De Samsung Galaxy S23 is de nieuwste smartphone van Samsung, en dit vlaggenschip is in het eerste kwartaal van 2023 uitgebracht op de Nederlandse markt. Ten opzichte van zijn voorganger, de Samsung Galaxy S22, bevat dit toestel een flink aantal verbeteringen, waarmee het ook meteen de concurrentie aangaat met andere high-end smartphones zoals de iPhone 14 (mogelijk ook de iPhone 15) en de Google Pixel 7. In dit artikel de belangrijkste upgrades van de S23 ten opzichte van de S22 op een rijtje. 

Het scherm van de S23

Een van de meest opvallende upgrades van de Samsung Galaxy S23 is het scherm, een Dynamic AMOLED 2X met een formaat van 6,1 inch (het standaard model) en een resolutie van 2340 x 1080 pixels. En laten we vooral de verversingssnelheid -van maar liefst 120 Hz- niet vergeten! Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de 1080p-resolutie van de Samsung Galaxy S22. Met dit scherm van de S23 is ‘ie niet alleen de beeldkwaliteit verbeterd, maar is er ook gezorgd voor meer detail en helderheid bij het bekijken van foto’s en video’s.

Natuurlijk, de camera’s

Een andere lichte upgrade van de Samsung Galaxy S23 is te vinden in de verbeterde camera’s. Of eh camera’s…functionaliteiten moeten we eigenlijk zeggen. De S23 heeft 1 camera aan de voorkant, van 50 megapixel, en 2 aan de achterkant van respectievelijk 12 en 10 megapixel. Indrukwekkend natuurlijk, maar niet super spectaculair. Alles behalve eigenlijk, want de S22 had min of meer dezelfde specs op het gebied van camera’s. Alleen de selfiecamera is wat scherper. Het echte verschil zit ‘m echt in de functionaliteiten, want de selfiecamera heeft ook Nightography opties. Dus overdag en ‘s nachts maak je super mooie foto’s; dat dan weer wel. 

De prestaties van de S23

De Samsung Galaxy S23 wordt geleverd met de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem, Android 13. Dit betekent dat de telefoon volledig up-to-date is met de nieuwste beveiligingsupdates en functies van het besturingssysteem. Het betekent ook meteen dat gebruikers toegang hebben tot alle nieuwste apps en functies die beschikbaar zijn op het Android-platform. Qua beveiliging is het naar verluidt ook beter dan de beveiliging van Samsung Knox – die bij de S22 te zien is/was. 

De Samsung Galaxy S23 heeft ook een krachtigere processor dan zijn voorganger. De S22 deed het met de Exynos 2200-processor, die is gebaseerd op AMD’s RDNA2-architectuur. Maar de S23 doet het met de Snapdragon 8 GEN 2 processor; sneller, efficiënter en zelfs ook duurzamer. Het werkgeheugen en de opslagcapaciteit zijn onveranderd gebleven. De telefoon werkt dus lekker soepel en snel bij het uitvoeren van zware taken zoals gamen en het bewerken van foto’s en video’s.

De batterij

Tot slot bespreken we (natuurlijk) de batterij van de Samsung Galaxy S23. Die is ietsjes beter (maar dan ook echt ‘ietsjes’). De S23 draait op accu van 3.900 mAh aan batterijcapaciteit, waar de S22 het met 3.700mAh moest doen. Verder is alles rondom de batterij (opladen, snelladen) onveranderd gebleven. Gebruikers hoeven zich dus een heel klein beetje minder zorgen te maken over het opladen van hun telefoon gedurende de dag. 

Kortom, de Samsung Galaxy S23 heeft een aantal indrukwekkende verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Zeker op het gebied van scherm specificaties en overall prestaties is een mooie boost gegeven aan de specs die al aanwezig waren bij de S22.