Het Veldhovense bedrijf ASML produceert en levert machines voor het maken van geavanceerde computerchips, onder andere doen ze dit voor Samsung en Intel. In dit artikel nemen we het wereldwijd bekende en succesvolle bedrijf onder de loep en bespreken we waarom het bedrijf over de hele wereld zo bekend is.

Lithografie-apparatuur

ASML is leider in de productie van lithografie-apparatuur. Deze machines worden gebruikt voor het maken van computerchips en andere hightech producten. Lithografie is een druktechniek die gebruikt wordt in de grafische industrie. Het uitgangspunt is het afdrukken op een oppervlak, zoals steen, papier of plastic, door een lithografische steen en inkt.

Er wordt een afdruk gemaakt op de steen, die daarna als negatief dienst doet. Moderne lithografie maakt gebruik van digitale technologieën en automatisering voor een hogere snelheid en nauwkeurigheid. In het geval van computerchips wordt het ontwerp van de chip, ook wel een masker genoemd, gemaakt door EUV-lithografie (extreem ultraviolet) voor nauwkeurige precisie. Dit masker wordt vervolgens overgebracht op de lithografische steen, die dienst doet als negatief voor de productie van de chip.

A-chip serie

Deze computerchips van ASML worden gebruikt in onder andere onze mobiele telefoons. Ze zorgen voor snelheid en kracht, evenals energie-efficiëntie, zodat je bijvoorbeeld je telefoon sneller en langer kunt gebruiken zonder die vaak te moeten opladen. Dit is handig bij activiteiten als gamen, internetten, gebruik van sociale media of online casino spellen spelen.

ASML en Phillips

ASML is ongetwijfeld een van de toonaangevende bedrijven in de wereldwijde technologie-industrie. Bijna de hele wereld is afhankelijk van de productie van de machines die door dit bedrijf worden gemaakt. Als ASML de productie staakt, zullen bedrijven als Apple, die van deze producten afhankelijk zijn, daar de gevolgen van ondervinden. De productie van snellere iPhones is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk.

Phillips

ASML besteedt miljarden euro’s per jaar aan onderzoek naar nieuwe technologieën om zijn apparatuur te verbeteren. Het is opmerkelijk dat een bedrijf van dit formaat gevestigd is in Nederland en niet in bijvoorbeeld in China of Silicon Valley. Het bedrijf heeft echter zijn roots in Nederland bij Phillips en is daarom in Nederland begonnen.

In 1995 verkocht Phillips zijn dochteronderneming ASML voor een paar honderd miljoen euro. Inmiddels is ASML 251 miljard euro waard, wat meer is dan de bedrijven zoals Sony, Nintendo, Uber en Phillips samen. Bovendien was de prijs waarvoor Phillips ASML in 1995 verkocht, ongeveer gelijk aan de prijs van één chipmachine van ASML nu. 

ASML draagt bij aan de Nederlandse economie en biedt werk aan wetenschappers, technici en ingenieurs. Het bedrijf in Veldhoven is gericht op duurzame technologie en onderzoekt manieren om afval te verminderen en productieprocessen efficiënter te maken.

Tenslotte

Het is duidelijk dat Nederland trots kan zijn op ASML in Veldhoven. Dit bedrijf is succesvol over de hele wereld, van Taiwan tot de Verenigde Staten. De levering van chips uit Veldhoven is bijvoorbeeld een levensverzekering voor de economie van Taiwan. Bij aanschaf van een machine van ASML krijgt de koper ook direct ondersteuning van een ASML-medewerker voor installatie en onderhoud. Deze medewerker reist dan gelijk mee.