4 recente ontwikkelingen in de energiemarkt? (2023)

De afgelopen jaren zijn de energiekosten voor veel mensen gestegen. Energie is dan ook een veelbesproken onderwerp. Alle veranderingen die plaatsvinden binnen de energiemarkt maken het soms lastig om up to date te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. In dit artikel bespreken we daarom het belangrijkste nieuws binnen de energiemarkt. 

De grootste ontwikkelingen zien we terug binnen de verduurzaming. Veel bedrijven zijn hard bezig met het zoeken van de groenste manieren om energie op te wekken. Veelbelovende methodes zoals windenergie worden dan ook steeds verder ontwikkeld om steeds meer duurzame energie te kunnen leveren. 

  • Ontwikkelingen van windenergie

Om de stijgende vraag naar windenergie bij te houden worden er een aantal upgrades gegeven aan nieuwe windturbines. Deze worden namelijk steeds groter en zijn sinds kort voorzien van lichtgewicht, flexibele rotorbladen en aerodynamische gondels. 

Dit zorgt ervoor dat de nieuwe windturbines de beschikbare wind beter kunnen verwerken en dat er daardoor beter kan worden ingespeeld op de vraag in het elektriciteitsnet.

  • Waterstoffabriek op zee

Een van de nieuwe technologieën die ontwikkeld wordt voor de energiemarkt is een waterstoffabriek op zee. De afgelopen jaren zijn hier een aantal plannen voor ontwikkeld, en de eerste waterstoffabrieken op zee zouden rond 2031 klaar moeten zijn voor gebruik.

Windparken op zee worden steeds populairder, waardoor er veel energie vervoerd moet worden naar land. Bij het transportproces kan energie verloren gaan, waardoor er gezocht wordt naar een efficiëntere energiedrager: waterstof. De elektriciteit wordt in een fabriek bij de windenergieparken op zee omgezet tot waterstof, waardoor transport en opslag een stuk makkelijker wordt. 

  • Van het gas af

De overheid wil de overstap naar elektrische verwarming, zoals een warmtepomp, stimuleren door de belastingen op gas te verhogen en de belastingen op elektriciteit te verlagen. Ook zijn er plannen om vanaf 2024 de energiebelasting aan te passen op het verbruik. 

Op dit moment betaalt iedereen die tot 170.000 m3 verbruikt hetzelfde bedrag aan belasting. Dit past niet goed bij het verbruik van een gemiddeld huishouden, zowel voor gas als energie.

  • Vaste contracten zijn terug

Door de energiecrisis was het de afgelopen tijd voor consumenten moeilijk om een vast contract af te sluiten. Sinds 1 juni 2023 is het weer mogelijk om een energiecontract af te sluiten met vaste tarieven. Dit is een uitkomst voor mensen die de voorkeur geven aan vaste maandelijkse kosten. 

Wil je graag kosten besparen? Je energie vergelijken zorgt ervoor dat je gemakkelijk de goedkoopste leveranciers vindt. 

Ook de boetes voor vroegtijdige opzegging van een contract zijn onlangs aangepast. Deze worden in veel gevallen duurder. Dit geeft leveranciers meer zekerheid dat ze geen inkomsten mislopen door het aanbieden van vaste contracten. 

Joris Kerkhof, energie expert bij Independer vertelt het volgende;  “Vaste contracten die vanaf juni worden afgesloten, vallen onder een nieuwe boeteregeling. Er is dan niet langer meer sprake van een vast boetebedrag, maar het bedrag hangt dan af van de prijzen, je verbruik en de duur van je contract,” vertelt Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer. 

Een duurzame toekomst

Veel van de nieuwe ontwikkelingen binnen de energiemarkt laten zien dat we langzamerhand toewerken naar een duurzame toekomst. Ook kunnen we weer genieten van de zekerheid van een vast contract. Check wel altijd of dit een goede keuze is voor jouw huishouden, zodat je niet vastzit aan een contract waar je ontevreden over bent of een vervelende opzegboete moet betalen.