Ben je op zoek naar een nieuwe radio? Het aanbod aan radio’s is groot, kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod bij een vertrouwd aanbieder als Teufel. Kies tussen een losse, stijlvolle bluetooth wekkerradio, een compacte stereo-installatie met radio of bijvoorbeeld een radio met twee losse tower speakers. Het verzekert je van een kwalitatief goed geluid in de ruimte waar je de radio gebruikt. Je persoonlijke voorkeuren en het oppervlak van de ruimte waarin je de stereo-installatie gebruikt bepalen aan welke eisen deze moet voldoen. Een internet radio bestellen voor thuis begint zodoende met het vaststellen van je wensen.

Functionaliteit van een nieuwe radio
De functionaliteit van radio’s is de laatste tien jaar sterk uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een radio middels je stem te bedienen, via een geïntegreerde assistent als Google Assistant, Siri van Apple of Alexa van Amazon. Welke van deze assistenten gebruik je momenteel al voor je slimme verlichting of keukenapparatuur? Het is prettig, wanneer een nieuwe radio diezelfde assistent ondersteunt. 

Naast de mogelijkheid om radio te luisteren, wens je wellicht ook een geïntegreerde klok met wekkerfunctie. Of denk aan de mogelijkheid om cd’s af te spelen. Er worden nog steeds radio’s met cd-lade verkocht. Vergelijkbaar met het gebruik van een cd-rom, kan ook het gebruik van een losse USB-stick wenselijk zijn. Zoek vooraf uit of dit ondersteund wordt door de radio. 

Tip: controleer of de radio of stereo-installatie over een uitgang voor je koptelefoon beschikt. Soms wil je muziek kunnen luisteren, terwijl andere gezinsleden zich moeten concentreren. 

Connectiviteit met muziekdiensten 
Het aantal mensen wat losse cd-roms koopt of muziek downloadt om dit vervolgens op een USB-stick te zetten neemt steeds verder af. Populairder wordt het om een abonnement af te sluiten voor een streamingdienst. Denk aan Spotify, Apple Music en YouTube. Met deze diensten heb je voor een beperkt bedrag toegang tot duizenden artiesten, singles en albums. Kijk of de radio te verbinden is met deze muziekdiensten. Soms kan dit rechtstreeks, in andere gevallen door je mobiele telefoon of tablet te koppelen via bluetooth. De op de radio afgespeelde muziek bedien je in dit geval via de app op je telefoon.  

Verschil tussen FM en DAB+ 
Voorheen maakten de meeste radio’s gebruik van een FM-signaal voor het ontvangen van de verschillende radiozenders. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor het DAB+-signaal. Dat is niet voor niets, daar DAB+ verschillende voordelen biedt ten opzichte van FM. Vaak ziet men DAB+ als de digitale opvolger van FM-radio, waarbij beide signalen gratis worden ontvangen via de ether. Het FM-signaal is een analoog signaal. Nadeel daarvan is dat het signaal niet altijd even krachtig en zuiver is als het digitale DAB+-signaal. Door voor het gebruik van het DAB+-signaal te kiezen, heb je niet langer last van gekraak en ruis op de lijn. Wel zo prettig! 

Signaal via DAB+ en een internetverbinding
Zoals de naam al doet vermoeden ontvangt een internetradio haar signaal niet uitsluitend via de ether; via DAB+ of FM. Een internetradio kan verbonden worden met het netwerk in huis. Vaak sluit je de radio hierbij aan op het draadloze netwerk; in sommige gevallen is het mogelijk een ethernetkabel in de radio te steken. Dat laatste is wenselijk, wanneer je de radio in een ruimte gebruikt waar het WiFi-signaal beperkt is. 

Het verschil tussen een DAB+- en internetsignaal zit in het feit, dat je met DAB+ uitsluitend nationale en regionale zenders ontvangt. Daar waar het middels een internetsignaal mogelijk is om ook radiozenders uit andere landen te ontvangen. Mogelijk geniet je van de muziek op de Duitse- of Belgische radiostations; met een internetradio ontvang je deze zenders voortaan ook in je eigen woonkamer.