Ontdek de impact van technologie tijdens Dutch Technology Festival 2023

Van 8 tot en met 10 juni vindt Dutch Technology Festival plaats in de Brainportregio. Tijdens dit tech-event vieren we drie dagen lang ’technologie’. Dit doen we met een programma voor leerlingen, studenten, tech- en onderwijsprofessionals en de High Tech Ontdekkingsroute voor het brede publiek.

Donderdag 8 & vrijdag 9 juni: Klokgebouw Eindhoven

De vraag naar technisch talent is groot. In alle sectoren en op elk niveau. De mogelijkheden voor een relevante en interessante studie en/of baan in de tech-sector zijn eindeloos. Op 8 en 9 juni transformeert het Klokgebouw in Eindhoven tot dé innovatie-hotspot van de Brainportregio. Hier beleven, proeven en ontdekken leerlingen uit het voortgezet & speciaal onderwijs en studenten mbo, hbo en wo de wereld van technologie en techniek. Verdeeld over vijf thematische area’s (health, mobility, food, energy/sustainability & security) maken zij kennis met de laatste technologische innovaties van ruim 30 bedrijven en organisaties. Ook ontdekken de leerlingen welke opleidingen er zijn om later zelf in deze werelden aan de slag te gaan. Voor studenten en voor professionals worden er inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd.

Zaterdag 10 juni: High Tech Ontdekkingsroute
De High Tech Ontdekkingsroute (HTOR) is de afsluitende dag van het festival. Dit is dé dag voor het brede publiek. De HTOR geeft bezoekers van 0 tot 99 jaar een uniek kijkje in de keuken bij Brainport Industries Campus, het Philips Museum, Nederlands Steendrukmuseum, Hightech Helmond – de Peel (locatie: Automotive Campus), Simac (met special guest: ASML) en het Trucknasium (locatie: DAF Museum). Dit is er te doen bij alle hotspots:

Brainport Industries Campus
De bewoners van de Brainport Industries Campus en andere bedrijven uit de regio verwelkomen je graag en bieden allerlei leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Ga op zoek naar onderdelen om je eigen robot te solderen, maak een 3D-scan van jezelf, voetbal met robots, bouw met LEGO® MINDSTORMS® en nog veel meer! Ontdek wat er zich afspeelt achter de groengele muren van deze bijzondere campus.

Simac (met special guest: ASML)
Simac en ASML slaan de handen ineen: bij één boeiende hotspot komen techniek, ontdekken, leren en lachen samen. Ontdek hoe een winkelkassa werkt, wat voor activiteiten er in het Simac-pand plaatsvinden en woon een demonstratie bij van mechanisch lassen van glasvezel. ASML organiseert op deze locatie met partners MadScience en De Ontdekfabriek leuke activiteiten voor kinderen. Voetballiefhebbers halen hier ook hun hart op met de PSV e-gaming modules: leef je uit!

Trucknasium (locatie DAF Museum)
Zonder transport staat onze economie en samenleving stil. Het Trucknasium zit boordevol tech om duurzaam en efficiënt vervoer te realiseren. Tijdens de ontdekkingsroute zijn er interactieve demo’s over veiligheid in het verkeer en duurzame mobiliteit. ‘Zelf op ontdekkingstocht’ is het motto van de dag!

Philips Museum
Kom naar het Philips Museum voor minicolleges over technische ontwikkelingen: interactieve sessies waar je in gesprek gaat met echte Philips-experts. De colleges zijn speciaal ontwikkeld om te begrijpen waar digitale technologie in ons dagelijks leven vandaan komt. Apparaten als radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf; ze maken deel uit van een interessante techniektransitie die nog steeds gaande is… Let’s make the future!

Hightech Helmond – de Peel (locatie Automotive Campus)
Techniek draait om beleving. Daarom bundelen jaarlijks ruim 50 technologiebedrijven, onderwijsinstelling en studententeams hun krachten bij de hotspot Hightech Helmond – de Peel. Op de Automotive Campus ontdek je een ‘Robotics Playground’, maak je een virtuele achtbaanrit, ontsnap je uit een mobiele escaperoom en kun je veel meer andere activiteiten bijwonen. Dit wil jij niet missen!

Nederlands Steendrukmuseum
Bij het Nederlands Steendrukmuseum is het mogelijk om verschillende lezingen bij te wonen. Museumdirecteur Maarten Kentgens neemt je mee in de geschiedenis van 200 jaar lithografie en tech-expert Jos Vreeker vertelt over de ontwikkeling van lithografie en de microchip. Tijdens de lezing van Victor Zieren leer je meer over 60 jaar micro-fotolithografie: van eenvoudige geïntegreerde schakeling naar de ‘monster’-chip. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten uit te voeren om op speelse wijze kennis te maken met techniek. Het is o.a. mogelijk om je eigen hovercraft te maken!

Bron afbeelding en tekst: Dutch Technology Festival