Wie is Zeus?

Zeus is een van de belangrijkste goden van het oude Griekenland. Tegenwoordig zijn veel mensen geïnteresseerd om diep in de geschiedenis te duiken en een klein aantal interessante feiten te weten te komen over een van de heersers van het oude Griekenland. Op deze site kun je veel informatie zien en vinden over de heerser, zijn leven, vrouwen, attributen en andere informatie.

Welke attributen gebruikte Zeus?

In de tijd van het oude Griekenland had Zeus http://www.hanze2017.nl zijn eigen attributen die zijn aanwezigheid gemakkelijk herkenbaar maakten. U ziet een gedetailleerde lijst van de belangrijkste kenmerken in de lijst.

  1. Bliksemschichten of per unie worden beschouwd als de belangrijkste attributen en symbolen van de Oudgriekse beschermheilige. Ze werden echter niet alleen als talisman gebruikt, maar ook actief als werpwapen. Aan de buitenkant lijken ritsen op een gefacetteerde vork met twee punten.
  2. Aegis – een mantel van geitenhuid, vermoedelijk van Amalfa, die beschermende eigenschappen had en een soort amulet was. Tijdens de Titanomachie versierde Zeus zijn slag schild met de mantel, waardoor hij zijn gezworen vijanden op het slagveld afschrikte. Geitenvachten in die periode zijn echter helemaal niet verrassend, want ze werden gebruikt door veel oude krijgers. Zo’n mantel was een soort lichaamspantser ter bescherming.
  3. De scepter is een van de belangrijkste attributen die de macht over de hoofd bevolking en sommige goden symboliseert. Algemeen wordt echter aangenomen dat deze sima vanuit Oosterse culturen naar het Oude Griekenland kwam.
  4. De dubbele bijl, soms labris genoemd, is een cultus wapen. In sommige mythologieën is het nauw verbonden met het symbool van de schepping van het universum. De twee bladen van de bijl staan voor de krachten van schepping en vernietiging, die eeuwig tegenover elkaar staan. Maar volgens de legenden werd de labrys (dubbele bijl) in de oude mythologie gebruikt om stormen en slecht weer naar de aarde te sturen.
  5. De krans is een ornament op het hoofd van Zeus dat op veel beelden en afbeeldingen voorkomt. Het wordt vaak geweven van olijfbomen. Volgens de tweede versie overheersten echter eikenbladeren in het weefsel.
  6. De troon is niet alleen een attribuut van Zeus, maar ook van vele andere oude Griekse goden. De troon die Zeus had was echter van ongekende luxe en elegantie.
  7. De gevleugelde godin van de overwinning, Nica, was de constante metgezel van de heerser. In de literatuur werd zij overwegend staand op de wereldbol afgebeeld als het belangrijkste symbool van een goede afloop.

Waar woont Zeus nu?

Helaas wordt Zeus tegenwoordig steeds vaker genoemd in schoolboeken en is slechts een klein deel van de mensen geïnteresseerd in een diepgaande studie van de mythologie van het oude Griekenland en de oude cultuur. In Griekenland, op het schiereiland Peloponnesos, in het gebied dat Elida heet, ligt de stad Olympia. Deze kleine stad met een fascinerende geschiedenis heeft de wereld de prachtige Olympische Spelen geschonken, evenals een van de beste antieke werken van de beeldhouwer Fidii – een standbeeld van Zeus. In 435 voor Christus kreeg het publiek een eerste glimp te zien van een van de mooiste creaties in de Tempel van de Godheid.

Zeus op het beeld zit op een van zijn symbolen, een troon. Onder zijn voeten staat een bankje, in zijn rechterhand ligt een even belangrijke talisman – de figuur van de overwinning van Nike – en in zijn linkerhand is een scepter met een adelaar geplaatst. Het beeld van buitengewone schoonheid werd gemaakt van ivoor en goud, en zijn oorspronkelijke hoogte was 12-17 meter.

Maar zelfs specialisten vinden het nu moeilijk om de exacte hoogte van de creatie te bepalen, omdat het beeld in 476 na Christus zwaar beschadigd werd bij een brand.

Niettemin kunnen toeristen die op eigen gelegenheid of met een toeristische excursie naar de stad Olympia zijn gekomen, nu de ruïnes bezoeken van de tempel, die toebehoort aan Zeus, evenals heiligdommen van andere goden en andere plaatsen die in verband worden gebracht met oude krijgers en beschermers van de aarde.

Waar komt de naam Zeus tegenwoordig voor?

Allereerst komt de naam van een van de heersers van het oude Griekenland zowel in de mythologie als in de oude literatuur voor. Er zijn individuele collecties en literatuur, maar de naam wordt vaak genoemd in het schoolprogramma voor kinderen.

Verrassend genoeg kiezen steeds meer ouders ongewone namen voor hun kinderen. Volgens recente statistieken komt de naam Zeus steeds vaker voor bij de bevolking.

Zeus is ook een van de hoofdpersonen in de wereldberoemde moderne, Amerikaanse Marvel Comics. In de strips wordt hij verpersoonlijkt als een van de sterkste, machtigste krijger heersers in het universum. Zeus heeft zelfs een kleine beschrijving, waarin staat dat hij 201 cm lang is en 254 kg weegt.

Misschien hebben we de belangrijkste vragen, die voor de lezers van belang zijn, beantwoord. Op de website is echter veel aanvullende informatie te vinden over een van de belangrijkste heersers uit de oudheid, genaamd Zeus.