De nieuwe zorgpremies voor komend jaar zijn al een tijdje bekend. Dit betekent dat we weer aan de bak mogen met het vergelijken van zorgverzekeringen. En we zeggen wel ‘mogen’, maar eigenlijk moeten we wel. De inflatie en stijgende kosten in de zorg hebben gezorgd voor een gemiddelde premie toename van grofweg 6 tot 8 euro per maand (uitschieters daargelaten). En dit bovenop een zorgpremie die al best hoog was afgelopen jaar. Voor 2023 daarom zaak om toch even te vergelijken. Maar hoe doe je dit online het snelst en op een effectieve manier, met nog zo’n 8 dagen te gaan? In dit item 3 aanwijzingen van onze redactie.

Vergelijk via online zorgvergelijkers

Vergelijk de premies en dekkingen via online vergelijkers. Vroeger zouden we je waarschijnlijk aanraden om zelf een (online) rondje verzekeraars te maken en alles zelf te vergelijken. Maar de tooltjes van tegenwoordig maken dat echt overbodig. In de vergelijkers kun je tegenwoordig op zoveel zaken filteren, dat het zeker moet lukken om de -voor jou- beste en voordeligste zorgverzekering te vinden. Daarbij bieden zorgvergelijkers zelf vaak ook telefonische hulp (en advies) mocht je toch nog vragen hebben. Geen advies van ons, maar wij hebben goede ervaringen met de volgende online zorgverzekering vergelijkers: 

  • Zorgkiezer (leuk: sluit je hier je nieuwe zorgverzekering af, dan kun je kiezen voor 3 maanden online sporten cadeau of een Oral-B borstel cadeau)
  • Consumentenbond
  • Independer
  • Zorgwijzer
  • Pricewise 

Let op oververzekering

Uit eigen ervaring kunnen wij de tip geven om ervoor te waken dat je jezelf niet oververzekert. Dit betekent dat bijv. 500 euro tandartsvergoeding in je pakket neemt, terwijl je eigenlijk maar 250 euro vergoeding nodig hebt. Natuurlijk weet je nooit helemaal zeker hoeveel zorg je nodig hebt en hoeveel dit zal kosten, maar je kunt zelf waarschijnlijk een goede indicatie maken. En twijfel je? Neem dan gewoon contact op met je zorgverlener. Je tandarts zal ongetwijfeld nog een recente foto hebben van je gebit. En hij/zij kan je daarbij extra informatie geven over de (tand)zorg die jij in 2023 nodig zult hebben. 

Collectieven zijn niet altijd goedkoper en beter

Collectieve kortingen zijn niet meer wat ze waren, maar desalniettemin bestaan ze nog wel. Zo kun je vaak via je werkgever, brancheorganisatie of via een consumentencollectief aanvullende kortingen krijgen. Maar let hierbij goed op of je wel echt goedkoper uit bent. We namen zelf onlangs de proef op de som bij een verzekeraar (nee, we gaan geen namen noemen), waarbij we met en zonder collectiviteitskorting vergeleken. En ja, je raadt het al; we kwamen zowaar goedkoper uit bij de verzekering zonder korting. ‘Maar hoe kan dit dan?!’, zul je denken. Nou, dat weten wij ook niet (jij wel? laat dan een comment achter), maar handig is het dus wel om zelf ook op deze manier te vergelijken.

Succes en alvast fijne vergelijkdagen gewenst!