In 2040 leven er in Nederland zo’n 4,8 miljoen 65-plussers in Nederland, aldus het CBS. Die toename zorgt voor een steeds groter wordende druk op de zorg. Om er ook in de toekomst voor te zorgen dat iedereen de juiste zorg kan krijgen, worden technologische ontwikkelingen steeds vaker toegepast. Dat verschilt van AI-toepassingen in het ziekenhuis tot slimme hulpmiddelen voor thuis.
AI-toepassingen
Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit de samenleving. De toepassingen binnen de zorg zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van medicijnen. Onderzoeksorganisatie TNO ontwikkelde modellen en tools die de effectiviteit en veiligheid van medicijnen verhogen. En recent ontwikkelden twee middelbare scholieren van het Beyers Naudé Gymnasium een model dat 95% nauwkeurig is in het opsporen van longkanker.
Slimme hulpmiddelen
Een andere belangrijke pijler van technologie in de zorg is digitalisering. Een online spreekuur bij de huisarts, een landelijk patiëntendossier en een apparaat dat draadloos gezondheidsgegevens doorzet naar de arts: het zijn allemaal voorbeelden van digitalisering van de zorg. De verschillende mogelijkheden – van apparaat tot online portal – dragen in belangrijke mate bij aan het betaalbaar houden van de zorg. Zo kan een (huis)arts zijn uren efficiënter indelen door een online spreekuur.
Ook de ontwikkeling van hulpmiddelen heeft niet stilgestaan. In een relatief korte tijdspanne is een groot aantal hulpmiddelen getransformeerd tot slimme oplossingen. Zo maakt het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruik van een robot voor onder andere het transport van bloedmonsters naar het lab. Ook op andere vlakken draagt technologie bij aan het verbeteren van hulpmiddelen.
Intelligente trapliften
Een specifiek hulpmiddel waarbij technologie een enorm verschil heeft gemaakt is de traplift. Waar trapliften voorheen enkel naar boven en beneden hoefden te bewegen, zijn de trapliften van nu intelligente apparaten. Dat begint al bij de toepassingsmogelijkheden. Een compacte traplift voor een smalle trap is voorzien van slimme software waardoor de stoel deels of zelfs volledig achteruit omhoog kan rijden. Zo past zelfs op de smalste trap een traplift. Daarnaast bracht trapliftenfabrikant Otolift trapliften recent nog een traplift op de markt met een uniek en slim dashboard. Hierop is de status van de traplift live inzichtelijk.
Zorg van de toekomst
Wat de toekomst brengt voor de zorg, en de technologische ontwikkelingen die gebruikt worden, is nog onzeker. Feit is wel dat technologie de zorg voordeliger en efficiënter maakt. En dat het hard nodig is om iedereen straks de juiste zorg te kunnen geven. We kunnen technologie daarom zien als een belangrijk redmiddel, waar iedereen profijt van heeft.