We zeggen het met een kleine slag om de arm, maar het is zo goed als zeker dat de iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) dit jaar een usb-c-aansluiting krijgen. Dit heeft natuurlijk te maken met de Europese Unie, die niet gek lang geleden een nieuwe wet heeft aangenomen waarin staat dat alle nieuwe elektronische apparaten (vanaf eind volgend jaar) verplicht een usb-c-aansluiting moeten hebben. Tot zover niet bijster nieuw nieuws, maar het lijkt erop dat Apple niet wacht en nu al bezig is met deze meer uniforme aansluiting.

Volgens de laatste geruchten zal Apple vooruitlopen door een deel of zelfs hele iPhone 15-serie van een usb-c-poort te voorzien. Dit is goed nieuws! Niet alleen voor de Apple-gebruikers die zich irriteren aan de beperkingen met kabeltjes, maar ook voor de gebruikers die draadloos opladen met de MafSafe technologie. Het draadloos opladen van de iPhone 15 zal naar verwachting namelijk veel sneller gaan. Waarom? Dat lees je in deze blog!

Oplaadsnelheid beperkt door Apple

Draadloos opladen werd bij de iPhone 8 geïntroduceerd als nieuwe feature. Maar om de maximale oplaadsnelheid te bereiken, moe(s)t je gebruik maken van een MagSafe-oplader die door Apple was goedgekeurd/toegestaan. Deze bood en biedt nog steeds een maximale oplaadsnelheid op basis van maximaal 15 watt.

Maar als je een niet-gekwalificeerde oplader gebruikt(e), beperkt(e) Apple uit zichzelf de oplaadsnelheid van je apparaat. En die beperking is fors, met een daling naar 5 watt tot maximaal 7.5 watt. Deze beperking zou dus kunnen verdwijnen met de komst van de iPhone 15. En als we collega-bloggers mogen geloven is dat eigenlijk al wel een zekerheidje.

De EU heeft inmiddels ook al aangegeven dat ze het niet zullen toestaan als Apple de oplaadsnelheid van bepaalde usb-c-kabels gaat beperken, dus er lijkt geen weg terug. Er waren eerder geruchten dat Apple zou werken aan opladers met een zogenoemde MFi-certificering (Made For iPhone). Oplaadkabels zonder deze MFi-certificering zouden dan beperkt zijn in het bereiken van de maximale oplaadsnelheid. Nog even wachten dus, dan weten we alles zeker.

MagSafe standaard wordt de nieuwe standaard

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe standaard voor draadloos opladen, waarbij de MagSafe standaard naar verluidt de basis vormt. Met andere woorden: alle draadloze opladers zullen in de (nabije) toekomst met de Magsafe standaard werken. Het Wireless Power Consortium (WPC) heeft ook al bekend gemaakt dat deze volgende generatie van de Qi-oplaadstandaard (de Qi2) gebruik zal maken van de MagSafe standaard.

Dit betekent dat Qi2 de nieuwe algemene draadloze oplaadstandaard wordt. Als dit inderdaad allemaal zo uitpakt, zullen de laadbeperkingen waarschijnlijk volledig wegvallen. Ook andere niet-Apple-laadkabels zullen immers werken met dezelfde technologie. En dan kun je met iedere (draadloze) oplader opladen tot maximaal 15 watt. 
Benieuwd naar meer geruchten over de iPhone 15? Lees dan eens dit artikel waar we eerder alle opvallende geruchten voor je op een rijtje hebben gezet.