Hoe herken je een goede gezondheidsapp?

Hoe herken je een goede gezondheidsapp?

Voordat je begint te downloaden is het verstandig om de goede gezondheidsapps van de slechte te onderscheiden. Veel aanbieders gaan namelijk niet na of hun app daadwerkelijk helpt om je eet- en leefgewoonten te verbeteren. Dit zijn zeven tips om het kaf van het koren te scheiden:

  1. Stel je doelen vast voordat je op zoek gaat naar een app

Om de juiste app voor jouw doel te selecteren, is het belangrijk dat je van tevoren je doelen vaststelt. Dan kun je gemakkelijker bepalen of een app jou daarmee gaat helpen.

Het beste zijn apps die je vorderingen meten en die je regelmatig van grafiekjes voorzien, zodat je kunt zien waar je staat.

  1. Vermijd apps die te veel beloven

Je gezondheid verbeteren is iets dat je zelf moet doen. Een app kan je enkel ondersteunen in datgene wat je offline doet. Vermijd daarom apps die je fantastische resultaten beloven. Denk aan een sixpack in 30 dagen of 10 kilo afvallen in twee weken.

Apps die je prachtige resultaten beloven, leiden vaak alleen maar tot teleurstelling. Je begint gemotiveerd, maar merkt gaandeweg dat het jou niet lukt om die resultaten te behalen. Daardoor ga je eerder twijfelen aan jezelf dan dat je zelfvertrouwen krijgt.

Ga dus voor een app die realistisch is over de resultaten die je ermee kunt behalen. Dan bereik je niet alleen je doel, maar bouw je ook aan je zelfvertrouwen.

  1. Lees reviews

Laat je niet verleiden door aantrekkelijke graphics of een app met speciale features. Kijk in de appstore allereerst naar het aantal mensen dat de app heeft gedownload. Dat geeft al een eerste indicatie van de kwaliteit.

Dat een app door veel mensen is gedownload wil overigens nog niet zeggen dat ze de app ook daadwerkelijk gebruiken. Kijk daarom vooral naar de reviews van gebruikers en dan vooral van gebruikers die de app al een tijdje gebruiken. Dan weet je of de app ook op langere termijn zijn waarde bewijst.

  1. Doe zelf onderzoek

Naast het lezen van reviews kun je ook kijken wie de app heeft ontwikkeld en of de ontwikkelaars nog andere gezondheidsapps hebben gemaakt. Hun ervaring zegt iets over de kwaliteit van de app.

Je kunt ook kijken of de health app is ontwikkeld in samenwerking met gezondheidsprofessionals of dat een verzekeraar of ziekenhuis het gebruik ervan ondersteunt. Voldoet de app niet ten minste aan één van deze criteria, dan kun je je afvragen of het wel een goede gezondheidsapp is.

  1. Kies apps die bewezen strategieën gebruiken

Apps die bewezen strategieën gebruiken, zullen waarschijnlijk beter werken dan apps die gebruik maken van nieuwe, onbewezen manieren om je gezondheid te verbeteren. Dit zijn een aantal dingen die werken en waarop je kunt letten als je een gezondheidsapp kiest:

  • Doelen stellen
  • Monitoren van je vorderingen
  • Push berichten
  • Sociale steun
  • Beloningen

Kijk ook vooral wat voor jou werkt. Voor de één werkt het om een beloning te krijgen, maar voor de ander werkt steun van familieleden en vrienden weer beter. 

Het kan ook fijn zijn om opdrachten en oefeningen te doen of praktisch advies en handige tips te krijgen. Bijvoorbeeld geleide meditaties, korte trainingen of tips over supplementen, zoals Ashwagandha voor ontspanning.

  1. Test verschillende apps

We zeiden het al: wat voor de één werkt, hoeft nog niet voor de ander te werken. Test daarom verschillende gezondheidsapps uit voordat je er ééntje kiest. 

Als een app niet gemakkelijk is in het gebruik, dan maak je er waarschijnlijk minder vaak gebruik van. Dat gaat dus niet werken.

  1. Kijk naar het plezier dat het je geeft

Als je ergens plezier in hebt, motiveert dat om door te gaan. Dat is precies wat je wilt als je aan je gezondheid wil werken. Kijk dus of de app van je keuze je op een plezierige manier motiveert en stimuleert. Dan heeft deze waarschijnlijk het beoogde effect.