Hong Kong, China’s eerste Design Showcase ooit tijdens Dutch Design Week

Het brengen van de noodzakelijke discussie over de circulaire economie in de perspectieven van Azië

De ((Capsule)) Hong Kong Design Showcase (((Capsule)) HK) biedt de inspirerende ontwikkeling van hedendaags circulair ontwerp en duurzaamheidsprojecten in Hong Kong, China aan het internationale publiek tijdens de Dutch Design Week, die werd gehouden in Eindhoven, de Nederland van 21 t/m 29 oktober 2023.

Dutch Design Week biedt een uitstekend platform voor designuitwisseling tussen Nederland en Hong Kong, in het kader van de partnerlandensamenwerking Business of Design Week 2023 (BODW), georganiseerd door HKDC begin december in Hong Kong. De 9-daagse capsuleshowcase omvat 14 projecten – allemaal gekenmerkt door prominente circulaire ontwerpelementen, die inzichten bieden die het unieke stadsbeeld, de oost-ontmoet-west culturele en sociaal-economische ontwikkelingen van de stad weerspiegelen.

De onderscheidende visie van ontwerpers uit Hong Kong zal perspectieven vanuit Azië en uitwisselingen stimuleren over de dilemma’s van mondiale/Aziatische steden, zoals de uitdagingen die worden opgelegd door commercialisering en consumentisme, tekort aan land, dubbele vergrijzing (dat wil zeggen het naast elkaar bestaan van oudere mensen en verouderende gebouwen), afval behandeling, de drang naar inclusiviteit en meer.

De spiraalopstelling in de tentoonstellingsruimte is afgeleid van het ‘circulaire’ en ‘oneindige’ curatoriële concept dat op treffende wijze de tentoongestelde ontwerpinspanningen en de essentie van circulair ontwerp omvat. Projecten worden gepresenteerd onder de zeven ingrediënten van de capsule: REDUCE, REPAIR, REUSE, RECYCLE, REMAKE, REDESIGN, REVITALISE; vertegenwoordigt verschillende ontwerpdisciplines onder drie thema’s: consumentisme en afval, technologie en materialen, duurzaamheid en inclusiviteit. De showcase, gezamenlijk samengesteld en geproduceerd door het Hong Kong Design Center en de creatieve bureaus Story Lab en Number2, biedt een uitstekende uitwisselingsmogelijkheid tussen Hong Kong en Nederlandse ontwerpers in een samenwerking die het hele jaar door onder BODW plaatsvindt.

Mevrouw Sam Lam, Directeur, Business Development & Projecten, Hong Kong Design Centre en Curator van ((Capsule)) HK, verklaart: “De showcase onderzoekt hoe elk werk de voortdurende groei en kracht van innovatie en heruitvinding weerspiegelt als reactie op de uitdagingen waarmee deze ‘verticale stad’ van Hong Kong wordt geconfronteerd. Net zoals de oneindigheid die wordt gesuggereerd door de term ‘circulair’, nodigt de showcase het publiek uit om zich bewust te worden van evoluerende designtrends en -invloeden, vragen en gedachten op te werpen, en mogelijkheden en kansen te verkennen die voortkomen uit opgebouwde ervaring om een wederzijdse en blijvende dialoog te bevorderen om wereldwijde problemen zoals klimaatverandering en de drang naar inclusiviteit gezamenlijk aan te pakken.” Het versterkt de missie van dX om Hong Kong te versterken als een centrum voor internationale culturele uitwisseling waar oost en west samenkomen en nieuw talent wordt gekweekt, en het programma zit boordevol spannende evenementen en publieke activiteiten

De creatieve eenheden die deelnemen aan deze overzeese showcase zijn (in willekeurige volgorde): B+G Design Co.; Co.Design Ltd.; Devana Ng, onzichtbaar bedrijf; Dr. Rico Chan, Beyond Vision International (BVI); HKIA Biennale Foundation en haar Hong Kong Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture 2019* Hoofdconservator Roger Wu; Design District Hong Kong Design Centre Hong Kong Hoofdconservator en projectdirecteur Sam Lam; Jacqueline Chak & Henry Hui, redactie; Kadri Keung, Grenzeloos; Kay Chan Wan Ki; Natalie Chow & Caroline Tronel, Kibo; Penter Yip, modebewust; Queen Man & Melkachtige Choi, Project Futurus; Het Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA); en Tony Ip Groene Architecten. 

De Dutch Design Week, opgericht in 2002, is uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa, waar werk en concepten van ruim 2.600 ontwerpers worden gepresenteerd aan ruim 355.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het biedt een uitstekend platform voor ontwerpuitwisseling tussen Nederland en Hong Kong, China, in het kader van de partnerlandensamenwerking Business of Design Week (BODW), georganiseerd door HKDC.

De ((Capsule)) HK markeert de 5e editie van dX. Voortbouwend op de missie van HKDC om Hong Kong te vestigen als een creatief centrum van designexcellentie in Azië, cultiveert dX lokale ontwerptalenten door ze te verbinden met kansen over de hele wereld, hen te inspireren om ontwerpen te creëren met internationale impact en co-creatie in design en daarbuiten te verkennen. dX is naar verschillende steden gereisd, zoals Bangkok, Melbourne, Tokio en Californië enz.

Bezoek ons op sociale media: https://www.instagram.com/dx.hkdc

dX 2023 – De ((Capsule)) Hong Kong Design Showcase