In dit artikel gaan we het hebben over de Canon EOS R50, een systeemcamera die Canon begin dit jaar op de markt bracht. Het schijnt een ideale camera te zijn voor beginnende fotografen en videomakers. Of dat wat ons betreft ook echt zo is lees je in deze blog special!
Om meteen met de deur in huis te vallen; momenteel kost de Canon EOS R50 inclusief kitlens (RF-S 18-45mm IS STM) 894,- euro bij Kamera Express. Op dit moment is er nog een cashback actie, waarmee je deze setup voor 819,- in huis kunt halen!
Spoiler: wat ons betreft best een goede deal! Waarom? Lees snel verder!
Waarom überhaupt aan de slag met een fotocamera?
Sinds kort (plusminus drie maanden geleden) zijn wij serieus aan de slag gegaan met fotocamera’s. Voorheen schoten we zelf beelden met onze iPhones en hier kregen we best mooie plaatjes uit (al zeggen we het zelf). Ook met video kregen we best aardige resultaten.
Maar foto’s en video’s maken met je smartphone brengt beperkingen met zich mee. Wat voor ons vooral een struikelblok begon te worden, waren de beperkte effectopties en het geheugen. Met (bijvoorbeeld) een iPhone heb je minder opties bij foto- en videografie en je opslag raakt snel vol. De opties die je wel hebt zijn bovendien niet heel makkelijk te vinden als je geen professional bent. Daarbij komen meer nadelen; zoals je accu die snel(ler) leeg raakt, je telefoon die oververhit kan raken en de beperking aan accessoires om meer uit je foto- en videomateriaal te halen: bijvoorbeeld met licht, lenzen en geluid.
Voor ons was daar dus echt het moment om eens verder te kijken dan de smartphone. En dan ga je op zoek naar een goede camera voor beginners. Maar probleem! Want allerlei merken, modellen, verschillen in systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s, lenzen en ga zo maar door. Wat doe je dan…?
Verder kijken dan de smartphone!
Wat doe je als je net nieuw bent in de wereld van camera’s en je niet weet wat je moet kopen? Dan zoek je hulp bij een specialist, right?! Natuurlijk kun je naar een lokale speciaalzaak gaan, maar wij besloten zelf aan te kloppen bij Kamera Express, een van de grootste shops en tevens community van en voor beeldmakers in Nederland. Zij kwamen met verschillende merken en opties, waarbij onze aandacht al snel ging naar de Canon R50 en de Canon R10 (die iets hoger geprijsd is).
Uiteindelijk besloten we aan de slag te gaan met de Canon EOS R50. Hieronder een korte impressie van de unboxing; geschoten met een iPhone 😉



Specificaties van de Canon EOS R50
Hier vind je de hele lijst van specificaties van de R50, maar onderstaande punten waren voor ons het belangrijkst:
- Megapixels: 24.2
- Formaten: JPG, RAW, JPG + RAW
- Soort sensor: APS-C
- ISO: 100-12.800
- Videoresolutie: 4K UHD
- Scherm: 2,95-inch, LCD touch screen (kantelbaar!)
‘’Hoe moet je deze specificaties dan lezen?’’, zul je misschien denken. Nou, zo lezen wij het: in principe zit je vanaf 18 megapixels al goed, zeker als je foto’s wat groter wilt laten afdrukken, dus 24.2 is ruim voldoende. Qua formaten heb je JPG en RAW, waarmee je bestanden gecomprimeerd en ‘rauw’ kunt schieten (voor meer opties bij beeldbewerking) en bewaren, en dus beter met je opslagruimte kunt omgaan. De sensor is wel een aandachtspunt, want de APS-C sensor van de R50 is een zogenoemde ‘cropped’ sensor. Dit betekent dat je beeld letterlijk gecropped (uitgesneden) wordt. Hier zijn er voor- en nadelen, maar wij hebben vooral opgemerkt dat het een nadeel kan zijn bij lenzen die je aanschaft. Een 50 mm lens is bij de R50 (die een cropfactor van 1.6 heeft) eigenlijk geen 50 mm lens, maar een 80 mm lens. Hou hier zeker rekening mee als je de R50 koopt en verder wilt met andere lenzen. Verder zit je met ISO (vanaf honderd tot richting tienduizend of meer) wel goed, en dat de R50 4K UHD kan schieten is ook prima voor supermooie, scherpe en vloeiende beelden.
Is de Canon R50 een level-up voor de ‘smartphone beeldmaker’?
Ja, absoluut! De Canon EOS R50 is wel echt een level-up voor de ‘smartphone content creator’. Wij zijn er inmiddels een paar weken mee aan de slag en vinden het een hele fijne camera om verschillende redenen. Een kort verslag van onze ervaring met de R50:
Toen we voor de eerste keer met de R50 aan het werk gingen voelde het toch wel wat onwennig. Zeker als je alleen een smartphone gewend bent, is het even wennen, zo’n apparaat(je) in je handen. Na een dag of twee was dit onwennige er wel vanaf. Sterker nog: het werd juist een heel fijn apparaat om mee te werken. De Canon R50 is super compact en licht, en daardoor ook ideaal om overal mee te nemen. Voor de geek: afmetingen zijn 116.3 x 85.5 x 68,8 en het gewicht is 375 gram (net iets zwaarder dan een blikje frisdrank).
Daarbij is de Canon R50, voor zover je het zo mag noemen; een eenvoudig te bedienen camera. Ja, je hebt een heel scala aan features als je daar zin in hebt, maar de R50 is ook gewoon te gebruiken voor de beginnende beeldmaker. Zeker in de auto-modus is ‘ie echt beginnerproof – en da’s fijn! Want dit motiveert ook om ermee te werken. Als je constant moet uitvogelen wat nu wat is, kan het namelijk ook een demotiverende werking hebben. Maar dit is bij de R50 niet het geval. Je kunt er meteen mee aan de slag en gaandeweg leer je vanzelf meer en kun je langzaamaan richting de M-modus (manual) om echt als een pro te werken.
De RF-S 18-45mm IS STM lens
De lens die bij de camera werd meegeleverd is een zogenoemde ‘kitlens’; een soort standaard lens die overal toepasbaar is, en niet specifiek is gemaakt voor bijvoorbeeld portretfotografie of super ingezoomde beelden. Nee, het is juist een soort allround lens voor verschillende doeleinden. Dus de eerste paar dagen gingen we eropuit en schoten we beelden in de natuur, van gebouwen en van opvallende objecten. Hieronder een aantal shots om een impressie te geven. Let op: de foto’s zijn wel gecomprimeerd, dus de kwaliteit is minder, maar links onder in elke foto kun je zien wat de verschillen zijn in 18mm tot 45mm, en bijbehorende instellingen vanuit de R50 – in automodus.





Zoals je kunt zien, prima kwaliteit en zelfs iets beter dan foto’s die we namen met de iPhone (hoewel je het verschil pas echt goed ziet bij inzoomen). Daarbij ook fijn dat je de R50 (die Wifi en Bluetooth heeft) kunt koppelen aan je smartphone, met een gratis app van Canon. Hiermee heb je live alle beelden direct op je telefoon. Aanvullend kun je de camera zelfs bedienen met je smartphone, maar dat nu even terzijde.
Met de kitlens kun je dus prima aan de slag met het maken van mooie beelden. Zo ook met video. Bij video heb je meerdere opties betreft de kwaliteit en aantal frames per seconde (en geloof ons, hier moesten we zelf ook echt een paar keer voor googelen), maar in principe kwamen we hier redelijk uit en kun je met de R50 ook mooie video’s maken. Let er wel op dat je beeld snel schokkerig kan worden. Dit vereist dus training/oefening of externe beeldstabilisatie tools, zoals een Gimbal.
In het begin konden we dus best goed uit de voeten met de Canon EOS R50. Voor een beginnende beeldmaker is het een goede optie juist omdat er niet een overload aan opties op zit. Soms hadden we wel wat moeite met het uitvogelen van instellingen en mogelijkheden die om de hoek komen kijken in de M-modus (manual: ‘handmatig’); laat staan als we camera’s uit een hoger segment hadden gebruikt.
Foto- en videografie vereist gewoon kennis. En wil je echt professioneel aan de slag, dan zul je tijd moeten investeren in theoriekennis, maar vooral ook in praktijkervaring. Je leert pas nieuwe dingen als je ermee aan de slag gaat. En juist in deze fase van leren, groei en ontwikkeling is de Canon EOS R50 een hele goede camera.
Kennis van lenzen onwijs belangrijk, ook bij de R50
We hebben inmiddels zelf een 50mm RF 1.8 lens aangeschaft, ook via Kamera Express. Een lens van 50mm is uitermate geschikt voor portretfotografie. Maar hier kwamen we ook achter de invloed van de APS-C lens, die het beeld cropt met een factor 1.6. Hierdoor heb je, zoals vermeld, in feite geen 50mm lens, maar een 80mm lens. Toch iets om op te letten, zeker als je de lens aanschaft voor de wazige en troebele achtergronden waar ‘ie om bekend staat. Beter zou het voor portretfotografie zijn om bij de R50 te gaan voor een lens van (50mm/1.6) 32mm. Maargoed, ook met de 50mm krijgen we mooie resultaten; zie hieronder:



Wat zijn de haken en ogen bij de Canon R50?
Zijn we dan alleen maar positief over de Canon EOS R50? Nou, niet alleen maar positief nee. Want er zijn ook zaken die we wat minder fijn vinden aan deze camera. Om mee te beginnen: de beeldstabilisatie. De R50 heeft in onze ogen geen mega goede beeldstabilisatie bij video. Dit betekent dat je bij het maken van super smooth videocontent gebruik zult moeten maken van een lens met ingebouwde stabilisatie en/of een externe stabilisator, zoals een tripod of een gimbal. Zelf hebben wij inmiddels een Zhiyun Crane 2 Gimbal gekocht bij Kamera Express. Onderstaande foto is trouwens geschoten met de 50 mm lens. Eerlijk, prachtig toch?!
Daarnaast is de meegeleverde kitlens wel leuk en je krijgt er oprecht mooie beelden uit, maar hij voelt qua materiaal aan als ‘mwahh’. Net niet dat robuuste waar je vaak aan denkt bij ‘pro gear’. En we hebben inmiddels gemerkt dat het aanbod lenzen met de RF-mount die de R50 heeft; toch wat beperkter is. Ja, je hebt allerlei koppelstukken waarmee je meer lenzen kunt gebruiken, maar het liefst werk je daar niet mee, althans…wij niet. Ga je trouwens op zoek naar nieuwe lenzen voor je R50, dan kun je RF-lenzen gebruiken, maar beter schijnt om te gaan voor RF-S lenzen. Deze zijn in principe hetzelfde als RF, maar beter afgestemd op cropped sensors. Dit kregen we te horen van een andere grote camera specialist, waar wij inmiddels een Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM lens hebben besteld.
Wat nog meer een issue kan zijn met de R50: de grip. Het is een hele compacte camera, en dit is vooral ook heel fijn. Maar als je grote handen hebt, zul je iets aan grip inleveren. Ook dit kan dus een aandachtspunt zijn.
Extra tip: pas op voor Gear Acquisition Syndrom
Dit onderwerp heeft niet veel met de Canon R50 te maken, maar meer over het algemeen voor de beginnende beeldmaker – zo hebben wij ervaren. Als je begint als semi-professionele beeldmaker, probeer dan niet te veel tools en accessoires te kopen. Pas op voor Gear Acquisition Syndrom (GAS), waarbij je constant maar meer spullen wilt kopen. Dit gedrag sluipt er zo in en dit gaat heel snel (verslavend bijna!) + kost ook behoorlijk veel geld. Wij kregen snel de neiging om nieuwe lenzen te kopen, nieuwe accessoires, filters, en ga zo maar door.
Probeer in de eerste instantie juist zoveel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk spullen.
Wat heb je naast de camera echt nodig?
Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar wij hebben inmiddels al wel een en ander aangeschaft. Hieronder een overview van wat wij hebben gekocht en of we het, met GAS in het achterhoofd, opnieuw zouden kopen:
- Screen protector voor het schermpje van de R50 (wel zo handig, zeker om je scherm krasvrij te houden)
- SD-geheugenkaartjes (koop 1 goede SD kaart met genoeg geheugen en voldoende snelheid)
- Een ND-filter voor de lens (niet per se nodig, maar geeft een zonnebril-effect aan je beelden voor bioscoopstijl-beelden)
- Een UV-filter voor de lens (wel handig, ter bescherming van je lens – heeft verder geen effect)
- Een goede cameratas (wel echt een must voor je kostbare camera)
- Een gimbal (voor stabiele videobeelden, niet per se nodig in het begin)
- Extra lenzen (in principe niet direct nodig als je een goede kitlens hebt, werk daar eerst mee)
Conclusie: wat vinden we van de Canon EOS R50?
De Canon EOS R50 is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderde beeldmakers. Met zijn redelijk geavanceerde functies, hoogwaardige beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke design, biedt deze camera alles wat je nodig hebt om mooie foto’s en video’s te maken. Zelfs als je nieuw bent in fotografie, kun je binnen no-time aan de slag met deze camera. De camera heeft een hele fijne en goede auto-focus. Of je nu landschappen, portretten of actiefoto’s wilt vastleggen, de Canon EOS R50 kan het aan en levert mooie resultaten. Verder heeft de R50 ingebouwde wifi- en bluetooth-connectiviteit, waarmee je draadloos foto’s kunt overzetten naar je smartphone of tablet. En het werkt ook nog eens snel en fijn. Wat ons betreft dus absoluut een aanrader.
Wil jij deze Canon EOS R50 aanschaffen? Dan kun je ‘m hier kopen! (wij ontvangen hier geen commissie over en jij betaalt gewoon de actieprijs bij Kamera Express).