben jij beschermd, vrij en anoniem online. Ook fijn: voor €1,49 per maand extra maak je gebruik van de gehele Surfshark One bundel. Dit houdt in dat je ook gebruik kunt maken van Surfshark Alert, Antivirus en Search. Alle drie deze extra’s zijn gefocused om jouw identiteit online te beschermen.

Mocht je nog niet overtuigd zijn biedt Surfshark een geld terug garantie binnen 30 dagen. No questions asked, goed geregeld.

En ohja, ook niet onaardig: je krijgt tijdelijk 2 maanden gratis erbij!

Tijdelijke promo Surfshark VPN

De conclusie

Surfshark VPN is gericht op gebruiksvriendelijkheid. Dat is onze eerste indruk van de online omgeving. Duidelijk, overzichtelijk en easy to use. Mix dit met de sterke encryptie protocollen voor veiligheid en een hoge snelheid en je hebt een mooi VPN product voor een erg voordelige prijs. Zoals eerder vermeld: de software in het Nederlands uitbrengen zou een gewaardeerde toevoeging kunnen zijn, maar zelfs met ons kritische oog zijn minpuntjes moeilijk te vinden. En mocht jij ze wel vinden, de geld terug garantie maakt dat dan ook weer goed. Het antwoord op de belangrijkste vraag van iedere review is ja. Of je nu online leeft of op zoek bent naar een extra laag beveiliging. Wij raden Surfshark VPN graag aan.