Een ruimte waar je vrij weinig komt is de meterkast. Wie hier wel eens een blik in werpt, komt een systeem tegen van knopjes en schakelaars. Dat is de stoppenkast, oftewel een groepenkast. Wist je dat een gebouw niet functioneert zonder deze groepenkast? Het is zonder twijfel een belangrijk component van een woning of bedrijfspand. Voor velen is deze installatie een groot mysterie. Lees daarom snel verder en ontdek wat een groepenkast is en waar je op let bij het installeren ervan! 

Wat is een groepenkast?

Het wordt ook wel een schakelkast, stoppenkast, of verdeelsysteem genoemd. Een groepenkast is het middelpunt van de elektrische installatie van je woning. Je vindt het vaak in de meterkast en kunt het herkennen aan de schakelaars van de installatieautomaten. Vanuit hier wordt stroom verdeeld over verschillende delen van een woning of gebouw. Verschillende apparaten, zoals in de keuken of op zolder, worden aangesloten op een andere groep. Dit zorgt voor overzicht en veiligheid! 

Zijn er verschillende groepenkasten?

Bij groepenkasten maak je onderscheid tussen verschillende soorten en uitvoeringen. Daarnaast is de overweging tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast van groot belang. Hierbij houd je rekening met het vermogen dat de stoppenkast aan kan en aan moet kunnen. Een 1-fase groepenkast wordt vaak gebruikt in woningen. Deze is voldoende voor de elektrische behoeften van een woning. In bedrijfspanden, maar ook moderne woningen met een inductiekookplaat of laadpaal, vind je vaak een 3-fasen groepenkast. De elektriciteit wordt verdeeld en de groepenkast kan zo meer vermogen aan! 

Waar let je op bij de installatie?

Bij de installatie van een groepenkast let je op een aantal belangrijke punten. Ten eerste let je op de totale belasting van het systeem. Houd rekening met de verwachte stroom behoeften en wat er wordt aangesloten. Zo bepaal je de mogelijke belasting en de stroomsterkte. Op deze manier weet je hoeveel apparaten er aangesloten kunnen worden. Zoals we al zeiden, let je daar ook op het verdelen van de apparaten over verschillende groepen. Daarnaast moet de installatie voldoen aan de juiste veiligheidsnormen. Daar vertellen we je graag meer over! 

Voldoet de groepenkast aan de veiligheidsnormen?

Veiligheid staat centraal. Daarom is het ook van groot belang dat de groepenkast voldoet aan de veiligheidsnormen. Een aardlekschakelaar helpt je bij het beveiligen van de groepenkast. Het gaat namelijk overbelasting en kortsluiting tegen. Deze werkt samen met een installatieautomaat waarbij de schakelaar vanzelf uitschakelt bij een teveel aan stroom.

Dit moet allemaal voldoen aan de Europese regelgeving. Dat betekent dat een hoofdschakelaar verplicht is en je beschikt over minimaal twee aardlekschakelaars. Tot slot beschik je over maximaal vier installatieautomaten achter elke schakelaar. 

Handige tips

Bij het juist installeren van de groepenkast zijn handige tips altijd welkom. Die geven we je daarom graag mee. Het wordt streng afgeraden om de installatie zelf als onervaren elektricien te doen. Raadpleeg daarom altijd een gekwalificeerd persoon voor advies en hulp. Zorg ook voor voldoende ruimte rond de groepenkast waardoor regelmatige inspectie mogelijk is. Houd tot slot de toekomst in je achterhoofd. Waarschijnlijk ben je van plan om nieuwe apparaten aan te schaffen. Zorg dat daar alvast ruimte voor is in je groepenkast. Zo hoef je deze niet opnieuw te installeren.

Zoals je hebt gemerkt, is de groepenkast een belangrijk punt in elke woning. Zonder deze installatie zit je zonder elektriciteit. Ga bij het kiezen van het soort na hoeveel je gaat aansluiten. Bij een 1-fase en 3-fasen groepenkast zit daarin een groot verschil. Onthoud dat vooral veiligheid bovenaan staat. Zorg daarom voor de juiste installatie; zo maak je veilig gebruik van de elektriciteit in je woning!