BOOS en Kinderen voor Kinderen maken meest bekeken YouTube-video’s van het jaar

YouTube maakt vanavond tijdens YouTube Starry Night bekend welke video’s en muziekvideo’s dit jaar het meest werden bekeken in Nederland. In Koninklijk Theater Tuschinski, dat bomvol zat met de bekendste YouTube Creators van het land, werden awards uitgereikt aan de makers van de populairste video’s van 2022.
Tja… welke YouTube-video zou dit jaar de lijst van meest bekeken video’s in Nederland aanvoeren? Normaal doen we er erg geheimzinnig over, maar dit jaar kon het er maar één zijn. Velen wachtten in grote spanning op publicatie van de video. Aan YouTube werd zelfs gevraagd of onze servers niet zouden smelten (niks aan de hand hoor, we zijn wel wat gewend).  

Top Trending
Inderdaad: de video This is The Voice van BOOS staat op nummer 1 in Top Trending en is daarmee de meest bekeken YouTube-video van het jaar in Nederland.   Giel, Thomas en Stefan van StukTV vinden zichzelf terug op de tweede plaats met een aflevering van Het Jachtseizoen, dit keer met een hoofdrol voor de Bankzitters. Op de derde plaats zien we een video van de NFL: het optreden van onder meer Dr. Dre, Snoop Dogg en Mary J. Blige tijdens de halftime show van de Super Bowl.  

Zin in in Op plek vier vinden we waarschijnlijk de kortste video die ooit in een top tien zoals deze heeft gestaan: ‘Je moeder’ van Sluipschutters. In de video heeft de dochter van comedian Leo Alkemade zin in in een snoepje, maar Leo zelf heeft zin in in heel andere dingen. In de tijd dat je deze alinea leest, had je de sketch waarschijnlijk al in zijn geheel kunnen bekijken.  Ook het YouTube-kanaal van De Telegraaf staat in de lijst. Hun video, op de vijfde plaats, gaat over het schandaal bij The Voice of Holland. Het laat zien dat nieuwsmedia via YouTube een groot publiek kunnen bereiken. 

RIP Technoblade Op de plekken zes en zeven zien we buitenlandse YouTube Creators. MrBeast, momenteel de grootste Creator ter wereld, staat op de zesde plek met een video die zich afspeelt in Willy Wonka’s chocoladefabriek, die hij levensgroot heeft nagebouwd. De video op de zevende plek is afkomstig van Technoblade, de populaire Gaming Creator uit de VS, die afgelopen zomer op 23-jarige leeftijd overleed aan kanker. In deze emotionele video maakt Technoblade’s vader het overlijden van zijn zoon bekend.  

EBI en Enzo Plek 8 is wederom voor een nieuwsmedium. NOS op 3 maakt al jarenlang explainers op YouTube en de video over de Extra Beveiligde Inrichting in Vught werd vaak bekeken. Op de negende plaats zien we voor het eerst een video uit Denemarken in de Nederlandse Top Trending-lijst. OBF (Oliver Bahl Franke) maakte een video over de Nederlandse infrastructuur en daar waren we in Nederland erg nieuwsgierig naar. 
Een lijst als deze is eigenlijk niet compleet zonder Enzo Knol, die we terugvinden op de 10e plaats. In deze vlog koopt hij voor zijn vriendin haar droomauto. 
Top Songs
In de lijst met meest bekeken muziekvideo’s op YouTube wordt de lijst aangevoerd door Kinderen voor Kinderen. Dat is niet voor het eerst: in 2019 gebeurde dat ook. Flemming vinden we automatisch terug op de tweede plaats.  Op de derde plaats staat Rema met Calm Down. Rema trad in 2019 toe tot YouTube Foundry, een internationaal programma dat onafhankelijke artiesten steunt. De Bankzitters hebben ook iets bijzonders op hun naam staan: niet alleen vinden we ze terug op de vierde plaats in Top Songs, maar via StukTV ook op de tweede plek in de andere lijst.  

Alweer
Donnie & Mart Hoogkamer zijn vijfde geworden met Bieber Van De Kroeg. Mart stond vorig jaar nog op de eerste plek met Ik ga zwemmen. Harry Styles staat zesde, met daarachter Kris Kross Amsterdam, Donnie (alweer!) en Tino Martin met Vanavond.   
Antoon staat achtste met Hallo en Kinderen voor Kinderen staat alweer in de lijst met Top Songs, nu met Gi-ga-groen. Burna Boy sluit de top 10 af met Last Last.
YouTube Shorts 
Natuurlijk kunnen we niet voorbij aan YouTube Shorts op deze feestelijke avond. De groei van deze korte video’s van verticaal formaat zorgt ervoor dat er nieuwe makers bijkomen en nieuwe kijkers het platform weten te bereiken. 2022 was een belangrijk jaar voor Shorts. Het populairste Nederlandse YouTube Shorts-kanaal van 2022 is van de altijd grappige tweelingbroers Quinn en Aaron Bezemer. Zij posten dagelijks een nieuwe video op hun kanaal. Er is ook een eervolle vermelding voor de ‘Short’ van Adrien Raza. Deze korte video, van de meervoudig Europees kampioen skimboarden, is de populairste internationale YouTube Short afkomstig uit Nederland.   

Marijn Poeschmann, Country Manager Benelux-landen, YouTube: ”YouTube is een voedingsbodem voor creativiteit en alle videomakers in Tuschinski zijn daar het levende bewijs van. Het zijn dromers en doeners die met een grote dosis talent hun kijkers inspireren, iets nieuws leren of laten lachen. We zijn bij YouTube heel trots en dankbaar dat er in Nederland zo’n waanzinnige groep makers is die YouTube inzetten om een publiek te bereiken. De video van BOOS is extra bijzonder, omdat die laat zien hoe groot de maatschappelijke impact is die je met YouTube kunt maken.”