Waarom VPN in 2022 een van de meest gebruikte programma’s op mobiele telefoons is?

Het volledige potentieel van een VPN benutten kan je heel wat voordelen opleveren. Naast het gebruik van verschillende applicaties voor sociale media of andere zaken, staat een VPN hoog op de lijst van de meest gebruikte programma´s op je mobiele telefoon.

Een VPN wilt je online beschermen en je dataverkeer privé houden. Wat is een VPN nu eigenlijk en waarvoor wordt het gebruikt? Wat zijn de voor-en nadelen van een VPN? In dit artikel geven we je wat meer informatie over deze vragen.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een server die je IP adres verbergt waardoor je anoniem op het internet kan bewegen. Niemand kan hierdoor je persoonlijke gegevens aan je IP adres koppelen. Een VPN vormt een zogezegde tunnel tussen je apparaat en het internet.

De V staat voor Virtual en dit betekent dat een VPN een virtuele of digitale service is. Je hebt geen kabel nodig om ermee te verbinden. De P staat voor Private omdat je verbinding versleuteld wordt waardoor een derde partij je niet kan bespieden. En als laatste staat de N voor Network. Een VPN is een netwerk die een veilige verbinding tot stand brengt.

Voor meer informatie over een VPN kan je terecht bij Surfshark VPN-verbinding. Zij leggen je wat meer uit over de inhoud van een VPN en wat dit voor jou betekent. Daarnaast beschikken zij ook over VPN`s in verschillende landen.

Waarvoor wordt een VPN gebruikt?

Het gebruik van een VPN is heel breed en kan je voor verschillende redenen gebruiken. De drie belangrijkste redenen waarvoor mensen een VPN gebruiken zijn: voor algemene privacy, algemene veiligheid en het toegang krijgen tot beveiligde netwerken.

Je kan een VPN ook gebruiken voor andere functies. Denk maar aan het anoniem surfen op het internet, het vermijden van gerichte advertenties, het gebruiken van wifi op openbare plaatsen, het omzeilen van overheidscensuur of het online beschermen tegen virussen.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

De twee grootste voordelen van een VPN zijn: het beveiligd zijn en toegang krijgen tot inhoud die normaal gezien voor je wordt geblokkeerd omwille van je locatie. Een VPN zorgt ervoor dat je persoonlijke en financiële gegevens beveiligd worden. DIt doen ze door alle gegevens die via je apparaat worden verzonden en ontvangen, te versleutelen.

Ook geeft een VPN je toegang tot inhoud die voor je geblokkeerd wordt omdat je je op een locatie bevindt waar die inhoud niet is toegestaan. Denk maar aan landen waar het gebruik van sociale media is afgeraden en waar je toch toegang tot wilt krijgen.

Wat zijn de  nadelen van een VPN?

Er zijn ook enkele nadelen aan een VPN: ze zijn niet de perfecte oplossing en het gebruik van een VPN kan heel ingewikkeld zijn. VPN`s bieden vandaag de dag veel oplossingen voor je privacyproblemen op het internet maar er zijn wel bepaalde dingen waar je rekening mee moet blijven houden. Denk maar aan het blijven verbinding maken met een VPN-server en het regelmatig wijzigen van je wachtwoorden.

Het gebruik van een VPN kan ook heel ingewikkeld zijn. Sommige diensten bieden heel wat technische functies die moeilijk te begrijpen kunnen zijn. Het kan een uitdaging zijn voor de gebruiker om de dienst correct te gebruiken.

Conclusie

De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen en juist daarom is VPN een van de meeste gebruikte programma`s op je mobiele telefoon. Het zorgt ervoor dat je je veilig kan bewegen op het internet en je geen zorgen hoeft te maken over de bescherming van je persoonlijke gegevens.