Websites die er een eeuwigheid over doen om te laden of zelfs wegvallend internet. Veel internetgebruikers behalen niet de maximale snelheid die hun provider belooft. Heel vervelend natuurlijk, als je na een lange dag op kantoor je favoriete serie niet kunt streamen omdat je verbinding hapert. Maar hoe komt het dat je verbinding traag is, en wat kun je eraan doen?

Je netwerk is overbelast

Veel apparaten werken via een 2.4 GHz-frequentie. Als teveel apparaten tegelijkertijd deze frequentie gebruiken, kan de wifi-verbindingen overbelast raken en trager worden. In het ergste geval loopt de verbinding zelfs vast of valt hij weg. 

Dit kun je voorkomen door een zogenoemde dual band router te kopen. Die werkt zowel op een 2.4 GHz als een 5 GHz-frequentie. De 5 GHz-frequentie wordt over het algemeen minder gebruikt, waardoor er meer bandbreedte overblijft en het netwerk minder snel overbelast raakt. 

Megabit per seconde (Mbps)

Een internet abonnement met meer Mbps kan ook bijdragen aan een sneller en stabieler netwerk. Mbps staat voor megabit per seconde. Hoe meer Mbps je hebt, hoe meer data je netwerkverbinding per seconde kan verwerken en hoe soepeler je internet werkt. Hoeveel Mbps je nodig hebt hangt af van het aantal apparaten waarmee je tegelijkertijd op internet bent. 100 Mbps is meestal voldoende voor snel en stabiel internet op meerdere apparaten. 

Bij DSL-providers is de snelheid ook afhankelijk van waar de persoon woont en de afstand tot wijkcentrale. Hierdoor krijg je ook met bekabeld internet minder snelheid dan beloofd.

Een slechte wifi-ontvangst

Veel apparaten in huis zijn op internet aangesloten via wifi. Hoe dichter de apparatuur bij het modem of de router staat, hoe beter over het algemeen de ontvangst. 

Voor apparaten die verder weg staan, moet het wifi-signaal door muren en langs meubels. Dit zorgt er vaak voor dat het signaal zwakker wordt en je verbinding trager. Dit kun je oplossen door op elke verdieping een wifiversterker neer te zetten. Dit apparaatje verspreidt het wifi-signaal beter en zorgt overal in huis voor stabieler internet. Het kan ook helpen om je apparaten aan te sluiten via een internetkabel. 

Je modem of router is verouderd

Als je je modem en router al langer hebt, kan het zijn dat ze verouderd zijn en niet meer door je provider worden ondersteund en je internet gaat haperen. Je verbinding kan ook trager zijn doordat de kabels hun beste tijd hebben gehad en de internetsnelheid niet meer aankunnen. 

Het is daarom handig om dit door je provider te laten checken en zo nodig een nieuw modem of nieuwe router te nemen. Veel providers leveren tegenwoordig modems met een ingebouwde router zodat je maar een apparaat nodig hebt. 

Doe een speedtest

Veel providers hebben een zogenoemde speedtest waarmee je de download- en uploadsnelheid van je verbinding zelf kunt meten. Zo weet je altijd hoe snel je internet werkt en of dit overeenkomt met de snelheid die je provider je heeft beloofd. Door je internetsnelheid te meten en de bovenstaande zaken te checken, heb je nooit meer last van traag internet.