Je online privacy beschermen is belangrijker dan ooit. Cybercriminaliteit neemt toe en hackers vinden steeds meer nieuwe manieren om data te stelen. Aan de kant van slachtoffers zijn er gelukkig ook steeds meer manieren om te zorgen voor betere beveiliging. Zo is de VPN een tool bij uitstek om de kans op een hack te verkleinen. Hoe je een VPN inzet om specifiek je e-mail account te beveiligen, lees in dit artikel. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van een VPN van ‘Private Internet Access’, een Amerikaanse provider die haar diensten ook in Nederland aanbiedt.
Veilig e-mailen, wat is dat nu eigenlijk?
Zelfs in deze moderne tijd, met allerlei nieuwe tools, blijft de ‘ouderwetse’ e-mail toch wel een van de meest gebruikte -en dus ook een van de belangrijkste- communicatiemiddelen. Niet alleen voor privé-doeleinden, maar ook juist zakelijk. Tegelijkertijd groeit het aantal gevallen van cybercriminaliteit, waarbij hackers vaak via nota bene e-mail data stelen of privacygevoelige gegevens ontfutselen. Toeval? Nou, nee. Want e-mail is alles behalve veilig, het is een van de kwetsbaarste onderdelen van je internetgebruik. Criminelen kunnen allerlei kanten op als ze je e-mailadres hebben: denk aan e-mail trackers, phishing, internetoplichting en hacks.
Bij het verzenden van mails is de data vaak niet versleuteld. Daarbij komt ook nog eens dat je nooit weet wie jouw mail uiteindelijk opent. Helaas gaan veel gebruikers er ‘gewoon’ vanuit dat alles veilig is wanneer zij e-mail software gebruiken van grote partijen, zoals Gmail. Maar dit is dus niet het geval. Veilig mailen komt er in feite op neer dat er encryptie wordt toegepast op alle berichten die je verstuurt. Daarbij komt dat je bij ‘veilig mailen’ ook kunt zien dat (uitsluitend) de ontvanger jouw e-mail heeft geopend en gelezen.
E-mails versleutelen is (letterlijk) key
Wil je veilig mailen, dan zul je e-mails moeten beveiligen door ze te versleutelen. Alleen de ontvanger kan het bericht ‘ontsleutelen’ en openen of lezen. Het is dus echt een beveiligingsdienst. Deze dienst kan (aanvullend) worden aangeboden door jouw e-mail provider, maar er zijn ook gespecialiseerde providers die tussen jouw e-mail provider en die van de ontvanger in zitten – zie het als een soort tussenpartij. Dit soort beveiligde e-mail diensten zijn overigens niet gratis, ze kosten een paar euro per maand. Kostentechnisch kan het dan interessanter zijn om te kiezen voor een dienst als die van PIA. Hieronder lees je daar meer over.
Veiliger mailen met een VPN
Wil je je mailomgeving veiliger maken, dan kun je het beste te rade gaan bij je mail-provider of bij een provider die deze beveiligingsdienst specifiek aanbiedt.
Maar wil je een wat meer one-size-fits-all oplossing, vergroot dan je online veiligheid. Dit kun je simpel en zelf doen, middels een VPN. Deze zorgt ervoor dat alle gegevens die je vanaf je apparaat (smartphone, desktop, et cetera) verstuurt, direct wordt versleuteld – dus ook je e-mail. Zo wordt het risico om gehacked te worden geminimaliseerd; niemand kan immers meekijken bij wat je aan het doen bent. Ook verklein je zo direct de kans dat er wordt meegekeken met je persoonlijke en privacygevoelige data.
Private Internet Access (PIA) is een aanbieder van zo’n dienst, en wij kunnen beamen dat dit heel erg goed werkt. We installeerden de tool binnen enkele minuten en daarna konden we er meteen gebruik van maken. Het fijne van deze provider is dat ze aanvullende diensten (add-ons) hebben, zoals antivirus tools en exclusieve IP adressen. En momenteel kun je een VPN bij PIA krijgen voor een ongelimiteerd aantal apparaten. Overweeg je zelf een VPN, kijk dan ook zeker even naar de site van PIA: via deze link krijg je een extra korting als lezer van Dutch-Tech Magazine.
Bijkomende voordelen VPN bij gebruik van Streamingdiensten
Nog wel leuk om te vermelden: bij een VPN-dienst zoals die van PIA kun je gebruik maken van buitenlandse servers. Je kunt gebruikmaken van servers over de hele wereld. Dat is handig als je bijvoorbeeld via een Amerikaans IP-adres wilt surfen. Op die manier kun je veel meer content krijgen, bijvoorbeeld via Netflix. Omgekeerd kun je tijdens je vakantie in Frankrijk naar het Nederlandse ‘Uitzending gemist’ kijken. Ook dit is een feature die we hebben getest bij Private Internet Access, werkt inderdaad prima!
Veel succes toegewenst bij het beveiligen van jouw internetverbinding, en laat het ons zeker weten als je ergens nog vragen over hebt.